EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă.

Numele Fabergè - emblemă a originalității creațiilor unei Case devenite celebre - a scris istorie în lumea bijuteriilor și a artelor decorative. Talentul de-a reuni bijuteria, designul artistic și utilitatea în objets de lux și objets de fantesie a suscitat mereu o veritabilă fascinație. Confecționate din aur, argint, email și pietre prețioase, piesele realizate în atelierele Fabergé sunt dovada unei virtuozități ieșite din comun, distingându-se prin grija pentru detalii și perfecta asociere a materialelor. Chiar și piesele inspirate din vocabularul stilurilor anterioare poartă marca unei inconfundabile originalități.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei tezaurizează un spectaculos căuș, realizat în atelierele Casei Fabergé, la începutul secolului al XX-lea.

Căușul Fabergé reprezintă un melanj curios între „stilul rus" și stilul „modern". Este realizat din argint masiv, cu cupa circulară, aurită pe interior. Toarta supraînălțată, stilizată (tip cârlig), decorată cu motive vegetale, inele triple și perle de argint. Buza este împodobită cu un brâu lat, alcătuit din medalioane dreptunghiulare, ornamentate cu bucle spiralate și solzi stilizați, dispuse alternativ. Recipientul este susținut de patru piciorușe semisferice. În registrul central, sunt gravate inscripțiile: Eugenie von Platonow/St.Petersburg și ТОРГОВЫЙ ДОМЪ „АЛЕКСАНДРЪ"/1863/15/10/1913.

În urma cercetărilor presupunem că acest căuș a fost realizat la comanda negustorului de ghilda întâi, Alexander Trauberg, proprietarul Casei de Comerț „АЛЕКСАНДРЪ", de pe Bulevardul Nevsky 11, Sankt-Petersburg, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la fondarea firmei sale.

Însemnele de marcaj, poansonate pe exteriorul bazei: sigla K. ФАБЕРЖЕ, surmontată de stema Imperiului Rus, un profil feminin, văzut din dreapta, cu kokoshnik, în chenar oval, însoțită de litera majusculă Δ ( delta) din alfabetul grecesc și titlul argintului 88, certifică realizarea piesei de filiala moscovită a Casei Fabergé.

Creațiile cu șarm hipnotic realizate de Casa Fabergé au devenit idealul estetic al unei epoci, simboluri ale exuberanței și rafinamentului, create de un bijutier al regilor și un rege al bijuteriilor.


Tur Virtual




Arhiva evenimentelor



Lansare de carte „Două misiuni în Germania. Neoficial despre oficial”

17 Decembrie 2024

Pe 17 decembrie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, s-a desfășurat lansarea cărții în două volume „Două misiuni în Germania. Neoficial despre oficial", scrisă de Igor Corman, istoric, diplomat, om politic și antreprenor din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat cu ocazia aniversării a 55 de ani ai autorului și a reunit personalități din domeniul diplomației, istoriei și literaturii, care au adus omagiu autorului prin alocuțiuni.


Detalii>>

Activitatea „TOȚI DIFERIȚI, TOȚI EGALI”

11 Decembrie 2024

Pe 11 decembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Asociația Cluburilor de Reconstituire Istorică „Bastion," a organizat activitatea „TOȚI DIFERIȚI, TOȚI EGALI," dedicată beneficiarilor Fundației „Plaiul Soarelui."

Evenimentul a avut loc în contextul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, având drept scop promovarea incluziunii sociale și celebrarea diversității prin intermediul patrimoniului cultural.

Detalii>>

Vernisajul expoziției „Un deceniu de corupție: De la furtul miliardului la cumpărarea voturilor”

10 Decembrie 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Ziarul de Gardă, au organizat pe 10 decembrie 2024, la ora 14:00, vernisajul expoziției „Un deceniu de corupție: De la furtul miliardului la cumpărarea voturilor", proiect deosebit realizat de Ziarul de Gardă.

Expoziția documentează evenimentele marcante care au definit fenomenul corupției în Republica Moldova în perioada 2014-2024.

Detalii>>

Vernisajul expoziției „Prieteni prin fotografie”

6 Decembrie 2024

Pe 6 decembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit vernisajul expoziției „Prieteni prin fotografie", un proiect realizat în colaborare cu 20 de tineri din Republica Moldova și Ucraina. După o muncă creativă de jumătate de an, aceștia au adus în fața publicului o serie de lucrări fotografice ce reflectă esența prieteniei și conexiunilor interumane.

Expoziția reunește 12 lucrări fotografice care surprind momente esențiale de prietenie, comuniune și solidaritate, transmițând un mesaj profund despre puterea relațiilor interumane, mai ales în contextul actual al relațiilor dintre Republica Moldova și Ucraina


Detalii>>

Jubileul Maestrului în Arte Veaceslav Ignatenco

6 Decembrie 2024

Pe 6 decembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit evenimentul dedicat aniversării de 70 de ani a pictorului Veaceslav Ignatenco, o personalitate marcantă din Republica Moldova, căruia în 2019 i s-a conferit titlul de „Maestru în Arte".

La dechiderea ceremoniei desfășurate în prezența unui public select, au prezentat alocuțiuni: Alexandru Argint, Directorul Adjunct al MNIM, Ana Babina, președinta Centrului Cultural Belarus din Republica Moldova, și Veceaslav Ignatenco, artist plastic și maestru în arte.

Detalii>>

Seria de activități „Imersiune în trecut”

30 Noiembrie 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Asociația Cluburilor de Reconstruire Istorică „Bastion", a organizat o serie de evenimente educaționale și interactive în luna noiembrie, dedicate vieții cotidianei și tradițiilor medievale. Aceste activități au scopul oferit vizitatorilor oportunitatea de a învăța despre Evul Mediu într-un mod captivant și educativ.


Detalii>>

„16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen”

27 Noiembrie 2024

Pe 27 noiembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat o activitate dedicată unei teme de o importanță majoră: violența bazată pe gen. Publicul a avut ocazia să vizioneze o serie de scurtmetraje care au transmis mesaje puternice precum „Conștientizează, Reacționează, Oprește Violența!". Proiecțiile au captat atenția participanților și au generat un impact emoțional profund, determinând reflecții critice asupra acestei probleme sociale.


Detalii>>

Vernisaj “Rașcov - trecut prin secole și istorie”

22 Noiembrie 2024

Pe 22 octombrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit vernisajul expoziției "Rașcov - trecut prin secole și istorie", organizat de Centrul Cultural Belarus din Republica Moldova și Agenția Relații Interetnice al Republicii Moldova, cu prilejul jubileului important de 70 ani ai artistului plastic Veaceslav Ignatenco. Evenimentul a adus în prim-plan istoria și cultura localității Rașcov, oferind vizitatorilor o perspectivă inedită asupra acestui loc deosebit.


Detalii>>

Vernisajul expoziției „Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol”

16 Noiembrie 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău a găzduit pe 16 noiembrie vernisajul expoziției „Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat - o creanță mai veche de un secol" realizată de Banca Națională a României (BNR) și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, în parteneriat cu instituția noastră. Evenimentul a oferit un cadru unic pentru specialiști și iubitorii de istorie de a descoperi, din surse științifice avizate, informații exclusive despre un episod tragic din istoria României.


Detalii>>

Vernisajul expoziției „Chișinău la linia roșie”

8 Noiembrie 2024

În data de 8 noiembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit deschiderea expoziției documentare „Chișinău la linia roșie", o inițiativă ce oferă publicului o perspectivă profundă asupra patrimoniului urban al Chișinăului și asupra intervenției civice necesare pentru protejarea acestuia. Evenimentul, parte a unui proiect mai amplu realizat în parteneriat cu Asociația pentru Cultură și Arte Arbor și Arbor Institute for Culture, a reunit reprezentanți ai comunității culturale și ai societății civile, explorând atât istoria, cât și vulnerabilitățile arhitecturii orașului.

Detalii>>

„Muzeul de Afară” – piese de patrimoniu, amplificate și aduse la viață printr-o instalație interactivă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

7 Noiembrie 2024

Proiectul „Muzeul de Afară" a fost prezentat la Muzeului Național de Istorie a Moldovei pe data de 7 Noiembrie 2024. Acest proiect este parte integrantă din programul Muzeele Viitorului implementat cu susținerea Ministerului Culturii al Republicii Moldova a Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie și a Proiectului USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei.


Detalii>>

Conferința științifică națională „Memoria și istoria terorii sovietice: probleme de cercetare, realizări și schimb de experiență”

7 Noiembrie 2024

În data de 6-7 noiembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Institutul de Istorie al Universității de Stat a Moldovei și cu sprijinul financiar Programului european EU4Dialogue, a organizat conferința științifică națională „Memoria și istoria terorii sovietice: probleme de cercetare, realizări și schimb de experiență", cu desfășurarea lucrărilor în s. Avdarma, UTA Găgăuzia.


Detalii>>

Vernisarea Expoziției „Artefactul din localitatea Ta”

1 Noiembrie 2024

Pe 1 noiembrie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată o expoziție ce explorează patrimoniul cultural din localitățile Republicii Moldova intitulată „Artefactul din localitatea Ta".

În holul central al muzeului, vizitatorii au avut ocazia să descopere 24 de panouri ce prezintă artefacte provenind din 24 de localități din Nordul, Centrul și Sudul Republicii Moldova. Această expoziție a constituit un fragment valoros din proiectul cu același nume, inițiat de ICOM Moldova și finanțat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova.


Detalii>>

Școala de toamnă „Dialogul dintre tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului pentru edificarea culturii europene a memoriei și promovarea valorilor democratice. Implementarea bunelor practici între Lituania și Moldova” la o nouă ediție

1 Noiembrie 2024

În perioada 1-3 noiembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova și Muzeul de Istorie a satului Avdarma, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania și a Fundației Hanns Siedel - Republica Moldova a organizat o nouă ediție a Școlii de toamnă „Dialogul dintre tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului pentru edificarea culturii europene a memoriei și promovarea valorilor democratice. Implementarea bunelor practici între Lituania și Moldova".

Detalii>>

Conferința științifică „Istorie - Arheologie - Muzeologie", ediția XXXIV

25 Octombrie 2024

În perioada 24-25 octombrie 2024 la Muzeul Național de Istorie a Moldovei s-a desfășurat conferința știinţifică anuală cu participare internațională: Istorie - Arheologie - Muzeologie, Ediţia a XXXIV-a, în format mixt (cu prezență fizică și on line).

În cadrul conferinței științifice au participat specialiști arheologi, istorici, muzeografi, etnologi, lingviști și politologi din opt țări (Republica Moldova, România, Ucraina, Polonia, Georgia, Azerbaidjan, Germania și Suedia). În Programul conferinței științifice pentru participare s-au înscris 147 de cercetători cu 123 de comunicări.


Detalii>>

Vernisajul expoziției „Istoria unui tablou”

22 Octombrie 2024

Pe 22 octombrie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției „Istoria unui tablou," semnată de artistul Ghenadie Jalbă. Expoziția, dedicată comemorării a 520 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, a adus în atenția publicului o explorare profundă a procesului de creație a lucrării "Bătălia de la Lipnic", evidențiind etapele dezvoltării și semnificațiile ce o însoțesc.

Președinta Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, doamna Florina Breazu, a subliniat contribuția de excepție a artistului la peisajul cultural național.


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Show Me Your Pain” vol III

21 Octombrie 2024

Pe 21 octombrie 2024, în contextul Zilei europene de luptă cu durerea, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit deschiderea expoziției „Show Me Your Pain"/"Arată-mi durerea ta", rezultatul unei performanțe unice desfășurate în cadrul unui seminar științific la Salzburg, Austria, la începutul acestui an. Proiectul a asociat aleatoriu opt voluntari cu opt artiști, fiecare voluntar completând un chestionar detaliat ce includea date demografice, scoruri de intensitate a durerii și comparații ale durerii cu experiențele senzoriale de bază.

Detalii>>

Vernisarea expoziției "From Stray to Star"

19 Octombrie 2024

În perioada 18-19 octombrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei (MNIM) a găzduit deschiderea unei expoziții, intitulate „From Stray to Star", organizată cu sprijinul organizației naționale Doctor Vet Moldova și al organizației internaționale FOUR PAWS. Această expoziție a fost o platformă dedicată bunăstării animalelor, având ca scop educarea comunității și abordarea problemelor legate de câinii fără stăpân.

Vernisarea expoziției a reunit un număr semnificativ de participanți, inclusiv oficialități locale și naționale, veterinari și iubitori de animale.

Detalii>>

Concursului Internațional de Muzică Corală „A ruginit frunza din vii” Ediția a XVII-a

18 Octombrie 2024

La 18 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda Concursului Internațional de Muzică Corală, parte a Festivalului „A Ruginit Frunza din Vii" Ediția a XVII-a. Sala Albastră a muzeului a răsunat de vocile fermecătoare ale participanților din Republica Moldova, România, Letonia și Ucraina.

Acest prestigios concurs organizat de Asociația Muzical-Corală a adus pe scenă aproximativ 30 de formații corale, care au impresionat prin calitatea artistică și diversitatea stilurilor interpretative.

Detalii>>

Vernisajul expoziției „Castele cehe în inima Moldovei” la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Chișinău

17 Octombrie 2024

La 17 octombrie 2024, la Liceul Teoretic „Mircea Eliade" din Chișinău, a avut loc vernisajul expoziției itinerante „Castele cehe în inima Moldovei", organizată în colaborare cu Muzeul Național al Republicii Cehe și Ambasada Republicii Cehe la Chișinău.

Un moment central al evenimentului a fost prezentarea modelelor de castele cehe realizate cu măiestrie de elevii clasei a VIII-a „D" - Răzvan Musteață, Melania Șaganovschi și Alexandra Ocnean.


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC