EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Porțelanul este un material ce-a stârnit mult interes de-a lungul istoriei, iar fabricarea acestuia a fost o adevărata provocare. Numit și „aur alb", porțelanul este un material ceramic alb și translucid, obținut prin arderea la temperaturi înalte a unei paste de caolin, cuarț și feldspat, plus alte adaosuri. Pentru prima oară el a fost descoperit și folosit în China. Primele obiecte chinezești au ajuns în Europa în secolul al XIII-lea, însă o răspândirea mai largă a porțelanului chinezesc pe continentul european se atestă în secolul al XVII-lea. Tehnologia producerii porțelanului a fost ținută în secret foarte mult timp de către chineji.

Prima manufactură de porțelan dur din Europa, cea din orașul Meissen, a fost deschisă în 1710 datorită descoperirilor făcute în producerea porțelanului de către matematicianul și fizicianul din Saxonia Ehrenfried Walter von Ischirnhaus (1661-1708), realizate în practică de alchimistul de la curtea regală - Johann Friedrich Böttger (1682-1718), care a inventat smalțul și a obținut contopirea absolută a ciobului și smalțului. Fabrica Meissen, funcțională și astăzi, a creat și creează o gamă vastă de produse din porțelan. Realizate de cei mai buni artiști, sculptori și gravori, care utilizează culori unice, pictate manual, cu un design exclusiv, produsele Meissen sunt de o calitate și eleganță deosebită, cu o faimă mondială.

Serviciul de ceai, incomplet compus din 7 piese (ceainic, vas pentru lapte, zaharniță, două căni cu farfurioare), expus în această vitrină reprezintă un produs al celebrei fabrici din orașul Meissen, regatul Saxonia, Germania, lucrat în prima jumătate a secolului al XIX-lea din porțelan de înaltă calitate. Exponatul a intrat în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei prin transfer de la Casa-muzeu „G. Cotovschi" din Hâncești, închisă în anii 1989-1990.

Este remarcabil decorul acestor piese, executat manual numit „flori germane", unul din cunoscutele stiluri de decorare cu flori și plante, practicat de meșterii de la această manufactură încă din secolul al XVIII-lea, fiind influențați de porțelanul chinezesc, decorat cu imagini de flori și fructe. O trăsătură specifică al acestui stil de decorare consta în „împrăștierea florilor", adică aranjarea lor sub formă de inflorescențe florale individuale sau buchete pe suprafața obiectelor de porțelan.

Marcajul de pe partea inferioară a pieselor reprezintă două săbii încrucișate, elemente împrumutate din stema regatului Saxonia, aplicat manual cu vopsea de cobalt sub glazură. Cu mici schimbări în reprezentarea săbiilor, această marcă este utilizată începând cu anul 1722 și până în prezent. Pentru marcajul de pe piesele din serviciu este caracteristic redarea unor puncte proeminente pe săbiile încrucișate. Acest marcaj s-a utilizat la fabrica Meissen în perioada anilor 1815-1860.

Pictura policromă florală, aurirea și aplicarea bobocului de trandafir pe capacele ceainicului și a zaharniței, conferă o delicateță sublimă acestor piese, de o răspândire rară.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Chișinău (FILIT), ediția II-a

29 Septembrie 2024

Perioada 26-29 septembrie 2024 a fost marcată de o multitudine de activități captivante organizate în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Chișinău (FILIT), la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. O atmosferă de sărbătoare a cuvântului scris a domnit pe parcursul festivalului.

Festivalul a debutat pe 26 septembrie, ora 9:30 cu o ceremonie de deschidere găzduită de Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Detalii>>

Semnarea Memorandumului de Înțelegere între Universitatea de Stat din Moldova și Muzeul Național de Istorie a Moldovei

27 Septembrie 2024

La data de 27 septembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei (MNIM) și Universitatea de Stat din Moldova (USM) au semnat un Memorandum de Înțelegere ce stabilește un cadru de colaborare pentru implementarea proiectului „Patrimoniul Cultural 3D al Municipiului Chișinău (3DTur)". Acest proiect inovator, desfășurat în perioada 2024-2025, are ca obiectiv principal digitalizarea și promovarea monumentelor de patrimoniu din municipiul Chișinău prin tehnologia 3D.

Detalii>>

Vernisarea expoziției „Metalurgia - de la magie la industrie”

26 Septembrie 2024

Pe 26 septembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit vernisajul expoziției „Metalurgia de la magie la industrie", eveniment remarcabil pentru înțelegerea evoluției tehnologiilor metalurgice de-a lungul timpului și impactul lor asupra societății.

În cadrul deschiderii oficiale, Dr. hab. Eugen Sava, Directorul general al MNIM, a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenți, subliniind că expoziția reprezintă o incursiune fascinantă în istoria metalurgiei, pornind de la primele tehnici de prelucrare a metalelor, considerate adesea magice, până la utilizările sale industriale moderne.


Detalii>>

Manifestarea muzeală „Refacem istoria din cioburi”

26 Septembrie 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a celebrat Zilele Europene ale Patrimoniului pe 26 septembrie 2024 prin activitatea „Refacem istoria din cioburi." Evenimentul a fost organizat de secția Relații publice și Educație muzeală în colaborare cu muzeografele secției Restaurare.

Activitatea a fost organizată pentru un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade" din mun. Chișinău și s-a concentrat pe transmiterea informațiilor și cunoștințelor către tânăra generație, oferindu-le ocazia să înțeleagă mai bine importanța conservării patrimoniului cultural național și procesul de restaurare a artefactelor.


Detalii>>

Forumul Cultural dedicat Zilelor Europene ale Patrimoniului

26 Septembrie 2024

La data de 26 septembrie 2024, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie, începând cu ora 10:00 s-a desfășurat Forumul Cultural dedicat Zilelor Europene ale Patrimoniului. Evenimentul a fost deschis de către Ministrul Culturii, Sergiu Prodan și Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Tema forumului „Rute, rețele și conexiuni" a fost aleasă de Consiliul Europei. Forumul fost dedicat protejării patrimoniului cultural și a reunit experți și lideri din diverse domenii. Evenimentul a fost structurat în 2 panele. Primul panel a abordat subiectul: Politici și inițiative naționale pentru îmbunătățirea protecției patrimoniului cultural - Rolul instituțiilor și activitățile desfășurate în acest domeniu.

Detalii>>

Conferința Științifică Internațională „Patrimoniul cultural de ieri- implicații în dezvoltarea societății de mâine”

20 Septembrie 2024

În perioada 19-20 septembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei (MNIM), în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei și o serie de parteneri internaționali, printre care Centrul Mitropolitan de Cercetări Științifice TABOR (Iași, România), Institutul de Etnologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei (or. Lvov), Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare (Buzău, România), Universitatea Liberă din Berlin (Germania), în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă", Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni", Iași; Institutul Național de Cercetare în Medicină și Sănătate al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu" a găzduit cea de-a X-a ediție a Conferinței Științifice Internaționale „Patrimoniul cultural de ieri - implicații în dezvoltarea societății de mâine".

Detalii>>

Evenimentul de premiere al câștigătorilor „Marii Dictări Naționale, ediția a II-a”

19 Septembrie 2024

Pe data de 19 septembrie 2024, participanții care au obținut note de „10" și „9" la Marea Dictare Națională au fost premiați într-o festivitate organizată de Ministerul Educației și Cercetării la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Celor 122 de participanți care au obținut nota „9", precum și celor 5 care au primit nota maximă, le-au fost oferite diplome și premii.

În cadrul acestei ceremonii Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, afelicitat participanții și a evidențiat impactul pozitiv al acestui eveniment asupra conștientizării valorii limbii române, menționând angajamentul de a continua această tradiție în anii următori.

Detalii>>

Vernisajul expoziției „Colonia germană Emmental – reflecții plastice”

17 Septembrie 2024

Pe 17 septembrie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției „Colonia germană Emmental - reflecții plastice". Evenimentul a adus în prim-plan istoria coloniștilor germani din Basarabia, explorată prin lucrările de artă ce reflectă viața, tradițiile și moștenirea acestei comunități. Expoziția a oferit o oportunitate de a redescoperi legătura profundă dintre trecutul istoric și prezentul artistic, evocând momente semnificative din istoria comunității germane stabilite în regiune în urmă cu 210 ani.

Detalii>>

Lansarea cărții „Izvodul pătimirilor” de Ion Țurcanu

12 Septembrie 2024

Pe 12 septembrie 2024, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc lansarea volumului „Izvodul pătimirilor" de Ion Țurcanu, publicat de editura ARC. Cartea aduce în prim-plan una dintre cele mai tulburătoare perioade din istoria recentă a Basarabiei - foametea din anii 1946-1947, un episod devastator care a afectat grav structura socială și demografică a regiunii.

Evenimentul a reunit un public variat, format din istorici, literați și persoane interesate de istoria contemporană a Moldovei.

Detalii>>

Vernisajul expoziției „Pictorii Moldoveni de Origine Evreiască”

9 Septembrie 2024

Pe 9 septembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit vernisajul expoziției „Pictorii Moldoveni de Origine Evreiască", parte a Festivalului Zilele Europene ale Culturii Evreiești. Evenimentul a avut loc la sediul muzeului, Str. 31 August 1989, nr. 121A.

Expoziția, organizată de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, cu sprijinul Agenției Relații Interetnice, Asociației Europene pentru Conservarea și Promovarea Culturii și Patrimoniului Evreiesc, Ambasadelor Austriei și Cehiei, Misiunii Nativ și Centrului Cultural Israelian, a prezentat lucrările a trei artiști remarcabili din Moldova: Eduard Maidenberg, Mihail Brunea și Iakov Tihman.


Detalii>>

Masa Rotundă “Arheologia preistorică: In memoriam Stanislav Țerna (1984-2020)”

9 Septembrie 2024

Pe data de 9 septembrie 2024, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc Masa Rotundă dedicată memoriei arheologului Stanislav Țerna. Evenimentul a reunit colegi, prieteni și specialiști din domeniul arheologiei preistorice, care au adus omagii și au evocat contribuțiile remarcabile ale acestuia la cercetarea eneoliticului în Moldova și România.

Moderatorul evenimentului, Prof. univ. dr. hab. Gheorghe Postică, a deschis discuțiile cu un mesaj de salut, urmat de dr. hab. Eugen Sava.


Detalii>>

Festivalul Vinului de Autor – ediția a II-a

8 Septembrie 2024

În perioada 7-8 septembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit cea de-a doua ediție a Festivalului Vinului de Autor, un eveniment devenit tradițional, ce reunește micii producători de vinuri autohtone și iubitorii acestora. Organizat de Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova, cu sprijinul USAID Moldova prin Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală, Oficiul Național al Viei și Vinului, și Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, festivalul a oferit vizitatorilor o experiență autentică și diversă, în care cultura vinului s-a întâlnit cu tradiția istorică.

Detalii>>

TUR PIETONAL COMEMORATIV

8 Septembrie 2024

În data de 8 septembrie 2024, în s. Mereni, r-nul Anenii Noi a avut loc Turul Pietonal Comemorativ, eveniment organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, Muzeul Memorial Sybir din Białystok (Polonia), Centrul de Cercetare a Genocidului și Rezistenței din Vilnius (Lituania), Muzeul de Istorie și Etnografie din Mereni și Complexul muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice

Detalii>>

Gala Societății Civile 2024, ediția a V-a

5 Septembrie 2024

La data de 5 septembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda celei de-a 5-a ediții a Galei Premiilor Europene pentru Societatea Civilă, un eveniment organizat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. În ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile, evenimentul a reunit reprezentanți ai organizațiilor societății civile (OSC), ai Delegației Uniunii Europene la Chișinău, autorități publice și mass-media.

Scopul Galei a fost de a recunoaște și premia acele organizații care au demonstrat excelență în activitățile lor și care au valorificat eficient sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană.


Detalii>>

Vernisajul Expoziției „Politicieni" la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

29 August 2024

La data de 29 august 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit vernisajul expoziției de caricaturi „Politicieni", semnată de Anatol Fornea. Evenimentul s-a desfășurat în holul de la parterul muzeului și a reunit personalități din diverse domenii culturale și artistice.

Expoziția, prin natura sa satirică, reflectă nu doar măiestria artistică a lui Fornea, ci și o înțelegere profundă a contextului politic actual.

Detalii>>

Vernisajul expoziției „War Up Close” (Războiul de aproape)

21 August 2024

Pe 21 august 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisajul expoziției de realitate virtuală „War Up Close" (Războiul de aproape), organizată în colaborare cu Biroul din Republica Moldova al Fundației Konrad Adenauer.

Evenimentul a fost deschis de către Directorul general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, dr.hab. Eugen Sava, care a subliniat eforturile organizatorilor de a prezenta un proiect deosebit și autentic, care ilustrează realitatea devastatoare a războiului nejustificat declanșat de Federația Rusă în Ucraina.


Detalii>>

Vernisajul expoziției „Istoria României în 100 de portrete”

20 August 2024

Pe data de 20 august 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut onoarea de a găzdui evenimentul intitulat „Istoria României în 100 de portrete", organizat de Art Safari, cu sprijinul oferit de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României.

Evenimentul a fost deschis printr-un cuvânt de salut și apreciere din partea Directorului general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, dr.hab. Eugen Sava.


Detalii>>

Programul „Excursia Europeană”

18 August 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei anunță finalizarea Programului educațional „Excursia Europeană", care s-a desfășurat în perioada 1 iulie - 18 august 2024. Acest program a fost destinat elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani din toate regiunile Republicii Moldova și a avut ca scop promovarea cunoașterii patrimoniului istoric și cultural.

Pe parcursul celor șapte săptămâni, grupuri de aproximativ 70 de elevi au vizitat zilnic Muzeul Național de Istorie a Moldovei, unde au fost familiarizați cu expozițiile permanente și temporare care reflectă evoluția istorică a teritoriului național.


Detalii>>

Recital de Vioară și Pian la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

10 August 2024

În data de 10 august 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat un recital muzical deosebit, ce a reunit sub același acoperiș talentul excepțional al violonistului Sijun Kim (Coreea de Sud) și al pianistei Corina Lupașco (Republica Moldova). Evenimentul a avut un succes răsunător, depășind așteptările inițiale și oferind o experiență culturală de înaltă calitate.

Sijun Kim, originar din Coreea de Sud, este un tânăr violonist cu o carieră promițătoare, aflat în prezent la studii la Hochschule für Musik Hanns Eisler din Berlin, sub îndrumarea profesorului Kolja Blacher.


Detalii>>

Conferința de încheierea a expoziției „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud”

31 Iulie 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei anunță finalizarea expoziției temporare „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud", care a fost deschisă publicului în perioada 23 iunie - 31 iulie 2024. Această expoziție a fost realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti" din București și cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău.

În cadrul evenimentului de închidere, care a avut loc pe data de 31 iulie 2024, s-a desfășurat o conferință dedicată temei „Element de patrimoniu: portul popular din România în colecțiile Muzeului Național al Satului ‘Dimitrie Gusti'".


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 50 lei, pensionari, studenţi - 20 lei, elevi - 10 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Porțelanul este un material ce-a stârnit mult interes de-a lungul istoriei, iar fabricarea acestuia a fost o adevărata provocare. Numit și „aur alb", porțelanul este un material ceramic alb și translucid, obținut prin arderea la temperaturi înalte a unei paste de caolin, cuarț și feldspat, plus alte adaosuri...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC