EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Porțelanul este un material ce-a stârnit mult interes de-a lungul istoriei, iar fabricarea acestuia a fost o adevărata provocare. Numit și „aur alb", porțelanul este un material ceramic alb și translucid, obținut prin arderea la temperaturi înalte a unei paste de caolin, cuarț și feldspat, plus alte adaosuri. Pentru prima oară el a fost descoperit și folosit în China. Primele obiecte chinezești au ajuns în Europa în secolul al XIII-lea, însă o răspândirea mai largă a porțelanului chinezesc pe continentul european se atestă în secolul al XVII-lea. Tehnologia producerii porțelanului a fost ținută în secret foarte mult timp de către chineji.

Prima manufactură de porțelan dur din Europa, cea din orașul Meissen, a fost deschisă în 1710 datorită descoperirilor făcute în producerea porțelanului de către matematicianul și fizicianul din Saxonia Ehrenfried Walter von Ischirnhaus (1661-1708), realizate în practică de alchimistul de la curtea regală - Johann Friedrich Böttger (1682-1718), care a inventat smalțul și a obținut contopirea absolută a ciobului și smalțului. Fabrica Meissen, funcțională și astăzi, a creat și creează o gamă vastă de produse din porțelan. Realizate de cei mai buni artiști, sculptori și gravori, care utilizează culori unice, pictate manual, cu un design exclusiv, produsele Meissen sunt de o calitate și eleganță deosebită, cu o faimă mondială.

Serviciul de ceai, incomplet compus din 7 piese (ceainic, vas pentru lapte, zaharniță, două căni cu farfurioare), expus în această vitrină reprezintă un produs al celebrei fabrici din orașul Meissen, regatul Saxonia, Germania, lucrat în prima jumătate a secolului al XIX-lea din porțelan de înaltă calitate. Exponatul a intrat în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei prin transfer de la Casa-muzeu „G. Cotovschi" din Hâncești, închisă în anii 1989-1990.

Este remarcabil decorul acestor piese, executat manual numit „flori germane", unul din cunoscutele stiluri de decorare cu flori și plante, practicat de meșterii de la această manufactură încă din secolul al XVIII-lea, fiind influențați de porțelanul chinezesc, decorat cu imagini de flori și fructe. O trăsătură specifică al acestui stil de decorare consta în „împrăștierea florilor", adică aranjarea lor sub formă de inflorescențe florale individuale sau buchete pe suprafața obiectelor de porțelan.

Marcajul de pe partea inferioară a pieselor reprezintă două săbii încrucișate, elemente împrumutate din stema regatului Saxonia, aplicat manual cu vopsea de cobalt sub glazură. Cu mici schimbări în reprezentarea săbiilor, această marcă este utilizată începând cu anul 1722 și până în prezent. Pentru marcajul de pe piesele din serviciu este caracteristic redarea unor puncte proeminente pe săbiile încrucișate. Acest marcaj s-a utilizat la fabrica Meissen în perioada anilor 1815-1860.

Pictura policromă florală, aurirea și aplicarea bobocului de trandafir pe capacele ceainicului și a zaharniței, conferă o delicateță sublimă acestor piese, de o răspândire rară.

Tur Virtual




Arhiva evenimentelor



Vernisajul expoziției „VOCI NEMAIAUZITE”

14 Februarie 2025

Pe 14 februarie 2025, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției „VOCI NEMAIAUZITE", un proiect ce aduce în prim-plan realitățile trăite de persoanele cu dizabilități și refugiații din Republica Moldova. Evenimentul, organizat de Asociația ELPIS, urmărește să stimuleze reflecția socială și să inițieze un dialog despre incluziunea și drepturile grupurilor vulnerabile.


Detalii>>

Conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine”, Secțiunea V

12 Februarie 2025

În perioada 11-12 februarie 2025, în contextul Zilei Internaționale a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a participat la organizarea celei de a V-a reuniuni dedicate contribuțiilor femeilor în cercetare. Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinței științifice internaționale „Patrimoniul cultural de ieri - implicații în dezvoltarea societății de mâine", organizată de către Academia de Științe a Moldovei, Centrul Mitropolitan de Cercetări Științifice TABOR (România), Institutul de Etnologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei (Ucraina), Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare (România), Universitatea Liberă din Berlin (Germania)

Detalii>>

Conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine”, Secțiunea VII

11 Februarie 2025

Pe 11 februarie 2025, în contextul Zilei Internaționale a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat secțiunea a VII-a, a conferinței „Patrimoniul cultural de ieri - implicații în dezvoltarea societății de mâine" intitulată „Arheologia azi: probleme și soluții".

Secțiunea 7 moderată de Livia Ermurachi și Adela Kovács s-a defășurat în format hybrid, cu prezență fizică în Sala de protocol din Administrația Muzeului Național de Istorie și online pe platforma ZOOM, aducând în discuție aspecte esențiale privind metodologia și interpretarea descoperirilor arheologice, oferind perspective inovatoare asupra evoluției civilizațiilor.


Detalii>>

Activitatea interactivă „Holocaust: lecție de istorie și de viață”

30 Ianuarie 2025

Pe 30 ianuarie 2025, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei s-a desfășurat activitatea interactivă „Holocaust: lecție de istorie și de viață", organizată în cadrul Săptămânii Memoriei Victimelor Holocaustului. Evenimentul a fost destinat unui grup de 32 de elevi de la Școala Profesională nr. 5 din municipiul Chișinău, oferindu-le o perspectivă profundă asupra tragediei Holocaustului și importanței memoriei colective.


Detalii>>

Vernisajul expoziției „Petru Lucinschi. Portret în timp”

28 Ianuarie 2025

Marți, 28 ianuarie 2025, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției aniversare „Petru Lucinschi. Portret în timp", dedicată împlinirii a 85 de ani de la nașterea celui de-al doilea Președinte al Republicii Moldova. Evenimentul a reunit politicieni, cercetători, muzeografi, prieteni și colaboratori ai președintelui Petru Lucinschi.

La vernisaj au prezentat alocuțiuni Eugen Sava, dr. hab., director general al MNIM, Mihai Popov, ex-ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Aurelian Dănilă, ex-ambasador al Republicii Moldova în Germania.


Detalii>>

Vernisare expoziției „Umanitate fără frontiere”

23 Ianuarie 2025

În data de 23 ianuarie 2025, Adugat Israel din Moldova a organizat un program special dedicat Zilei Comemorării Victimelor Holocaustului, care a inclus vernisarea expoziției „Umanitate fără frontiere" (curată de una dintre cei mai renumiți specialiști în istoria și cultura Japoniei, Sophy. Gugelev, Israel) și proiecția documentarului „Kaunas - Porțile Speranței".


Detalii>>

Concert muzical „Uniți prin cultură pentru pace”

16 Ianuarie 2025

La data de 16 ianuarie 2025, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a găzduit concertul muzical „Uniți prin cultură pentru pace" organizat de Școala de Arte „Alexei Stârcea". Evenimentul dedicat Zilei Naționale a Culturii, s-a desfășurat în Sala Albastră a muzeului și a reunit tineri și părinți pasionați de muzică.

Elevii Școlii de Arte au încântat publicul cu un program divers, care a inclus interpretări la instrumente muzicale și momente vocale, punând în valoare atât repertoriul clasic, cât și cel popular.


Detalii>>

Activitatea tematică „Eminescu, despre politică”

15 Ianuarie 2025

Pe data de 15 ianuarie 2025, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat o activitate tematică pentru elevii clasei a XI-a de la Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu", având ca subiect central perspectivele lui Mihai Eminescu asupra politicii.

Evenimentul a fost structurat în mai multe etape interactive. Elevii au avut ocazia să asculte informații captivante despre viziunile politice ale marelui poet, prezentate de Paula Popov, muzeografa Secției Relații Publice, Educație Muzeală.

Detalii>>

Vernisajul Expoziției „Cum respiră pământul”

14 Ianuarie 2025

Pe 14 ianuarie 2025, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției personale itinerante „Cum respiră pământul" a fotografului și regizorului de filme Dan Mihalcea (București). Această expoziție impresionantă aduce în prim-plan spectaculozitatea Vulcanilor Noroioși de la Pâclele Mici, județul Buzău, România, prezentând o simbioză între artă, știință și natură în continuă transformare.


Detalii>>

Magia sărbătorilor de iarnă

21 Decembrie 2024

Pe 21 decembrie 2024, în contextul sărbătorilor de iarnă, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui eveniment dedicat persoanelor cu dizabilități, intitulat „Magia sărbătorilor de iarnă". Organizat cu sprijinul Asociației „Sunshine" și al altor parteneri, evenimentul a avut ca scop principal promovarea incluziunii sociale și crearea unui cadru festiv menit să aducă bucurie și căldură sufletească participanților.


Detalii>>

Evenimentul de închidere a proiectului „Artefactul din Localitatea Ta”

20 Decembrie 2024

Pe 20 decembrie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc evenimentul de închidere a proiectului „Artefactul din localitatea TA", care a avut drept scop diseminarea cercetării Patrimoniului Cultural Național în comunitățile rurale din Republica Moldova, printr-o serie de activități educative și de valorificare a artefactelor istorice locale.

Au prezentat alocuțiuni Eugen Sava, dr. hab., directorul general al muzeului, Gheorghe Postică, prof. dr. hab., șeful secției Istorie, arheologie și muzeologie din cadrul MNIM, Valeria Suruceanu, administratoarea ICOM Moldova și Livia Ermurachi, coordonatoarea proiectului.

Detalii>>

Vernisajul Expoziției „Clima în alb-negru. O experiență vizuală în trecutul climatic al Moldovei”

20 Decembrie 2024

Pe 20 decembrie 2024, ora 17:00, în sala 1 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției „Clima în alb-negru" O experiență vizuală în trecutul climatic al Moldovei. Expoziția oferă o perspectivă inedită asupra schimbărilor climatice și impactului acestora asupra Moldovei de-a lungul timpului, prezentate prin intermediul fotografiilor de arhivă și al poveștilor generațiilor trecute.


Detalii>>

Masa Rotundă ”Avraam A. Nudelman: 100 de ani de la naștere. In Momoriam professoris numismaticorum”

19 Decembrie 2024

Pe data de 19 decembrie 2024, la ora 11:00, în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, s-a desfășurat masa rotundă „Avraam A. Nudelman: 100 de ani de la naștere. In Memoriam Professoris Numismaticorum", eveniment dedicat omagierii centenarului nașterii profesorului Avraam A. Nudelman, o figură emblematică a numismaticii și cercetării istorice din Republica Moldova.

Evenimentul, organizat de Secția Istorie, Arheologie și Muzeologie a MNIM în cadrul proiectului de cercetare „Patrimoniul istorico-arheologic muzeal: sistematizare și valorificare științifico-culturală" (180101), a reunit specialiști în domeniu, care au evidențiat contribuțiile profesorului Nudelman în diverse arii ale numismaticii.

Detalii>>

Conferința științifico-practică „Rezultatele cercetărilor arheologice efectuate la locul represiunilor în masă din timpul Marii Terori (1937-1938) în Tiraspol”

18 Decembrie 2024

În data de 18 decembrie 2024, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc conferința științifico-practică „Rezultatele cercetărilor arheologice efectuate la locul represiunilor în masă din timpul Marii Terori (1937-1938) în Tiraspol", eveniment organizat în parteneriat cu Asociația Foștilor Deportați şi Deținuți Politici din Republica Moldova, Institutul de Istorie al USM, Muzeul de Istorie a Satului Avdarma din UTA Găgăuzia și Asociația Obștească Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria, cu susținerea Programului EU4Dialogue Project, Component 1 al Comisiei Europene

Detalii>>

Lansare de carte „Două misiuni în Germania. Neoficial despre oficial”

17 Decembrie 2024

Pe 17 decembrie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, s-a desfășurat lansarea cărții în două volume „Două misiuni în Germania. Neoficial despre oficial", scrisă de Igor Corman, istoric, diplomat, om politic și antreprenor din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat cu ocazia aniversării a 55 de ani ai autorului și a reunit personalități din domeniul diplomației, istoriei și literaturii, care au adus omagiu autorului prin alocuțiuni.


Detalii>>

Activitatea „TOȚI DIFERIȚI, TOȚI EGALI”

11 Decembrie 2024

Pe 11 decembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Asociația Cluburilor de Reconstituire Istorică „Bastion," a organizat activitatea „TOȚI DIFERIȚI, TOȚI EGALI," dedicată beneficiarilor Fundației „Plaiul Soarelui."

Evenimentul a avut loc în contextul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, având drept scop promovarea incluziunii sociale și celebrarea diversității prin intermediul patrimoniului cultural.

Detalii>>

Vernisajul expoziției „Un deceniu de corupție: De la furtul miliardului la cumpărarea voturilor”

10 Decembrie 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Ziarul de Gardă, au organizat pe 10 decembrie 2024, la ora 14:00, vernisajul expoziției „Un deceniu de corupție: De la furtul miliardului la cumpărarea voturilor", proiect deosebit realizat de Ziarul de Gardă.

Expoziția documentează evenimentele marcante care au definit fenomenul corupției în Republica Moldova în perioada 2014-2024.

Detalii>>

Vernisajul expoziției „Prieteni prin fotografie”

6 Decembrie 2024

Pe 6 decembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit vernisajul expoziției „Prieteni prin fotografie", un proiect realizat în colaborare cu 20 de tineri din Republica Moldova și Ucraina. După o muncă creativă de jumătate de an, aceștia au adus în fața publicului o serie de lucrări fotografice ce reflectă esența prieteniei și conexiunilor interumane.

Expoziția reunește 12 lucrări fotografice care surprind momente esențiale de prietenie, comuniune și solidaritate, transmițând un mesaj profund despre puterea relațiilor interumane, mai ales în contextul actual al relațiilor dintre Republica Moldova și Ucraina


Detalii>>

Jubileul Maestrului în Arte Veaceslav Ignatenco

6 Decembrie 2024

Pe 6 decembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit evenimentul dedicat aniversării de 70 de ani a pictorului Veaceslav Ignatenco, o personalitate marcantă din Republica Moldova, căruia în 2019 i s-a conferit titlul de „Maestru în Arte".

La dechiderea ceremoniei desfășurate în prezența unui public select, au prezentat alocuțiuni: Alexandru Argint, Directorul Adjunct al MNIM, Ana Babina, președinta Centrului Cultural Belarus din Republica Moldova, și Veceaslav Ignatenco, artist plastic și maestru în arte.

Detalii>>

Seria de activități „Imersiune în trecut”

30 Noiembrie 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Asociația Cluburilor de Reconstruire Istorică „Bastion", a organizat o serie de evenimente educaționale și interactive în luna noiembrie, dedicate vieții cotidianei și tradițiilor medievale. Aceste activități au scopul oferit vizitatorilor oportunitatea de a învăța despre Evul Mediu într-un mod captivant și educativ.


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 50 lei, pensionari, studenţi - 20 lei, elevi - 10 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Porțelanul este un material ce-a stârnit mult interes de-a lungul istoriei, iar fabricarea acestuia a fost o adevărata provocare. Numit și „aur alb", porțelanul este un material ceramic alb și translucid, obținut prin arderea la temperaturi înalte a unei paste de caolin, cuarț și feldspat, plus alte adaosuri...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC