EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Artefactul reprezintă un topor de luptă prelucrat din rocă magmatică (diabaz), de culoare cenușiu-brună. Acesta a fost descoperit întâmplător în anul 1966, pe teritoriul satului Aluniș, raionul Rîșcani. Conform caracteristicilor sale morfologice artefactul poate fi atribuit culturii Catacombelor (sec. XXIX-XXII a. Chr).

Toporul are corpul masiv, naviform alungit, cu umerii slab reliefați, muchia scurtă și îngustă, plană și circulară în secțiune transversală. Tăișul este ușor arcuit. Orificiul a fost perforat în zona lățimii maxime a obiectului. Acesta are formă circulară și diametrul de 2,2, cm. Suprafața artefactului este minuțios șlefuită, foarte îngrijit lucrată și nu prezintă urme de lovire sau așchieri.

Dimensiuni: lungime - 20,0 cm; lățime maximă - 8,4 cm; diametrul muchiei - 5,0 cm; lățimea lamei - 7,0 cm. Greutatea - 2,3 kg.

Topoarele de luptă din piatră sunt caracteristice comunităților culturii Catacombelor și sunt descoperite de cele mai multe ori ca inventar funerar, depuse în morminte. Prezența topoarelor în complexele funerare, atribuie acestora o funcționalitate complexă: arme - simboluri sociale - obiecte de cult. Topoarele erau utilizate inițial ca arme, devenind simbol social pentru proprietar, ulterior căpătând și caracter votiv în rezultatul depunerii lor în morminte, pentru a servi defunctului și după moartea sa. Despre funcția de simbol social a topoarelor de luptă din piatră ne vorbesc rocile de înaltă calitate utilizate la prelucrarea lor, dar și modul de executare deosebit de îngrijit. În cazul toporului de la Aluniș în favoarea acestei ipoteze vin și dimensiunile mari ale acestuia, care îl deosebesc de alte exemplare.

Descoperirea topoarelor de luptă din piatră în afara unui complex funerar, poate însemna o depunere cu caracter votiv al acestuia. Este greu de imaginat că aceste piese deosebit de îngrijit lucrate, din roci de înaltă calitate aduse de la distanțe mari, puteau fi abandonate sau pierdute întâmplător. Mult mai probabil, acestea erau depuse în scopuri magico-religioase, caz posibil și pentru toporul de piatră descoperit la Aluniș.

Tur Virtual




Arhiva evenimentelor



Masă rotundă „Probleme și perspective de cercetare a atrocităților regimului totalitar-comunist și memoriei victimelor foametei, represiunilor și deportărilor staliniste”

12 Aprilie 2025

În data de 12 aprilie 2025, în s. Avdarma, UTA Găgăuzia, a avut loc Masa rotundă „Probleme și perspective de cercetare a atrocităților regimului totalitar-comunist și memoriei victimelor foametei, represiunilor și deportărilor staliniste", eveniment organizat de Muzeul de Istorie a satului Avdarma, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Institutul de Istorie al USM, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, cu sprijinul Fundației Seidel - Republica Moldova.


Detalii>>

Vernisajul expoziției foto-documentare „COPILĂRIA ÎN GULAG”

11 Aprilie 2025

În data de 11 aprilie 2025, Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălți a găzduit vernisajul expoziției itinerante „Copilăria în Gulag" (curator dr. Ludmila Cojocaru). Evenimentul a fost organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălți și Institutul de Istorie al USM și prezintă în fața publicului larg imagini foto-documentare despre viața copiilor basarabeni condamnați la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare și separare forțată de propriile familii în contextul politicilor represive ale regimului de ocupație sovietică.


Detalii>>

Vernisajul expoziției „Ucraina: Arta Necuceritelor” / „Україна: Мистецтво Нескорених”

2 Aprilie 2025

Pe data de 2 aprilie 2025, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției „Ucraina: Arta Necuceritelor"/ „Україна: Мистецтво Нескорених" - un eveniment cultural dedicat celebrării tradițiilor și artei decorative ucrainene. Vernisajul a adus împreună reprezentanți ai corpului diplomatic, membri ai comunității ucrainene și moldovenești, dar și iubitori de artă, care s-au reunit pentru a descoperi frumusețea și simbolismul creațiilor expuse.


Detalii>>

Vernisajul expoziției „Ecouri regale din interbelic – Regina Maria și Chișinăul românesc”

27 Martie 2025

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit, pe 27 martie 2025, vernisajul expoziției „Ecouri regale din interbelic - Regina Maria și Chișinăul românesc" organizată în parteneriat cu Fundația „Heritage 21". A fost un eveniment un eveniment ce aduce în prim-plan personalitatea complexă a Reginei Maria și contribuția sa la patrimoniul cultural românesc.

Vernisajul expoziției a fost marcat de participarea partenerilor și a publicului larg. Din partea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, drd. Olga Andranovici a subliniat importanța acestui proiect expozițional în promovarea moștenirii istorice și culturale a epocii interbelice.

Detalii>>

Activitatea educațională „O călătorie în preistorie” – o experiență incluzivă la muzeu

13 Martie 2025

Pe 13 martie 2025, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit activitatea interactivă „O călătorie în preistorie", dedicată unui grup de elevi ai Școlii Speciale nr. 12 din Chișinău pentru copii hipoacuzici și cu surditate tardivă. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Săptămânii Istoriei, program educațional organizat de instituția de învățământ între 10-14 martie 2025, având ca obiectiv promovarea accesului egal la cultură și facilitarea participării copiilor cu nevoi speciale la activitățile muzeale cu caracter educațional.


Detalii>>

„Ring the Bell” – Sună Clopoțelul pentru TOATE Femeile și Fetele

11 Martie 2025

În ziua de 11 martie 2025, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eveniment desfășurat în cadrul inițiativei globale „Ring the Bell - Sună Clopoțelul pentru TOATE Femeile și Fetele", organizată de UN Women, Bursa de Valori a Moldovei și International Finance Corporation (IFC).

Pentru al doilea an consecutiv, UN Women, împreună cu Bursa de Valori a Moldovei și IFC - International Finance Corporation, a marcat această inițiativă menită să încurajeze un mediu financiar mai incluziv și sustenabil. Sunetul clopoțelului, care în mod tradițional semnalează deschiderea zilei de tranzacționare pe piețele financiare, s-a transformat într-un apel puternic la acțiune pentru promovarea egalității de gen.


Detalii>>

Vernisajul expoziției de fotografie „Fenomenul Rezistenței”

28 Februarie 2025

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit pe 28 februarie, vernisajul expoziției de fotografie „Fenomenul Rezistenței", eveniment organizat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, în colaborare cu Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova.

Expoziția curată de Oficiul Ombudsmanului din Ucraina, aduce în prim-plan povești profund emoționante ale copiilor întorși acasă din deportare, precum și ale civililor și prizonierilor de război care au fost ținuți captivi de Federația Rusă.

Detalii>>

Adunarea Generală a membrilor Asociației Obștești Comitetul Național ICOM Moldova

27 Februarie 2025

Pe 27 februarie 2025, în Sala albastră a Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc Adunarea Generală a membrilor Asociației Obștești Comitetul Național ICOM Moldova, marcând 15 ani de la fondarea acestei structuri esențiale pentru comunitatea muzeală națională. Evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor muzeale, experți din domeniul patrimoniului și membri ai ICOM Moldova.


Detalii>>

Vernisajul expoziției în aer liber „Educație pe timp de ocupație”

24 Februarie 2025

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Amnesty International Moldova a organizat pe 24 februarie 2025, vernisajul expoziției în aer liber „Educație pe timp de ocupație", dedicată documentării crimelor de război și impactului devastator al agresiunii rusești asupra civililor din Ucraina. Evenimentul a marcat trei ani de la începerea invaziei la scară largă, precum și un deceniu de încălcări grave ale drepturilor omului comise de Rusia.


Detalii>>

Eveniment „Reportaje de pe linia frontului”

22 Februarie 2025

Pe 22 februarie 2025, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit evenimentul „Reportaje de pe linia frontului", organizat de Asociația „Arena Civică". Evenimentul a oferit publicului o perspectivă profundă asupra realităților războiului, prin ochii unuia dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de teren din Ucraina.

În cadrul evenimentului, invitatul special, Andrei Țaplienko a prezentat reportaje realizate pe linia frontului, surprinzând complexitatea și dramatismul vieții din zonele afectate de război.

Detalii>>

Vernisajul expoziției „VOCI NEMAIAUZITE”

14 Februarie 2025

Pe 14 februarie 2025, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției „VOCI NEMAIAUZITE", un proiect ce aduce în prim-plan realitățile trăite de persoanele cu dizabilități și refugiații din Republica Moldova. Evenimentul, organizat de Asociația ELPIS, urmărește să stimuleze reflecția socială și să inițieze un dialog despre incluziunea și drepturile grupurilor vulnerabile.


Detalii>>

Conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine”, Secțiunea V

12 Februarie 2025

În perioada 11-12 februarie 2025, în contextul Zilei Internaționale a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a participat la organizarea celei de a V-a reuniuni dedicate contribuțiilor femeilor în cercetare. Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinței științifice internaționale „Patrimoniul cultural de ieri - implicații în dezvoltarea societății de mâine", organizată de către Academia de Științe a Moldovei, Centrul Mitropolitan de Cercetări Științifice TABOR (România), Institutul de Etnologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei (Ucraina), Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare (România), Universitatea Liberă din Berlin (Germania)

Detalii>>

Conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine”, Secțiunea VII

11 Februarie 2025

Pe 11 februarie 2025, în contextul Zilei Internaționale a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat secțiunea a VII-a, a conferinței „Patrimoniul cultural de ieri - implicații în dezvoltarea societății de mâine" intitulată „Arheologia azi: probleme și soluții".

Secțiunea 7 moderată de Livia Ermurachi și Adela Kovács s-a defășurat în format hybrid, cu prezență fizică în Sala de protocol din Administrația Muzeului Național de Istorie și online pe platforma ZOOM, aducând în discuție aspecte esențiale privind metodologia și interpretarea descoperirilor arheologice, oferind perspective inovatoare asupra evoluției civilizațiilor.


Detalii>>

Activitatea interactivă „Holocaust: lecție de istorie și de viață”

30 Ianuarie 2025

Pe 30 ianuarie 2025, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei s-a desfășurat activitatea interactivă „Holocaust: lecție de istorie și de viață", organizată în cadrul Săptămânii Memoriei Victimelor Holocaustului. Evenimentul a fost destinat unui grup de 32 de elevi de la Școala Profesională nr. 5 din municipiul Chișinău, oferindu-le o perspectivă profundă asupra tragediei Holocaustului și importanței memoriei colective.


Detalii>>

Vernisajul expoziției „Petru Lucinschi. Portret în timp”

28 Ianuarie 2025

Marți, 28 ianuarie 2025, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției aniversare „Petru Lucinschi. Portret în timp", dedicată împlinirii a 85 de ani de la nașterea celui de-al doilea Președinte al Republicii Moldova. Evenimentul a reunit politicieni, cercetători, muzeografi, prieteni și colaboratori ai președintelui Petru Lucinschi.

La vernisaj au prezentat alocuțiuni Eugen Sava, dr. hab., director general al MNIM, Mihai Popov, ex-ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Aurelian Dănilă, ex-ambasador al Republicii Moldova în Germania.


Detalii>>

Vernisare expoziției „Umanitate fără frontiere”

23 Ianuarie 2025

În data de 23 ianuarie 2025, Adugat Israel din Moldova a organizat un program special dedicat Zilei Comemorării Victimelor Holocaustului, care a inclus vernisarea expoziției „Umanitate fără frontiere" (curată de una dintre cei mai renumiți specialiști în istoria și cultura Japoniei, Sophy. Gugelev, Israel) și proiecția documentarului „Kaunas - Porțile Speranței".


Detalii>>

Concert muzical „Uniți prin cultură pentru pace”

16 Ianuarie 2025

La data de 16 ianuarie 2025, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a găzduit concertul muzical „Uniți prin cultură pentru pace" organizat de Școala de Arte „Alexei Stârcea". Evenimentul dedicat Zilei Naționale a Culturii, s-a desfășurat în Sala Albastră a muzeului și a reunit tineri și părinți pasionați de muzică.

Elevii Școlii de Arte au încântat publicul cu un program divers, care a inclus interpretări la instrumente muzicale și momente vocale, punând în valoare atât repertoriul clasic, cât și cel popular.


Detalii>>

Activitatea tematică „Eminescu, despre politică”

15 Ianuarie 2025

Pe data de 15 ianuarie 2025, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat o activitate tematică pentru elevii clasei a XI-a de la Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu", având ca subiect central perspectivele lui Mihai Eminescu asupra politicii.

Evenimentul a fost structurat în mai multe etape interactive. Elevii au avut ocazia să asculte informații captivante despre viziunile politice ale marelui poet, prezentate de Paula Popov, muzeografa Secției Relații Publice, Educație Muzeală.

Detalii>>

Vernisajul Expoziției „Cum respiră pământul”

14 Ianuarie 2025

Pe 14 ianuarie 2025, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției personale itinerante „Cum respiră pământul" a fotografului și regizorului de filme Dan Mihalcea (București). Această expoziție impresionantă aduce în prim-plan spectaculozitatea Vulcanilor Noroioși de la Pâclele Mici, județul Buzău, România, prezentând o simbioză între artă, știință și natură în continuă transformare.


Detalii>>

Magia sărbătorilor de iarnă

21 Decembrie 2024

Pe 21 decembrie 2024, în contextul sărbătorilor de iarnă, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eveniment dedicat persoanelor cu dizabilități, intitulat „Magia sărbătorilor de iarnă". Organizat cu sprijinul Asociației „Sunshine" și al altor parteneri, evenimentul a avut ca scop principal promovarea incluziunii sociale și crearea unui cadru festiv menit să aducă bucurie și căldură sufletească participanților.


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 50 lei, pensionari, studenţi - 20 lei, elevi - 10 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Artefactul reprezintă un topor de luptă prelucrat din rocă magmatică (diabaz), de culoare cenușiu-brună. Acesta a fost descoperit întâmplător în anul 1966, pe teritoriul satului Aluniș, raionul Rîșcani. Conform caracteristicilor sale morfologice artefactul poate fi atribuit culturii Catacombelor (sec. XXIX-XXII a. Chr)...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC