EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Acest portret impresionant al lui Mihai Eminescu, realizat de artistul Alexandru Gușanov, este inspirat din una dintre cele patru fotografii cunoscute ale poetului. Fotografia care a stat la baza acestui portret a fost realizată în anul 1869, în Piața Sf. Wenceslas din Praga, când Eminescu avea doar 19 ani. Compoziția ovală și cromatica armonioasă subliniază personalitatea marcantă și carisma tânărului poet, surprinzând o expresie ce sugerează atât melancolie, cât și profunzime intelectuală.
Alexandru Gușanov (1929-2005), pictor moldovean de origine ucraineană, s-a remarcat prin opera sa vastă, ce numără aproximativ 5.000 de lucrări - portrete, peisaje și naturi statice. Stabilit în Moldova din 1945, Gușanov a absolvit Școala Republicană de Arte Plastice „I.E. Repin" din Chișinău în 1952. Lucrările sale au fost expuse în numeroase expoziții naționale și internaționale, fiind apreciate în țări precum Franța, Ungaria, Rusia și Iugoslavia. Artistul a dedicat o mare parte din cariera sa creării de portrete ale personalităților istorice și culturale, inclusiv Dimitrie Cantemir, Mihail Kogălniceanu și Alexei Mateevici, care fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei.
Subiectul portretului, Mihai Eminescu (1850-1889), este cel mai important poet al literaturii române, ale cărui opere reflectă profunzimea gândirii, sensibilitatea față de natură și identitatea națională. La vârsta de 19 ani, când a fost realizată fotografia ce a inspirat acest portret, Eminescu se afla în plin proces de formare intelectuală, pregătindu-se să devină vocea emblematică a culturii românești. Printre cele mai cunoscute creații ale sale se numără poemul Luceafărul, o capodoperă a literaturii universale.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Comemorarea Mariei Cebotari (la 113 ani de naștere) la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

12 Februarie 2023

În perioada 10-12 februarie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei au fost organizate un șir de activități, consacrate comemorării Mariei Cebotari, la 113 ani de la nașterea acesteia.

În data de 10 februarie, în Sala Albastră într-o atmosferă cu totul specială, a avut loc predarea măștii mortuare a Mariei Cebotari, de către fiul ei Fritz Curzon, și inaugurarea ei în cadrul expoziției permanente a MNIM


Detalii>>

Lansarea volumului „Identităţile Chişinăului: Strada 31 August 1989”. Materialele conferinței internaționale, Culegere de studii, Seria IDN,Chişinău, Bons Offices, 2023, de Sergiu Musteață și Alexandru Corduneanu (Eds.)

9 Februarie 2023

În data de 9 februarie, la Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc lansarea volumului „Identităţile Chişinăului: Strada 31 August 1989". Materialele conferinței internaționale, Culegere de studii, Seria IDN,Chişinău, Bons Offices, 2023, de Sergiu Musteață și Alexandru Corduneanu (Eds.).

Coordonatorii culegerii de studii, Sergiu Musteață și Alexandru Corduneanu au evidențiat în discursurile sale importanța studierii istoriei orașului Chișinău, pentru nu doar o mai bună cunoaștere a trecutului, dar și o contruire mai bună a viitorului


Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Arhitectura Independenței în Europa Centrală”

1 Februarie 2023

În data de 1 februarie 2023, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc inaugurarea expoziției „Arhitectura Independenței în Europa Centrală".

Evenimentul a fost deschis de către Eugen Sava, Directorul General al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, care a afirmat că această expoziție este o continuare a colaborării între MNIM, Institutul Polonez de la București și Ambasada Republicii Polone la Chișinău


Detalii>>

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

27 Ianuarie 2023

În 1944, tânăra Anne Frank scria în jurnalul său: „Ceea ce a fost făcut nu poate fi șters, însă cel puțin tu poți face ca aceasta să nu se mai întâmple din nou niciodată".

Anual, în data de 27 ianuarie, marcăm Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, un eveniment tragic din istorie care a dus la pierderea vieții a milioane de evrei, precum și a altor grupuri marginalizate


Detalii>>

Lansare de carte: „Meleaguri românești văzute de artiști din Apus (sec. XV-XIX)”, ediție îngrijită de Robert Denndorf, coordonatoarea albumului: Silvia Corlăteanu-Granciuc

26 Ianuarie 2023

În data de 26 ianuarie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Institutul de Istorie al USM, a organizat lansarea lucrării „Meleaguri românești văzute de artiști din Apus (sec. XV-XIX). Album", ediție îngrijită de Robert Denndorf (Germania). Albumul a fost coordonat de conf. univ. dr. Silvia Corlăteanu-Granciuc, secretarul științific al Institutului de Istorie al USM

Detalii>>

Forumul de tineret Azerbaidjan-Moldova „Karabakh is Azerbaidjan”

19 Ianuarie 2023

În data de 19 ianuarie, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc forumul de tineret Azerbaidjan-Moldova „Karabakh is Azerbaidjan" prilejuit aniversării a 100 de ani de la nașterea Liderului Întregii Națiuni al poporului azer, Heydar Aliyev.

În cadrul forumului au participat reprezentanți ai instituții de stat dar și a diverse organizații din Moldova și Azerbaidjan


Detalii>>

Ziua Națională a Culturii la MNIM

15 Ianuarie 2023

În contextul Zilei Naționale a Culturii, care a fost marcată în data de 15 ianuarie, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a realizat un șir de activități și evenimente dedicate acesteia.

În data de 12 ianuarie, a avut loc inaugurarea expoziției: „Chișinău: o istorie necunoscută". Evenimentul s-a bucurat de un public imens, care ghidați de colegii noștri de la MNIM, au studiat cu interes piesele expuse în vitrine.


Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Chișinău: o istorie necunoscută”

12 Ianuarie 2023

În data de 12 ianuarie 2023, în Sala nr. 1 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc inaugurare expoziției dedicate Zilei Naționale a Culturii, întitulată „Chișinău: o istorie necunoscută".

Expoziția a fost realizată de către Sectorul Arheologie al MNIM și reunește un număr important de materiale documentare care ilustrează trecutul istoric al Chișinăului


Detalii>>

Retrospectiva anului 2022

31 Decembrie 2022

Aflându-ne în cumpăna dintre ani, pentru fiecare dintre noi vine timpul să facem niște concluzii și să ne aducem aminte încă o dată prin ce s-a memorat anul 2022.

În urma scoaterii restricțiilor care au fost impuse de către situația epidemiologică din 2021, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și-a redeschis larg ușile pentru publicul vizitator


Detalii>>

Adunare festivă a colectivului Muzeului Național de Istorie al Moldovei

27 Decembrie 2022

În data de 27 decembrie, una din ultimele zile ale lui 2022, întregul colectiv al Muzeului Național de Istorie a Moldovei s-a reunit în Sala Albastră la o adunare festivă.

Directorul General al MNIM, dr. hab. Eugen Sava, a relatat despre principalele provocări dar și realizări pe care le-a avut Muzeul nostru pe parcursul ultimului an, care a fost unul deloc ușor. De asemenea, a fost evidențiat aportul tuturor persoanelor colectivului MNIM, datorită cărora, au fost înregistrate succese remarcabile în promovarea istoriei și a culturii naționale, organizarea evenimentelor culturale, dezvoltarea științei prin realizarea publicațiilor sub egida MNIM și a faptului că Muzeul nostru se bucură de un interes constant din partea publicului vizitator


Detalii>>

„Crăciunul e mai frumos cu raze de soare!”

18 Decembrie 2022

În data de 18 decembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui frumos eveniment dedicat sărbătorilor de iarnă. Organizată în colaborare cu A.O. „Sunshine" și Ivan Goncearuc, festivitatea „Crăciunul e mai frumos cu raze de soare!" a adunat împreună copii cu sindrom Down și normotipici care, împreună cu părinții, au avut parte de un program special, susținut de ansamblul etnofolcloric „Crenguța de Iederă", Georgeta Voinovan & Crescendo, colectivele de copii „Boom Kids" și „Speranța", Bublle Party Show ș.a.

Detalii>>

Lansarea programului Muzeele Viitorului

7 Decembrie 2022

În data de 7 decembrie 2022, în incinta Artcor, a fost lansat programul Muzeele Viitorului. Programul este realizat de către Ministerul Culturii în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID Moldova, Ambasada Suediei la Chișinău și Asociația Companiilor Creative COR (Artcor). Inițiativa este parte a Programului Național Moldova Creativă.

Artiști digitali vor crea echipe mixte cu muzeele din Republica Moldova pentru a lansa proiecte inovatoare de expunere a conținutului prin metode digitale și de new-media art, precum ar fi experiențe imersive, projection mapping, realitate virtuală / augmentată, holograme/streaming în timp real, senzori (trackere de mișcare, sunet, atingere)


Detalii>>

Târgul Internațional de Caritate, ediția a XXIV-a

4 Decembrie 2022

În data de 4 decembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit cea de-a XXIV-a ediție a Targului Internațional de Caritate, organizat de Clubul Internațional al Femeilor din Moldova în parteneriat cu ambasadele acreditate la Chișinău și organizațiile Internaționale.

În cadrul evenimentului, ambasadele, organizații internaționale, ONG-uri locale și agenții de dezvoltare, vânzători de obiecte de artizanat și artă s-au reunit să împărtășească culturi, obiceiuri, delicii culinare și alte obiecte provenite din țările în cauză, pe care vizitatorii le-au putut cumpăra


Detalii>>

Conferința științifico-practică a elevilor cu genericul: „Sfatul Țării a votat Unirea!”

29 Noiembrie 2022

În data de 29 noiembrie, în Sala Unirii a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc conferința științifico-practică a elevilor cu genericul: „Sfatul Țării a votat Unirea!".

Elevii și profesorii coordonatori din IPLT „Mircea Eliade" și LCI „Prometeu-Prim" din mun. Chișinău au prezentat mai multe comunicări tematice


Detalii>>

Donație valoroasă de timbre românești

25 Noiembrie 2022

În ajunul Zilei Naționale a României, Muzeul Național de Istorie Moldovei a avut parte de un moment istoric cu o semnificație sentimentală deosebită. Colecționarul român Ilie Picioruș a donat muzeului o colecție valoroasă și impresionantă de timbre românești, neobliterate, din perioada 1965-1999. Gest nobil demn de toată admirația și recunoștința. Donația include 2887 de timbre cu o tematică foarte diversă: evenimente și personalități istorice, monumente istorice, cultură, învățământ, sport, faună, floră ș.a. Colecția este însoțită de un set de lucrări de specialitate care vor facilita munca de identificate, descriere și inventariere a noilor piese intrate în patrimoniul muzeului

Detalii>>

Music of Moldova: reDiscover

19 Noiembrie 2022

În data de 19 noiembrie 2022, Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a găzduit ce-a de-a doua zi a evenimentului „Music of Moldova: reDiscover", organizat de către Moldovan National Youth Orchestra.

Potrivit organizatorilor, muzica din Moldova reprezintă o componentă importantă în activitatea lor pentru că aceștia iubesc și sunt mândri de țara noastră, iar pe lângă activitățile realizate pe parcursul anilor, împreună cu zeci de tineri instrumentiști, o importantă componentă a constituit promovarea compozitorilor din Moldova


Detalii>>

Lansare de carte: „Istoria Basarabiei, Vol. II: În zorii civilizației românești. De la mijlocul mileniului I până la formarea statului medieval centralizat la români”, autor: Ion Țurcanu

16 Noiembrie 2022

În data de 16 noiembrie 2022, în Sala de Conferințe a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc lansarea monografiei „Istoria Basarabiei, Vol. II: În zorii civilizației românești. De la mijlocul mileniului I până la formarea statului medieval centralizat la români", semnată de Ion Țurcanu, apărută anul curent la Editura Știința.

Lucrarea reprezintă o sinteză academică bazată pe cele mai noi realizări istoriografice și surse istorice (scrise, arheologice, lingvistice, antropologice etc.), privind procesul formării civilizației românești și a statului medieval în provincia istorică a Basarabiei


Detalii>>

Lansare de carte: „Orheiul Vechi. Localități și așezăminte monastice (secolele XV-XIX)”, autor: dr. arh. Sergius Ciocanu

15 Noiembrie 2022

În data de 15 noiembrie 2022, în Sala de Conferințe a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc lansarea monografiei „Orheiul Vechi. Localități și așezăminte monastice (secolele XV-XIX)" de dr. arh. Sergius Ciocanu, apărută la Editura Cartdidact.

Lucrarea „Orheiul Vechi. Localități și așezăminte monastice (secolele XV-XIX)" propune în cadrul a cinci capitole o abordare inedită a întregului spectru de probleme acumulate de-a lungul vremii în zona cunoscută astăzi sub numele generic de Orheiul Vechi


Detalii>>

Expoziția Națională „Știința pentru pace și dezvoltare: creativitate, experiență, perspective”

10 Noiembrie 2022

În data de 10 noiembrie, de Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare, Academia de Științe a Moldovei s-a transformat într-un autentic centru expozițional, în care au domnit în deplinătatea lor performanța, inovarea, creativitatea și originalitatea. Cercetătorii, călăuziți de mesajul acestui eveniment remarcabil, și-au etalat cu brio rezultatele pe domeniile lor de competență obținute în anii 2020-2022, în cadrul mai multor proiecte de cercetare

Detalii>>

Plantarea Stejarului Unirii la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

10 Noiembrie 2022

În data de 10 noiembrie, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc un eveniment cu o semnificație deosebită. Elevii și profesorii IPLT „Mircea Eliade", LCI „Prometeu-Prim", LTR „Aristotel", LT „George Meniuc" din mun. Chișinău au plantat „Stejarul Unirii - simbol al unității și longevității neamului românesc"

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Acest portret impresionant al lui Mihai Eminescu, realizat de artistul Alexandru Gușanov, este inspirat din una dintre cele patru fotografii cunoscute ale poetului. Fotografia care a stat la baza acestui portret a fost realizată în anul 1869, în Piața Sf. Wenceslas din Praga, când Eminescu avea doar 19 ani...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC