Pe 28 aprilie 2016, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată expoziția „Ambasadorul Molovatei transnistrene" dedicată comemorării a 80 de ani de la nașterea lui Anatol Codru.
Poet de talie paneuropeană și cineast de vază, Anatol Codru a intrat în istoria culturii naționale ca o mare și irepetabilă personalitate, o personalitate creatoare bivalentă, care a slujit cu credință preț de o viață de om două domenii ale artei îmbrățișate într-o dragoste inexplicabilă - poezia și cinematografia.
A devenit celebru grație unor memorabile volume de versuri și a filmelor documentare dedicate înaintaților noștri și oamenilor de cultură, intrați în patrimoniul spiritual-artistic al neamului, Dimitrie Cantemir, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Alexandru Plămădeală, Nicolai Costenco ș.a.
După primul volum de versuri „Nopți albe", editat în 1962, și primul film documentar „Trânta", realizat în 1968, au urmat alte 30 de filme și mai multe volume de poezie inconfundabile în peisajul liricii moderne naționale și universale din secolul al XX-lea.
Pentru succese remarcabile în arta scrisului și a filmului, Anatol Codru a fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale, distincții de stat, inclusiv Premiul de Stat al RSSM, medalia Mihai Eminescu și Ordinul Republicii.
Anatol codru a fost președinte al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei de Ştiințe a Moldovei și al Academiei Internaționale de Film „Nika" din Rusia.
Expoziția „Ambasadorul Molovatei transnistrene" reunește circa 250 de fotografii, documente, volume de poezii, distincții, obiecte de epocă ș.a. relicve, având drept scop reconstituirea celor mai semnificative evenimente și aspecte din creația acestei personalități irepetabile a istoriei și culturii naționale. În același timp expoziția reprezintă o primă încercare de valorificare muzeografică a moștenirii culturale a poetului și regizorului Anatol Codru.
La inaugurarea expoziției au fost prezenți distinși oameni de cultură, prieteni și colegi de breaslă ai regretatului Anatol Codru.
Despre personalitatea și contribuția inestimabilă a lui Anatol Codru la dezvoltarea culturii naționale, promovarea valorilor naționale și universale au vorbit: viceministrul Culturii Gheorghe Postică, academicienii Eugen Doga și Nicolae Dabija, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldove Arcadie Suceveanu, directorul studioului cinematografic „Moldova-Film" Sandu Vasilache, scenaristul Dumitru Olărescu, publicistul Boris Movilă ș.a.
Manifestarea de inaugurare a expoziției a fost însoțită de prezentarea unor secvențe din cele mai apreciate documentare create de Anatol Codru.