EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex. Paharul este decorat cu trei rânduri de fațete hexagonale, încadrate de linii adâncite, și un șir de ove alungite sub margine, caracteristici care îl încadrează în seria VII a conform clasificării lui E. Straume. Aceste trăsături ornamentale sugerează influențe artistice din diferite regiuni și denotă circulația tehnologiilor și a ideilor în cadrul culturii Sântana de Mureș-Cerneahov.

Contextul arheologic al descoperirii

Necropola Sântana de Mureș-Cerneahov de la Tigheci se află într-o zonă cu o istorie complexă a locuirii, situată pe versantul de nord-vest al râului Tigheci, în punctul „La Lutărie". Identificată în anii '80 ai secolului XX în urma exploatărilor ilegale de lut, necropola a suferit numeroase deteriorări, care au condus la pierderea unor artefacte valoroase și la distrugerea unor morminte. Printre obiectele salvate de dl. Ion Pușcașu, fondatorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Tigheci, se numără piese ceramice lucrate la roată, care reflectă tradițiile și tehnicile comunităților din perioada migrațiilor.
O primă investigație arheologică a sitului a avut loc în 1990, când s-a descoperit un mormânt de înhumație fără inventar, dar complet. În urma unor prospecțiuni din 2013 și 2015 realizate de Agenția Națională Arheologică, a fost observată distrugerea continuă a necropolei prin eroziune. Situația a impus săpături de salvare în 2017, când au fost documentate și cercetate cinci morminte din cultura Sântana de Mureș-Cerneahov. Această campanie arheologică a permis, printre altele, recuperarea oaselor unui schelet de bărbat cu vârsta la deces estimată între 40 și 45 de ani, aspect ce aduce informații suplimentare privind structura demografică a comunității respective.

Importanța și analogii culturale

Paharul din sticlă decorat cu fațete hexagonale se numără printre cele mai prețioase artefacte din necropola de la Tigheci. Astfel de pahare sunt caracteristice pentru cultura Sântana de Mureș-Cerneahov și au fost găsite în câteva situri importante, precum Târgșor și Bârlad-Valea Seacă (România) și Gavrilovka, Ranjevoe (Ucraina), indicând conexiunile culturale și comerciale ale comunității cu alte centre de influență din perioada târzie a antichității. Textele antice și analogiile culturale sugerează o arie de interacțiune complexă, cu influențe elenistice și romane, care s-a reflectat și în producția de obiecte de lux, precum acest pahar de sticlă.

Tur Virtual


Noaptea Europeană a Muzeelor 2014

2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Anul acesta, două dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor - Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor, au fost sărbătorite de către Muzeul Național de Istorie a Moldovei pe 17 mai. Cu acest prilej, publicului i s-a propus un maraton de vizitare, care a început la ora 11:00 și s-a încheiat la ora 02:00.

Genericul acestui eveniment cultural extraordinar a fost: „Colecțiile muzeale dezvoltă legături...create între vizitatori, generații și culturile lumii"

Poster Ziua internațională a Muzeelor 2014

Programul Zilei Internaționale a Muzeelor a demarat la ora 11.00 și s-a terminat la ora 18.00, cuprinzând o suită de activități care s-au desfășurat în interiorul muzeului, precum și în curtea interioară. Între acestea menționăm:

În incinta muzeului

  • Inaugurarea Zilei Internaționale a Muzeelor
  • Lansare de carte editată de muzeu:

- Album „Muzeul Național de Istorie a Moldovei (1983-2013)";

- A. Grițco, „Carol Schmidt";

- „Marketingul în muzeul contemporan - realizări și probleme"

  • Inaugurarea expoziției temporare „Bărbăție și credință" (distincții militare din colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei)
  • Concert de muzică clasică cu genericul „Regatul muzicii", susținut de copiii de la Centrul de Educație Estetică „Lăstărel"
  • Ateliere de creație pentru copii și părinți: „Vestigiul istoric prin ochi de copil", „Micii ceramiști", „Istoria și arta scrisului.

În curtea muzeului

  • Concert de fanfară, susținut de Centrul de Educație Estetică „Lăstărel"
  • Expoziție de automobile retro
  • „O zi din viața unei comunități preistorice" - activități interactive într-o locuință cucuteniană reconstituită în curtea muzeului
  • Workshop de ceramică contemporană, susținut de ceramistul I. Prividiuc
  • Târgul de jucării al copiilor. Copiii au venit la muzeu cu jucării, pe care le-au donat unui orfelinat
  • Jocuri și concursuri pentru copii, spectacol de muzică și dans cu participarea colectivelor artistice ale Centrului de Educație Estetică „Lăstărel"
  • Ateliere de mânuire a armelor medievale și de tir electronic, susținute de Academia „Ştefan cel Mare" a MAI
  • Prezentarea albumului „Moldova. Tradiție și cultură militară", editat de Academia „Ştefan cel Mare" a MAI.

La activitățile dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor au participat 2371 de persoane.

 

Poster Noaptea Europeană a Muzeelor 2014

Noaptea Europeană a Muzeelor a fost sărbătorită între orele 18.00 și 02.00.

Programul a cuprins:

În incinta muzeului:

  • Vizitarea expoziției permanente și a expozițiilor temporare, animație cu statui vivante
  • O călătorie muzicală în timp:

- Recital de muzică franceză, cu Laureații Festivalului-Concurs Național al Cântecului Francofon, ediția 2014

- Interludii muzicale cu pianista Vera Stoianova, Laureată a Concursurilor Internaționale și viorista Lia Rusu, Laureată a Concursurilor Naționale

- Muzică de cameră în interpretarea studenților Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice

  • Ghidaj tematic în expoziția temporară „Istoria unui galben"
  • Proiecții de film francez, în Cinemateca CLIO: Ernest et Célestine, în regia lui Stéphane Aubier, Vincent Patar și Benjamin Renner; Le Prénom, în regia lui Alexandre de La Patellière și Mathieu Delaporte; Populaire, în regia lui Régis Roinsard; Le gamin au vélo, în regia lui Jean-Pierre Dardenne și Luc Dardenne
  • Expoziție interactivă flash „Ţara mea, Familia mea". Participanții la Noaptea Muzeelor au fost invitați să vină cu o fotografie de familie (mai veche de 30 de ani), pentru a fi expuse pe holul muzeului, în cadrul expoziției de reconstituire a unui secol de istorie a comunității locale. Expoziția a înglobat poze ale familiilor Bejan, Chiciuc, Foca, Guja, Oprea, Sîrbu, Semenciuc.
  • Workshop-ul „Istorii regăsite. Coafura în istorie". Elevii Şcolii profesionale nr. 1 din Chișinău au prezentat istoria coafurii (în antichitate, ev mediu, epoca modernă și în perioada interbelică) și au făcut tuturor doritorilor frizuri din diferite perioade istorice
  • „În culisele Muzeului Național de Istorie a Moldovei" - demonstrații și discuții interactive. Restauratorii muzeului au invitat vizitatorii să cunoască cum se identifică, se conservează și se restaurează ceramica arheologică, cărțile vechi, ceasurile și icoanele
  • Ateliere pentru copii și părinți: de origami, cu genericul „Magia ceramicii cucuteniene", și de pictură pe sticlă
  • Stand de armură medievală și atelier fotografic „Retro-Muzeu", în cadrul cărora publicul a putut îmbrăca echipament metalic de cavaleri și/sau să-și facă o poză într-un ambient de epocă special amenajat
  • Proiecția Caleidoscopul Nopții Muzeelor 2014.

În curtea muzeului

  • „O noapte din viața unei comunități preistorice" - activități interactive într-o locuință cucuteniană reconstituită în curtea muzeului
  • Ateliere interactive cu publicul de mânuire a armelor, tras cu arcul, aruncarea suliței, susținute de Academia „Ştefan cel Mare" a MAI
  • Reprezentația „Tradiții militare. Între trecut, prezent și viitor", pusă în scenă de studenții Academiei „Ştefan cel Mare" a MAI. Aceștia au oferit un spectacol de excepție prin măiestria mânuirii armelor de luptă din diferite perioade istorice, dar și prin costumație
  • Itinerar nocturn cu genericul „Repere arhitecturale ale centrului Chișinăului". Cu două autobuze ale PUA a fost organizat un circuit de vizitare a centrului urbei, pentru a descoperi și a cunoaște detalii despre edificiile emblematice ale Chișinăului. Publicului i-au fost oferite 14 tururi ghidate pe bulevardul Ştefan cel Mare și Sfânt, dintr-un capăt în altul.
  • Concert cu Konstantin Pawliuk și formația „Clipele Moldovei"
  • Lupte cavalerești și jonglerii cu foc, susținute de Clubul Istoric „Ensifer"
  • Recital al trupei „No Stresss".

Evenimentul "Noaptea Europeană a Muzeelor" a fost sărbătorit  la Muzeul Național de Istorie a Moldovei de către 15 845 de persoane.



Partenerii evenimentului:

Centrul de Educație Estetică „Lăstărel"








 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex....

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC