Muzeul Național de Istorie a Moldovei întrunește în patrimoniul său circa 4000 de piese de armament și echipament militar cu valoare istorică, tehnică şi artistică. Colecția, constituită în a doua jumătate a secolului al XX-lea din descoperiri arheologice, din donații și din achiziții, acoperă o vastă gamă tipologică de arme și echipament militar din cele mai vechi timpuri până în prezent.
Expoziția „Arme și echipament militar - o evoluție în timp" aduce în fața publicului cele mai reprezentative piese din această colecție - peste 800, care provin din Anglia, Belgia, Bulgaria, Cehoslovacia, Franţa, Germania, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Otoman, Imperiul Rus, Italia, Japonia, Prusia, România, Spania, SUA, Ungaria, URSS.
Sunt prezentate toate tipurile de arme din colecția muzeală - occidentale şi orientale, albe şi de foc, de ofensivă și de apărare individuală. Prezentarea este făcută în ordine evolutivă, din punct de vedere cronologic și tipologic, începând din Paleolitic până la începutul anilor '60 ai secolului al XX-lea.
Sub aspect tipologic, se expun:
a) arme albe (de lovire, aruncare, tăiere și împungere) - vârfuri de suliță, de săgeți și de lance, buzdugane, topoare, cuțite, securi, halebarde, spade, arbalete, săbii, tesace, pumnale, stilete etc.;
b) arme de foc (regulamentare, de vânătoare şi civile) - muschetă cu fitil, puști şi pistoale cu cremene, cu capsă și cu cartuș, arme de vânătoare, pistoale-mitralieră, mitraliere etc.;
c) arme de apărare individuală - coifuri, scuturi, genunchiere, cămăși de zale, pieptare, spătare.
Cea mai veche armă albă din expoziție este un topor de mână de silex din epoca pietrei (100 mii - 35 mii de ani în urmă), iar cea mai veche armă de foc - o muschetă persană cu fitil din secolul al XV-lea.
Alături de arme, sunt puse în valoare și piese de echipament militar, care vin să întregească astfel spectrul militar prezentat de expoziție: specimene de uniforme, acopereminte de cap (căști, chivere, capele, șepci, chipiuri, bonete, fesuri, pălării, căciuli etc.), elemente de echipament (epoleți, banduliere, cartușiere, centiroane, ploști, gamele, tocuri de pistoale, porthărți, mască de gaz etc.), toate datate cu secolele XVIII-XX.
Discursul expozițional este complinit cu picturi, lucrări grafice și fotografii, care redau scene din bătălii, tipuri de arme și de militari (în vestimentație specifică) din diferite perioade istorice.
Expoziția „Arme și echipament militar - o evoluție în timp" reflectă, pe de o parte, progresul tehnologic, puterea creatoare, inventivitatea și dragostea de frumos, iar pe de altă parte - violența congenitală și puterea distrugătoare a omului.