La 21 iulie 2016, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Clubul Internațional al colecționarilor din Moldova a lansat expoziția „Icoane din colecții particulare chișinăuiene", care se va desfășura până la 31 decembrie 2016.
Este o practică mai nouă pentru colecționarii contemporani din Republica Moldova de a colabora cu instituții publice din țară în vederea expunerii publicului larg a pieselor pe care le-au acumulat pe parcursul anilor. Pe lângă tendința de a aduna obiectele de diferite categorii, inclusiv și sacre, meritul colecționarilor, ca și de fapt și cel al instituțiilor publice, constă în salvarea și conservarea unor bunuri patrimoniale. Şi în cazul icoanelor, tezaurizarea și conservarea lor a fost poate cea mai oportună metodă de a le izbăvi de pericolul iminent de dispariție în anumite perioade istorice.
În cadrul expoziției sunt prezentate 127 de icoane pictate pe lemn, în ulei și tempera, încadrate cronologic în perioada secolelor XVII-XIX. Icoanele, în marea lor majoritate, sunt de proveniență rusească, dar se remarcă și câteva exemplare create în Basarabia.
Structurată în mai multe compartimente distincte, expoziția prezintă un grupaj de icoane consacrate Născătoarei de Dumnezeu, Mântuitorului și Sfântului Ierarh Nicolae. Publicul va cunoaște cele mai reprezentative tipuri mariologice: Hodighitria, Eleusa, Oranta, Aghiosoritissa.. Dintre icoanele cu subiect hristologic, vor fi expuse: Iisus Hristos Pantocrator, Iisus Hristos Mare Arhiereu, Sfânta Mahramă, Învierea Domnului ș.a. Va fi expusă și o remarcabilă colecție de icoane cu chipul Sf. Nicolae, icoane prăznicare, icoane în mai multe registre, precum și icoane dedicate sfinților mucenici și sfinților cuvioși, cum ar fi cele cu chipul Sf. Ioan Botezătorul, Sfinților Samon, Gurie și Aviv, Sf. Evdochia, Sf. Fotinia, Sf. Ecaterina, Sf. Tatiana ș.a.
Toate icoanele din expoziție sunt aduse în fața publicului vizitator pentru prima dată, fapt ce conferă expoziției o valoare deosebită.