EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Lucrarea In memoriam. În memoria eroilor căzuți la Nistru (1992) a fost elaborată în cadrul Centrului de Cultură și Istorie Militară, fiind editată sub egida Guvernului Republicii Moldova, Biroului pentru Reintegrare și Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Autori: Gheorghe Bălan, Vitalie Ciobanu, Gheorghe Cojocaru.
Lucrarea prezintă o retrospectivă a evenimentelor care au condus la declanșarea războiului de pe Nistru, fiind însoțită de fotografiile eroilor căzuți în luptele pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova.
La 2 martie 1992 conflictul politic din zona Nistrului a degenerat într-un adevărat război fratricid. Sub pretextul inventat al "apărării hotarelor de sud ale Rusiei", aventurierii politici din fosta metropolă sovietică au încurajat separatismul transnistrean, înarmând formațiunile paramilitare secesioniste. Totodată, împotriva Moldovei Independente au fost trimiși mii de cazaci mercenari și deținuți eliberați înainte de termen din închisori, tancuri și rachete, sperând să reanime imperiul dispărut.
Războiul nedeclarat al Rusiei împotriva Republicii Moldova a lăsat în urma sa sute de morți și răniți, familii distruse, case și sate în ruine. Peste 50 mii de locuitori pașnici din zona de conflict și-au părăsit vetrele, salvându-se de urgia războiului.
De dragul libertății și al viitorului apărătorii Moldovei au înfruntat moartea, suportând umilințele și greutățile războiului.
În războiul de pe Nistru și-au pierdut viața 198 de militari ai Armatei Naționale și 89 de persoane din cadrul Ministerului de Interne, 40 combatanți fiind dispăruți fără urmă, iar aproape 300 au rămas invalizi.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Masa rotundă "Drepturile omului, democrație și stat de drept"

13 Noiembrie 2010

În cadrul lucrărilor celei de a XII-a ediție a Simpozionului Internațional „ROMÂNII DIN AFARA GRANIŢELOR ŢĂRII”, sâmbătă, 13 noiembrie 2010, începând cu orele 11.30, la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei (Sala Albastră) s-a desfășurat masa rotundă „Drepturile omului, democrație și stat de drept". Cuvinte de salut participanților în Simpozionul organizat de ASTRA la Chișinău au fost adresate de către dr. Elena Postică, director adjunct, Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, Ion Negrei, viceprim-ministru al Republicii Moldova, Areta Moșu, Președinte al Despărțământului ASTRA „Mihail Kogâlniceanu”, Iași; Victor Grecu, Vicepreședintele ASTRA, Sibiu. În cadrul dezbaterilor au mai participat: Teodor Cârnaț, președintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din RM, Victor Axentii, Claudia Partole, dr. Maria Danilov, prof. univ., dr. Viorel Hodiș (Cluj-Napoca), prof. univ., dr. Gheorghe Iutiș (Iași), Gheorghe Mârzenco, serviciul de presă al Președintelui RM, ș.a.

Detalii>>

Ceremonia de încheiere a proiectului „Asigurarea Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei cu utilaj modern pentru restaurarea pieselor de patrimoniu, activitatea expozițională și cea educațională”, finanțat de Guvernul Japoniei

27 Octombrie 2010

Guvernul Japoniei a acordat asistența financiară în valoare de 81 562 dolari SUA pentru Proiectul de asigurare a Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei cu utilaj modern pentru restaurare, activitatea expozițională și cea educațională. Proiectul a fost implementat timp de un an (octombrie 2009 – octombrie 2010), el fiind primul proiect realizat în Republica Moldova în cadrul Programului de granturi mici în domeniul culturii

Detalii>>

Sesiunea anuală de comunicări științifice 2010

15 Octombrie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a organizat în zilele de 14-15 octombrie 2010 Sesiunea anuală de comunicări științifice, ediția a XX-a.

PROGRAM

Joi, 14 octombrie 2010

Orele 10.00-10.30. Şedința de deschidere a sesiunii științifice (parter, sala nr. 1)
Alocuțiuni
Eugen Sava, director general al Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei
Mariana Şlapac, vicepreședinte al Academiei de Ştiințe a Moldovei
Gheorghe Postică, viceministrul Culturii al Republicii Moldova


Detalii>>

Festivalul Internațional de muzică corală

14 Octombrie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a găzduit secțiunea de Muzică națională a Festivalului Internațional de muzică corală „A ruginit frunza din vii”, ediția a III-a, organizat de Asociația Muzical-Corală din Republica Moldova. În Sala Albastră a Muzeului au evoluat nouă formații corale din Georgia, Letonia, România, Rusia și Republica Moldova.

Detalii>>

Dezbatere cu tema „Migrație și multietnicitate în trecut și în prezent”

12 Octombrie 2010

Manifestarea a fost organizată de Moldova-Institut Leipzig, Fundația Friedrich-Ebert, Forumul Moldo-German, Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei și Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. La dezbatere au participat oameni de cultură și știință din Republica Moldova și Germania, printre ei dr. Klaus Bochmann, președintele Moldova-Institut Leipzig; Igor Corman, președintele Forumului Moldo-German și al Comisiei pentru Politică Externă și Integrare Europeană, Parlamentul Republicii Moldova; dr. Vasile Dumbravă, Moldova-Institut Leipzig; dr. Igor Şarov, Universitatea de Stat din Moldova; dr. Ute Schmidt, Universitatea Liberă din Berlin ș.a.

Detalii>>

Cercetări arheologice la biserica Măzărache din Chișinău

12 Octombrie 2010

În perioada iulie-octombrie 2010, expediția arheologică a Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a efectuat, prin câteva secțiuni, investigații lângă Biserica Măzărache din Chișinău și în cimitirul adiacent locașului. În cele circa 40 de morminte cercetate, pe lângă alte materiale pasibile să arunce lumină asupra perioadelor de utilizare a necropolei (ceramică, nasturi, cercei, inele etc.), au fost descoperite mai multe monede aparținând epocii medievale și premoderne. Totodată, au fost făcute observații asupra unui șanț de apărare din epoca fierului timpuriu, a unui beci din secolele XVII-XVIII  și a resturilor unui apeduct din secolul al XIX-lea.

Detalii>>

Masă rotundă „Chișinău – din atmosfera trecutului, la porțile prezentului”

6 Octombrie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei o organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Așezămintelor Umane o masă rotundă pentru publicul larg cu tema, „Chișinău – din atmosfera trecutului, la porțile prezentului”. La acest eveniment au patricipat: dr. Nesterov Tamara, cercetător la Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM (sectorul Arhitectură);  Ştefăniță Ion, director general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor pe lângă Ministerul Culturii; Sergiu Brânza, șeful secției Relații cu publicul, MNAIM;  lectori și studenți ai Facultății de Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice din Moldova

Detalii>>

Masă rotundă cu tema: „Investigațiile arheologice ale așezămintelor umane din Republica Moldova în anul 2010”

4 Octombrie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, în colaborare cu Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM, a organizat în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Așezămintele Umane o masă rotundă cu tema: „Investigațiile arheologice ale așezămintelor umane din Republica Moldova în anul 2010”. În cadrul manifestării au fost susținute 5 comunicări, pe marginea cărora s-au organizat dezbateri:

Detalii>>

Prezentare de carte „NE CUNOAŞTEM RECIPROC”

23 Septembrie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a găzduit prezentarea volumului NE CUNOAŞTEM RECIPROC de Constantin Pawljuk, președinte al Asociației „Kulturverein Moldova e.V” din Germania. Cartea, editată în 2009 la Berlin, înmănunchează 10 ani de activitate a asociației culturale, reflectând aportul acesteia la schimbul cultural dintre Republica Moldova și Germania

Detalii>>

Zilele Europene ale Patrimoniului 2010

20 Septembrie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Centrul de Cercetări Arheologice din Republica Moldova, a organizat pe 20 septembrie, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, o masă rotundă cu tema: ŞANTIERELE ARHEOLOGICE DIN CHIŞINĂU – PRIMA INVESTIGARE SISTEMATICĂ A URBEI

Detalii>>

Al XI-lea Simpozion de Numismatică

4 Septembrie 2010

În zilele de 3-4 septembrie 2010 la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei din Chișinău și-a desfășurat lucrările  Simpozionul XI de Numismatică organizat de către Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei Române din București și Societatea numismatică din Republica Moldova. La manifestare au participat specialiști din domeniul numismaticii  și a altor științe conexe: medalistică, heraldică, toreutică din Franța, România, Ucraina, Germania și Republica Moldova

Detalii>>

Manifestări dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor

18 Mai 2010

 

 

Ziua Internațională a Muzeelor a fost sărbătorită printr-o suită de manifestări derulate atât în incinta Muzeului, cât și în curte.

Detalii>>

Noaptea Muzeelor – o aventură nocturnă în Templul memoriei

15 Mai 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a participat pentru a cincia oara la „Noaptea Muzeelor”, un eveniment cultural european de excepție

Detalii>>

Concertul „Primăvară, Dragoste, Inspirație”

25 Aprilie 2010

Printre evenimentele care au marcat Festivalului Pascal, organizat de Asociația Internațională de Prietenie și Colaborare „Moldova și Rusia" în perioada 3-25 aprilie 2010, s-a numărat și concertul clasei de vocal a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, desfășurat duminică, 25 aprilie, în Sala Albastră a Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei. Programul a cuprins muzică din diferite epoci (de la preclasic la contemporan), care a contribuit la trăirea unui eveniment religios și artistic de neuitat.

Detalii>>

Concert pascal

18 Aprilie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a găzduit în ambianța Sălii Albastre un concert prilejuit de Sfintele Paști, susținut de baritonul Ivan Cvasniuc și soprana Lilia Şolomei, artiști ai Teatrului de Operă și Balet din Republica Moldova. Repertoriul a reunit piese religioase clasice și fragmente din opere celebre. Concertul s-a desfășurat în cadrul Festivalului Pascal, organizat de Asociația Internațională de Prietenie și Colaborare „Moldova și Rusia" în perioada 3-25 aprilie 2010.

Detalii>>

Lansarea Revistei științifice a MNAIM

31 Martie 2010

La 30 martie 2010 a avut loc lansarea revistei muzeului - Tyragetia, 2010: nr.1 - Arheologie Istorie Antică și nr.2 - Istorie Muzeologie. La manifestare au participat muzeografi, cercetători științifici, profesori universitari. Ambele numere ale revistei au fost prezentate de doctor, conferențiar universitar Aurel Zanoci. În cadrul lansării revistei au luat cuvânt și au apreciat ținuta tipografică și științifică a publicației Gheorghe Postică, viceministrul Culturii, Silviu Tabac, vicedirector al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, Ion Gumenâi, prodecanul Facultății de Istorie și Filozofie a USM ș.a.

Detalii>>

Conferință științifică "Ştiința în Basarabia (sec.XIX - înc. sec.XX)"

30 Martie 2010

La 30 martie în cadrul Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei s-a desfășurat conferința Ştiințifică "Ştiința în Basarabia (sec.XIX - înc. sec.XX)", organizată de sectorul Istorie Modernă.

Detalii>>

Mărțișorul copiilor

7 Martie 2010

Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a oferit publicului un concert coral de excepție susținut de Studioul muzical-coral „Lia-Ciocîrlia" sub dirijoratul Tatianei Bejenaru. Concertul a fost organizat în cadrul Festivalului de muzică „Mărțișor 2010" de către Centrul Republican pentru Copii și Tineret. Repertoriul a cuprins creații corale pentru copii ale compozitorilor clasici și contemporani de diverse stiluri și forme.

Detalii>>

Activități de pedagogie muzeală

1 Martie 2010

martie-iunie 2010

Programele educaționale „Obiectul arheologie - o enigmă", „Un film la muzeu" și ORIGANI, desfășurate în Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, sunt o provocare la adresa imaginației, îndemânării și creativității fiecărui copil, astfel încât la finalul fiecărui atelier participanții să descopere tainele vieții preistorice și ale artefactelor arheologice, să cunoască particularitățile istoriei, civilizației și culturii naționale, să se bucure de experiențe reușite în plierea hârtiei după tehnici japoneze.

 

Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 50 lei, pensionari, studenţi - 20 lei, elevi - 10 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Lucrarea In memoriam. În memoria eroilor căzuți la Nistru (1992) a fost elaborată în cadrul Centrului de Cultură și Istorie Militară, fiind editată sub egida Guvernului Republicii Moldova, Biroului pentru Reintegrare și Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Autori: Gheorghe Bălan, Vitalie Ciobanu, Gheorghe Cojocaru. ...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC