EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Acest portret impresionant al lui Mihai Eminescu, realizat de artistul Alexandru Gușanov, este inspirat din una dintre cele patru fotografii cunoscute ale poetului. Fotografia care a stat la baza acestui portret a fost realizată în anul 1869, în Piața Sf. Wenceslas din Praga, când Eminescu avea doar 19 ani. Compoziția ovală și cromatica armonioasă subliniază personalitatea marcantă și carisma tânărului poet, surprinzând o expresie ce sugerează atât melancolie, cât și profunzime intelectuală.
Alexandru Gușanov (1929-2005), pictor moldovean de origine ucraineană, s-a remarcat prin opera sa vastă, ce numără aproximativ 5.000 de lucrări - portrete, peisaje și naturi statice. Stabilit în Moldova din 1945, Gușanov a absolvit Școala Republicană de Arte Plastice „I.E. Repin" din Chișinău în 1952. Lucrările sale au fost expuse în numeroase expoziții naționale și internaționale, fiind apreciate în țări precum Franța, Ungaria, Rusia și Iugoslavia. Artistul a dedicat o mare parte din cariera sa creării de portrete ale personalităților istorice și culturale, inclusiv Dimitrie Cantemir, Mihail Kogălniceanu și Alexei Mateevici, care fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei.
Subiectul portretului, Mihai Eminescu (1850-1889), este cel mai important poet al literaturii române, ale cărui opere reflectă profunzimea gândirii, sensibilitatea față de natură și identitatea națională. La vârsta de 19 ani, când a fost realizată fotografia ce a inspirat acest portret, Eminescu se afla în plin proces de formare intelectuală, pregătindu-se să devină vocea emblematică a culturii românești. Printre cele mai cunoscute creații ale sale se numără poemul Luceafărul, o capodoperă a literaturii universale.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Simpozionul „140 de ani de la nașterea arhitectului A.V. Şciusev”

4 Septembrie 2013

Alexei Şciusev, arhitect, istoric și teoretician al artei, arhitect-academician al Academiei de Arte a Imperiului Rus, membru al Academiei de Ştiințe a U.R.S.S., născut la Chișinău la 26 septembrie 1873, a fost comemorat miercuri, 4 septembrie, în cadrul unui simpozion. Evocarea a fost organizată de Ludmila Năstase, șefa Casei Memoriale „Alexei Şciusev", filială a Muzeului Național de Istorie a Moldovei

Detalii>>

Masa rotundă „Anexarea Basarabiei la Imperiul Rus în 1812 și dezmembrarea Mitropoliei Moldovei. Evoluții și consecințe”

4 Septembrie 2013

În data de 4 septembrie 2013, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc masa rotundă „Anexarea Basarabiei la Imperiul Rus în 1812 și dezmembrarea mitropoliei Moldovei. Evoluții și consecințe", prilejuită de comemorarea unei triste aniversări: 200 de ani de la dezmembrarea Mitropoliei Moldovei (în 1812, ocupația militară se transformă în ocupație canonică prin crearea unei noi eparhii în teritoriul anexat: cea a Chișinăului și Hotinului)

Detalii>>

Şedința festivă dedicată „Zilei Istoricului”

18 Iunie 2013

Începând cu 2011, în ziua de 18 iunie, în Republica Moldova este consemnată Ziua Istoricului. Instituirea acestei sărbători profesionale este un act de recunoaștere din partea statului a contribuției comunității istoricilor la complexul proces de reabilitare a adevărului științific, este o notă de apreciere a efortului depus de slujitorii muzei CLIO la renașterea spirituală a poporului nostru, conștiința civică și identitatea națională a căruia a fost afectată profund de vechiul regim. Totodată, acest act de oficializare a breslei istoricilor este un gest de încurajare a celor ce nu-și precupețesc puterile pentru revenirea la valorile naționale și de susținere a celor care promovează cu adevărat valorile democratice și cele general–umane.

Detalii>>

Workshop-ul „Marketingul în muzeele din Chișinău”

24 Mai 2013

În perioada 20-24 mai 2013, trei muzee naționale din mun. Chișinău au beneficiat de un workshop susținut de dr. Björn Stenvers (Olanda), specialist în marketing muzeal, și organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Workshopul a fost construit în așa fel încât să ofere idei și soluții care să ajute managerii și muzeografii pe două paliere importante - managementul muzeelor și maximizarea eforturilor de creare a unor strategii comune de marketing pentru cele trei muzee naționale

Detalii>>

ZIUA și NOAPTEA MUZEELOR 2013

18 Mai 2013

La 18 mai sunt sărbătorite "Ziua Internațională a Muzeelor" și "Noaptea Muzeelor", două dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor.


Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat un adevărat maraton de evenimente dedicate Zilei și Nopții Muzeelor, care a durat 15 ore.

Manifestările dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor s-au desfășurat între orele 11.00 și 18.00, iar programul consacrat Nopții Europene a Muzeelor a demarat la ora 18.00 și s-a încheiat la 02.00


Detalii>>

Lansare de carte cu prilejul Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova

24 Aprilie 2013

Miercuri, 24 aprilie 2013, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc o manifestare de cinstire a Tricolorului, în cadrul căreia a fost lansat volumul „Tradiții Militare (Trecut, prezent și viitor)" de Simion Carp, Ghenadie Chirița, Terentie Carp și Ecaterina Gîrbu. Cartea a apărut recent la Editura Bons Offices, în colecția Bibliotecii „Tyragetia" XXII

Detalii>>

Lansare de carte „Disidența democrată. Națiune și democrație în Republica Moldova”

4 Aprilie 2013

Joi, 4 aprilie 2013, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc lansarea volumului Disidența democrată. Națiune și democrație în Republica Moldova semnat de politologul suedez Andreas Johansson. În cadrul manifestării, organizată de Editura ARC, la care a apărut volumul, au participat expunându-și opiniile asupra conținutului și concepțiilor autorului, într-o problemă atât de delicată pentru istoria noastră națională, mai multe nume notorii ale științei istorice din Republica Moldova, printre care dr. Sergiu Musteață (UPS "I. Creangă"), dr. Igor Cașu (Universitatea de Stat din Moldova), dr. Ion Negru (Institutul de Istorie, Stat și Drept al AŞM), dar și sociologul și politologul Arcadie Barbăroșie (Institutul de Politici Publice).  

Detalii>>

Lecția „Marketingul în muzeele Olandei”

1 Martie 2013

La 1 martie 2013 în Sala de ședințe a muzeului, dr. Björn Stenvers (Olanda), specialist în marketing muzeal, a prezentat Lecția „Marketingul în muzeele Olandei". Dr. B. Stenvers a trasat drumul parcurs de muzeele Olandei în procesul de implementare a marketingului în politicile muzeale, a evidențiat problemele și rezultatele, menționând în mod deosebit necesitatea colaborării muzeelor pentru supraviețuire în condițiile crizei economice actuale. B. Stenvers a subliniat faptul că activitatea oricărei instituții muzeale trebuie să se bazeze pe anumite instrumente ale marketingului, cum ar fi baza tehnico-materială a instituției, expoziția muzeală ca produs cultural, magazinul muzeal, rezultatul unor anumite investigații ca produs științific etc.

Detalii>>

Conferința științifică „ŞCOALA BASARABEANĂ”

14 Februarie 2013

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a organizat la 14 februarie 2013, Conferința științifică "ŞCOALA BASARABEANĂ". Manifestarea se înscrie în seria de acțiuni comemorative prilejuite de aniversarea celor 200 de ani de la deschiderea Seminarului Teologic din Chișinău (31 ianuarie 1813), prima instituție de studii teologice din spațiul dintre Prut și Nistru

Detalii>>

Lansare de carte „Tratatul de Pace de la București din 1812. 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus. Materialele conferinței internaționale, Chișinău, 26-28 aprilie 2012”

7 Februarie 2013

La 7 februarie 2013 în incinta Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a fost lansat volumul Tratatul de Pace de la București din 1812. 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus. Materialele conferinței internaționale, Chișinău, 26-28 aprilie 2012, apărut în Seria Istorii și Documente Necunoscute, Culegere de Studii, C 3, Chișinău, Editura Pontos, tiraj 200 de exemplare, coordonatorul ediției Sergiu Musteață. Este o carte de 352 pagini, format mare, la care au contribuit cercetători din Republica Moldova, România, Ucraina, Grecia, Rusia.

Detalii>>

Conferința internațională „Pe când Suedia era guvernată din Moldova"

1 Februarie 2013

Conferința internațională Pe când Suedia era guvernată din Moldova a avut loc în Sala Albastră a Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei în zilele 1-2 februarie 2013. Conferința a fost consacrată aniversării a 300-a de la calabalâcul de la Varnița și aflării regelui Suediei Carol XII la Bender și Varnița în perioada 1709-1713

Detalii>>

Lansare proiectului internațional „Pe când Suedia era guvernată din Moldova”

1 Februarie 2013

La 1 februarie 2013 în Sala Albastră a Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a avut loc lansarea proiectului Pe când Suedia era guvernată din Moldova. Este un proiect internațional născut în mediul științific suedez și are drept scop păstrarea memoriei istorice, promovarea patrimoniului istorico-cultural ce reflectă un segment comun de istorie moldo-suedeză-turcă și este legat de numele regelui suedez Carol XII; aprofundarea relațiilor de colaborare între cercetătorii suedezi, turci și moldoveni. Proiectul are mai multe componente - conferință științifică la Chișinău, Istanbul, Stockholm, expoziție tematică la Chișinău, vizitarea locurilor istorice de la Bender(Tighina) și Varnița legate de numele regelui suedez Carol XII

Detalii>>

Lansare de carte PRESA ŞI CENZURA ÎN BASARABIA. DOCUMENTAR (secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea)

11 Decembrie 2012

Marți - 11 decembrie, la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, a avut loc lansarea volumului - PRESA ŞI CENZURA ÎN BASARABIA. DOCUMENTAR (secolul al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea), Pontos, Chișinău, 2012, 212 p. (autor Maria Danilov). Cartea a apărut în seria Istorii și documente inedite, Monografii 5

Detalii>>

Ceremonia de prezentare a replicii spadei lui Ştefan cel Mare

5 Noiembrie 2012

Luni, 5 noiembrie 2012, la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, în sala de  istorie medievală,  a avut loc ceremonia de prezentare a spadei domnitorului Ştefan cel Mare, primită recent în dar de premierul Vlad Filat de la prim-ministrul Republicii Turcia Recep Tayyip Erdoğan

Detalii>>

Lansare de carte "Românii, Basarabia și Transnistria"

1 Noiembrie 2012

La 1 noiembrie 2012 la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a avut loc lansarea cărții "Românii, Basarabia și Transnistria", semnată de Ioan și Luiza Popa (București, 2012)

Detalii>>

Sesiunea științifică anuală a muzeului, ediția a XXII-a

12 Octombrie 2012

În perioada de 11-12 octombrie 2012 a avut loc sesiunea științifică a muzeului, ediția a XXII-a. În cadrul ședinței de deschidere a manifestării au avut alocuțiuni cunoscuți oameni de știință și cultură. A fost lansată revista științifică a muzeului Tyragetia, 2012, nr.1 și nr.2.

Detalii>>

Simpozionul Național „Integrarea nobilimii din Basarabia în viața social-politică, economică și culturală a Imperiului Rus"

5 Octombrie 2012

 
Pe 5 octombrie 2012, Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei în colaborare cu Academia de Arte din Sankt Petersburg, Fondul SVERCHKARTINA „Veaceslav Cebotari", a organizat cea de a 2-a ediție a Simpozionului Național (cu participare internațională) „Integrarea nobilimii din Basarabia în viața social-politică, economică și culturală a Imperiului Rus", consacrat memoriei lui Alexandru Matei Cotruță (1827-1905)

Detalii>>

AL XIII-LEA SIMPOZION DE NUMISMATICĂ

7 Septembrie 2012

În perioada 5-9 septembrie 2012 la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei s-au desfășurat lucrările celui de-al XIII-lea Simpozion de Numismatică organizat în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan" al Academiei Române din București și Societatea Numismatică din Republica Moldova. La eveniment au participat cercetători numismați și colecționari din Republica Moldova, România și Ucraina. Au fost prezentate peste 30 de comunicări științifice, în cadrul cărora au fost discutate subiecte generale de numismatica, precum și legate de valorificarea materialului numismatic descoperit pe teritoriul Republicii Moldova și al țărilor de origine a participanților

Detalii>>

Simpozionul științific „Arhitectul Valentin Voițehovski – file din creație”

10 August 2012

Simpozionul științific „Arhitectul Valentin Voițehovski - file din creație", desfășurat la 10 august 2012 în cadrul MNAIM, alături de expoziția omonimă, a fost organizat cu ocazia comemorării a 35 de ani de la trecerea în neființă a arhitectului V. Voițehovski și este un omagiu adânc adus acestei personalități, ce a contribuit mult la reconstrucția Chișinăului postbelic și la edificarea multor orașe ale republicii.

Detalii>>

Şedința festivă dedicată sărbătorii profesionale „Ziua Istoricului”

18 Iunie 2012

La 18 iunie 2012, în incinta Muzeului Național de Istorie și Arheologie a Moldovei (Sala Albastră) a avut loc ședința festivă, dedicată sărbătorii profesionale „Ziua Istoricului”, instituită prin decizia Guvernului Republicii Moldova nr. 427 din 10 iunie 2011, în semn de prețuire a aportului comunității istoricilor la promovarea adevărului istoric și a valorilor democratice. Şedința a fost organizată de Institutul de Istorie, Stat și Drept al AŞM, Asociația Istoricilor din Republica Moldova, Muzeul Național de Istorie și Arheologie a Moldovei, Facultatea de Istorie și Filosofie a USM, Facultatea de Istorie și Etnopedagogie, UPS „Ion Creangă”, Facultatea de Istorie și Relații Internaționale, ULIM, Direcția Generală Tineret și Sport, Primăria Chișinău

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Acest portret impresionant al lui Mihai Eminescu, realizat de artistul Alexandru Gușanov, este inspirat din una dintre cele patru fotografii cunoscute ale poetului. Fotografia care a stat la baza acestui portret a fost realizată în anul 1869, în Piața Sf. Wenceslas din Praga, când Eminescu avea doar 19 ani...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC