EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă.

Numele Fabergè - emblemă a originalității creațiilor unei Case devenite celebre - a scris istorie în lumea bijuteriilor și a artelor decorative. Talentul de-a reuni bijuteria, designul artistic și utilitatea în objets de lux și objets de fantesie a suscitat mereu o veritabilă fascinație. Confecționate din aur, argint, email și pietre prețioase, piesele realizate în atelierele Fabergé sunt dovada unei virtuozități ieșite din comun, distingându-se prin grija pentru detalii și perfecta asociere a materialelor. Chiar și piesele inspirate din vocabularul stilurilor anterioare poartă marca unei inconfundabile originalități.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei tezaurizează un spectaculos căuș, realizat în atelierele Casei Fabergé, la începutul secolului al XX-lea.

Căușul Fabergé reprezintă un melanj curios între „stilul rus" și stilul „modern". Este realizat din argint masiv, cu cupa circulară, aurită pe interior. Toarta supraînălțată, stilizată (tip cârlig), decorată cu motive vegetale, inele triple și perle de argint. Buza este împodobită cu un brâu lat, alcătuit din medalioane dreptunghiulare, ornamentate cu bucle spiralate și solzi stilizați, dispuse alternativ. Recipientul este susținut de patru piciorușe semisferice. În registrul central, sunt gravate inscripțiile: Eugenie von Platonow/St.Petersburg și ТОРГОВЫЙ ДОМЪ „АЛЕКСАНДРЪ"/1863/15/10/1913.

În urma cercetărilor presupunem că acest căuș a fost realizat la comanda negustorului de ghilda întâi, Alexander Trauberg, proprietarul Casei de Comerț „АЛЕКСАНДРЪ", de pe Bulevardul Nevsky 11, Sankt-Petersburg, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la fondarea firmei sale.

Însemnele de marcaj, poansonate pe exteriorul bazei: sigla K. ФАБЕРЖЕ, surmontată de stema Imperiului Rus, un profil feminin, văzut din dreapta, cu kokoshnik, în chenar oval, însoțită de litera majusculă Δ ( delta) din alfabetul grecesc și titlul argintului 88, certifică realizarea piesei de filiala moscovită a Casei Fabergé.

Creațiile cu șarm hipnotic realizate de Casa Fabergé au devenit idealul estetic al unei epoci, simboluri ale exuberanței și rafinamentului, create de un bijutier al regilor și un rege al bijuteriilor.


Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Şedință festivă dedicată „Zilei istoricului” 2014

18 Iunie 2014

Asociația Istoricilor din Republica Moldova, Institutul de Istorie al AŞM, Facultatea de Istorie și Filozofie a USM, UPS „Ion Creangă”, Facultatea de Istorie și Relații Internaționale a ULIM, Primăria municipiului Chișinău, Centrul de Cultură și Istorie Militară, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chișinău, Muzeul Național de Istorie a Moldovei au organizat la 18 iunie 2014 o ședința festivă consacrată sărbătorii profesionale Ziua istoricului


Detalii>>

ZIUA și NOAPTEA MUZEELOR 2014 la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

17 Mai 2014

Anul acesta, două dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor - Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor, au fost sărbătorite de către Muzeul Național de Istorie a Moldovei pe 17 mai. Cu acest prilej, publicului i s-a propus un maraton de vizitare, care a început la ora 11:00 și s-a încheiat la ora 02:00.

Genericul acestui eveniment cultural extraordinar a fost: „Colecțiile muzeale dezvoltă legături...create între vizitatori, generații și culturile lumii"


Detalii>>

Simpozionul științific “Valori bibliofile din patrimoniul național”

30 Aprilie 2014

Marcând împlinirea a doua secole de la deschiderea primei tipografii (30 mai 1814) în cadrul Eparhiei Chișinăului și Hotinului, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Sectorul Istorie Modernă și Contemporană, a organizat pe 30 aprilie 2014 Simpozionul științific "Valori bibliofile din patrimoniul național"

Detalii>>

Masă rotundă cu tema „Hansca – sit arheologic și șantier-școală. 50 de ani de la începutul cercetărilor”

17 Aprilie 2014

Cu prilejul Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost organizată o masă rotundă dedicată sitului arheologic Hansca, r-nul Ialoveni, moderată de conf. dr. Ion TENTIUC, șeful sectorui Arheologie și Istorie Veche al Muzeului Național de Istorie a Moldovei

Detalii>>

Manifestare de comemorare a scriitorului Dumitru Matcovschi

10 Aprilie 2014

Anul Dumitru Matcovschi a fost marcat pe 10 aprilie la Muzeul Național de Istorie a Moldovei prin manifestarea cultural-educativă cu genericul ,,Poetul care ne-a învățat zborul înalt, dorul și plânsul"

Detalii>>

Simpozion dedicat centenarului din ziua nașterii arhitectului David Palatnic

10 Februarie 2014

Pe 10 februarie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a fost evocat arhitectul David Palatnic în cadrul unui simpozion. Evenimentul a marcat împlinirea a 100 de ani de la nașterea distinsului arhitect, autor al multiplelor proiecte de construcții din Chișinău și din alte orașe ale republicii - edificii publice și de menire social-culturală, blocuri locative.

La simpozion au participat arhitecți, cercetători, profesori universitari, muzeografi și oameni de cultură din Chișinău.

Programul a cuprins următoarele comunicări:

Detalii>>

Masa rotundă „Politici de conservare și restaurare a patrimoniului muzeal în Republica Moldova”

20 Decembrie 2013

La 20 decembrie 2013, în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 30 de ani de la fondarea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, cu sprijinul Ministerului Culturii a fost organizată masa rotundă "Politici de conservare și restaurare a patrimoniului muzeal în Republica Moldova"

Detalii>>

Reuniunea solemnă dedicată aniversării Muzeului Național de Istorie a Moldovei

20 Decembrie 2013

La 21 decembrie 2013, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a împlinit 30 de ani de la fondare. Cu această ocazie, vineri, 20 decembrie, s-au organizat o suită de evenimente cu caracter omagial.

Reuniunea solemnă s-a desfășurat în prezența colectivului actual al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, dar și a foștilor muzeografi, care și-au dedicat întreaga carieră acestei instituții; a colegilor de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Casa-muzeu „A.S. Pușkin", Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți, Muzeul de Istorie și Etnografie din Criuleni, Muzeul de Istorie și Studiere a Ţinutului din Edineț, Casa-muzeu „Alexe Mateevici" din Zaim - Căușeni. Printre oaspeții de onoare s-au aflat și reprezentanții Ministerului Culturii, Academiei de Ştiințe a Moldovei, Universității de Stat din Moldova, Academiei „Ştefan cel Mare" a MAI, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu", precum și prietenii muzeului - Galina Cobirman, Maria Paraschiv, Ala Bârlădeanu și Silviu Tabac

Detalii>>

Întâlnirea trilaterală ICOM România, ICOM Ucraina și ICOM Moldova

20 Octombrie 2013

În perioada 17-20 octombrie 2013 ICOM România a organizat la Ploiești și București întâlnirea trilaterală a membrilor Birourilor Comitetelor Naționale ICOM România, Ucraina și Moldova. Din partea ICOM Moldova la manifestare au participat Valeria Suruceanu, președintele ICOM, Elena Ploșnița, secretar ICOM, Tudor Zbârnea, Alexandru Levinschi - membri ai Biroului ICOM Moldova. În cadrul întâlnirii a avut loc Simpozionul „Tradiționalism și modernitate în muzeografia est-europeană". Au fost puse în discuție problemele muzeografiei contemporane din regiune, subliniindu-se necesitatea modernizării expozițiilor permanente, schimbării atitudinii muzeelor față de doleanțele publicului vizitator, necesitatea cercetării socio-psihologice a publicului și implementarea unor politici de marketing în muzee


Detalii>>

Sesiunea anuală de comunicări științifice a muzeului 2013

4 Octombrie 2013

În cadrul proiectului instituțional „ Valorificarea științifică și promovarea diverselor categorii de patrimoniului muzeal” (2013-2014), în perioada 3-4 octombrie 2013 a avut loc sesiunea anuală de comunicări științifice, ediția a XXIII-a. În acest an sesiunea a debutat prin cuvinte de deschidere și de salut exprimate de dr. hab. Eugen Sava, director general al muzeului, Victor Ghilaș, secretar științific al Secției de științe umanistice și arte a AŞM, profesor universitar Ion Eremia, Universitatea de Stat din Moldova, Sergiu Musteață, decanul Facultății de Istorie și Etnopedagogie a Universității Pedagogice de Stat „I. Creangă”. Gândurile acestora de apreciere pentru strădaniile colectivului muzeului, în susținerea remarcabilei activități de cercetare științifică, de valorificare științifică și publică a patrimoniului muzeal s-au exprimat în cuvinte de aleasă prețuire

Detalii>>

Al XIV-lea Simpozion de Numismatică

28 Septembrie 2013

În perioada 26-28 septembrie 2013 la Muzeul Național de Istorie a Moldovei s-au desfășurat lucrările celui de-al XIV-lea Simpozion de Numismatică organizat în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan" al Academiei Române din București și Societatea Numismatică din Republica Moldova. La eveniment au participat cercetători numismați și colecționari din Republica Moldova, Belarus, Germania, Marea Britanie, România, Rusia, Slovacia și Ucraina. Au fost prezentate 33 de comunicări științifice, în cadrul cărora au fost discutate subiecte generale de numismatica, precum și a celor legate de valorificarea materialului numismatic descoperit pe teritoriul Republicii Moldova și al țărilor de origine a participanților.

Detalii>>

Seminarul regional „Marketingul în muzeul contemporan – probleme și realizări”

13 Septembrie 2013

În zilele de 12-13 septembrie în incinta muzeului s-au desfășurat lucrările Seminarului regional „Marketingul în muzeul contemporan - probleme și realizări". Seminarul a fost organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu ICOM Moldova. La seminar au participat experți, cercetători științifici, muzeografi din Republica Moldova, România și Ucraina. Seminarul a debutat prin cuvinte de deschidere și de salut, exprimate de dr. hab. Eugen Sava, director general al muzeului și Valeria Suruceanu, președinte ICOM Moldova. Expertul seminarului a fost dr. Alexandra Zbuchea (România) care a prezentat la început o radiografie est-europeană a marketingului muzeal. Comunicările prezentate au înserat subiecte inedite privind politicile de marketing în muzeele naționale și regionale, au relevat realizările și problemele existente în domeniu și au conturat o perspectivă de implementare a marketingului în instituțiile muzeale.

Detalii>>

Simpozionul „140 de ani de la nașterea arhitectului A.V. Şciusev”

4 Septembrie 2013

Alexei Şciusev, arhitect, istoric și teoretician al artei, arhitect-academician al Academiei de Arte a Imperiului Rus, membru al Academiei de Ştiințe a U.R.S.S., născut la Chișinău la 26 septembrie 1873, a fost comemorat miercuri, 4 septembrie, în cadrul unui simpozion. Evocarea a fost organizată de Ludmila Năstase, șefa Casei Memoriale „Alexei Şciusev", filială a Muzeului Național de Istorie a Moldovei

Detalii>>

Masa rotundă „Anexarea Basarabiei la Imperiul Rus în 1812 și dezmembrarea Mitropoliei Moldovei. Evoluții și consecințe”

4 Septembrie 2013

În data de 4 septembrie 2013, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc masa rotundă „Anexarea Basarabiei la Imperiul Rus în 1812 și dezmembrarea mitropoliei Moldovei. Evoluții și consecințe", prilejuită de comemorarea unei triste aniversări: 200 de ani de la dezmembrarea Mitropoliei Moldovei (în 1812, ocupația militară se transformă în ocupație canonică prin crearea unei noi eparhii în teritoriul anexat: cea a Chișinăului și Hotinului)

Detalii>>

Şedința festivă dedicată „Zilei Istoricului”

18 Iunie 2013

Începând cu 2011, în ziua de 18 iunie, în Republica Moldova este consemnată Ziua Istoricului. Instituirea acestei sărbători profesionale este un act de recunoaștere din partea statului a contribuției comunității istoricilor la complexul proces de reabilitare a adevărului științific, este o notă de apreciere a efortului depus de slujitorii muzei CLIO la renașterea spirituală a poporului nostru, conștiința civică și identitatea națională a căruia a fost afectată profund de vechiul regim. Totodată, acest act de oficializare a breslei istoricilor este un gest de încurajare a celor ce nu-și precupețesc puterile pentru revenirea la valorile naționale și de susținere a celor care promovează cu adevărat valorile democratice și cele general–umane.

Detalii>>

Workshop-ul „Marketingul în muzeele din Chișinău”

24 Mai 2013

În perioada 20-24 mai 2013, trei muzee naționale din mun. Chișinău au beneficiat de un workshop susținut de dr. Björn Stenvers (Olanda), specialist în marketing muzeal, și organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Workshopul a fost construit în așa fel încât să ofere idei și soluții care să ajute managerii și muzeografii pe două paliere importante - managementul muzeelor și maximizarea eforturilor de creare a unor strategii comune de marketing pentru cele trei muzee naționale

Detalii>>

ZIUA și NOAPTEA MUZEELOR 2013

18 Mai 2013

La 18 mai sunt sărbătorite "Ziua Internațională a Muzeelor" și "Noaptea Muzeelor", două dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor.


Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat un adevărat maraton de evenimente dedicate Zilei și Nopții Muzeelor, care a durat 15 ore.

Manifestările dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor s-au desfășurat între orele 11.00 și 18.00, iar programul consacrat Nopții Europene a Muzeelor a demarat la ora 18.00 și s-a încheiat la 02.00


Detalii>>

Lansare de carte cu prilejul Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova

24 Aprilie 2013

Miercuri, 24 aprilie 2013, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc o manifestare de cinstire a Tricolorului, în cadrul căreia a fost lansat volumul „Tradiții Militare (Trecut, prezent și viitor)" de Simion Carp, Ghenadie Chirița, Terentie Carp și Ecaterina Gîrbu. Cartea a apărut recent la Editura Bons Offices, în colecția Bibliotecii „Tyragetia" XXII

Detalii>>

Lansare de carte „Disidența democrată. Națiune și democrație în Republica Moldova”

4 Aprilie 2013

Joi, 4 aprilie 2013, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc lansarea volumului Disidența democrată. Națiune și democrație în Republica Moldova semnat de politologul suedez Andreas Johansson. În cadrul manifestării, organizată de Editura ARC, la care a apărut volumul, au participat expunându-și opiniile asupra conținutului și concepțiilor autorului, într-o problemă atât de delicată pentru istoria noastră națională, mai multe nume notorii ale științei istorice din Republica Moldova, printre care dr. Sergiu Musteață (UPS "I. Creangă"), dr. Igor Cașu (Universitatea de Stat din Moldova), dr. Ion Negru (Institutul de Istorie, Stat și Drept al AŞM), dar și sociologul și politologul Arcadie Barbăroșie (Institutul de Politici Publice).  

Detalii>>

Lecția „Marketingul în muzeele Olandei”

1 Martie 2013

La 1 martie 2013 în Sala de ședințe a muzeului, dr. Björn Stenvers (Olanda), specialist în marketing muzeal, a prezentat Lecția „Marketingul în muzeele Olandei". Dr. B. Stenvers a trasat drumul parcurs de muzeele Olandei în procesul de implementare a marketingului în politicile muzeale, a evidențiat problemele și rezultatele, menționând în mod deosebit necesitatea colaborării muzeelor pentru supraviețuire în condițiile crizei economice actuale. B. Stenvers a subliniat faptul că activitatea oricărei instituții muzeale trebuie să se bazeze pe anumite instrumente ale marketingului, cum ar fi baza tehnico-materială a instituției, expoziția muzeală ca produs cultural, magazinul muzeal, rezultatul unor anumite investigații ca produs științific etc.

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC