EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Acest portret impresionant al lui Mihai Eminescu, realizat de artistul Alexandru Gușanov, este inspirat din una dintre cele patru fotografii cunoscute ale poetului. Fotografia care a stat la baza acestui portret a fost realizată în anul 1869, în Piața Sf. Wenceslas din Praga, când Eminescu avea doar 19 ani. Compoziția ovală și cromatica armonioasă subliniază personalitatea marcantă și carisma tânărului poet, surprinzând o expresie ce sugerează atât melancolie, cât și profunzime intelectuală.
Alexandru Gușanov (1929-2005), pictor moldovean de origine ucraineană, s-a remarcat prin opera sa vastă, ce numără aproximativ 5.000 de lucrări - portrete, peisaje și naturi statice. Stabilit în Moldova din 1945, Gușanov a absolvit Școala Republicană de Arte Plastice „I.E. Repin" din Chișinău în 1952. Lucrările sale au fost expuse în numeroase expoziții naționale și internaționale, fiind apreciate în țări precum Franța, Ungaria, Rusia și Iugoslavia. Artistul a dedicat o mare parte din cariera sa creării de portrete ale personalităților istorice și culturale, inclusiv Dimitrie Cantemir, Mihail Kogălniceanu și Alexei Mateevici, care fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei.
Subiectul portretului, Mihai Eminescu (1850-1889), este cel mai important poet al literaturii române, ale cărui opere reflectă profunzimea gândirii, sensibilitatea față de natură și identitatea națională. La vârsta de 19 ani, când a fost realizată fotografia ce a inspirat acest portret, Eminescu se afla în plin proces de formare intelectuală, pregătindu-se să devină vocea emblematică a culturii românești. Printre cele mai cunoscute creații ale sale se numără poemul Luceafărul, o capodoperă a literaturii universale.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Masa rotundă „Memorii de neuitat: drama basarabenilor deportați în cadrul operațiunii «SUD» din 5-6 iulie 1949”

4 Iulie 2024

În data de 4 iulie 2024, în incinta Academiei de Științe a Moldovei, a avut loc Masa rotundă „Memorii de neuitat: drama basarabenilor deportați în cadrul operațiunii «SUD» din 5-6 iulie 1949", eveniment organizat de Academia de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălți, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Bogdan-Petriceicu Hasdeu" din Cahul, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga" al Academiei Române, Muzeul Țării Crișurilor Oradea (România).

Detalii>>

Vernisarea expoziției „Doina Cornea – Doamna din spatele ferestrei”

3 Iulie 2024

Pe 3 august 2024, la ora 18:00, la sediul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției „Doina Cornea - Doamna din spatele ferestrei". Evenimentul a fost organizat de Fundația Doina Cornea din Cluj-Napoca, România, în parteneriat cu Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului din România și Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Expoziția a fost pregătită cu meticulozitate de curatorul Ileana Cornea, critic de artă, alături de Jean Luc Lemerre, arhitect, și Leontin Horațiu Iuhas, președintele Fundației Doina Cornea, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei.


Detalii>>

Vernisajul expoziției „Memoria deportărilor”

3 Iulie 2024

În data de 3 iulie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat vernisajul expoziției „Memoria deportărilor", consacrată comemorării a 75 de ani de la desfășurarea celui de al doilea val de deportări în masă în RSS Moldovenească.

Demersul expozițional relevă aspecte privind istoria și memoria victimelor Operațiunii „Sud" din noaptea de 5-6 iulie 1949, aducând în atenția publicului vizitator materiale documentare, mărturii, obiecte personale, opere de artă, materiale video tematice.


Detalii>>

Conferința știinţifică cu participare internațională „75 de ani de la desfășurarea Operațiunii «SUD»”

3 Iulie 2024

În perioada 2-3 iulie 2024, au avut loc lucrările conferinței științifice cu participare internațională „75 de ani de la desfășurarea Operațiunii «SUD»", eveniment organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în cooperare cu Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova.

Prima zi a conferinței a reunit cercetători din Chișinău, București, Vilnius care au prezentat comunicări științifice privind elucidarea deportărilor din vara anului 1949 din perspectiva istoriei şi memoriei acestei tragedii în cercetările actuale


Detalii>>

Vernisarea expoziției „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud”

23 Iunie 2024

În data de 23 iunie, cu prilejul Zilei Universale a Iei, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud".

Directoarea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, Monica Babuc a subliniat în cuvântul că această expoziție unică cuprinde 71 de piese inedite din colecția doamnei Marghiolița Constantinescu Rogojan, aflate în patrimoniul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti" din București.


Detalii>>

Şedinţă festivă dedicată Zilei Profesionale a Istoricului 2024

18 Iunie 2024

Marți, 18 iunie 2024, Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a găzduit ședința festivă dedicată Zilei Profesionale a Istoricului, instituită prin decizia Guvernului Republicii Moldova nr. 427 din 10 iunie 2011. La eveniment au participat istorici, cadre didactice, etnografi, muzeografi, arhiviști, studenți cât și toți iubitorii de istorie.

Ședința a fost moderată de domnul dr. hab. prof. univ. Anatol Petrencu (Președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu") și domnul dr. hab. Gheorghe Cojocaru (Directorul Institutului de Istorie).


Detalii>>

„Moldova are artă. Chișinăul are artă”

7 Iunie 2024

În data de 7 iunie, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Aquarelle a organizat a treia ediție a evenimentului dedicat promovării tezaurului cultural al țării - „Moldova are artă. Chișinăul are artă", care a adus pe aceeași scenă personalități marcante din lumea artei și tineri talentați aflați la începutul carierei lor. Inițiativa a oferit o platformă valoroasă pentru ca noile talente să fie descoperite și sprijinite de comunitate.

Detalii>>

Atelierul arheologic „EU4Dialogue: Archaeology”

6 Iunie 2024

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei (MNIM), între 4-6 iunie, a avut loc Atelierul arheologic „EU4Dialogue: Archaeology", manifestare științifică care a reunit arheologi din Republica Moldova, Germania, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și România, cu scopul de a aborda subiecte din domeniul arheologiei, patrimoniului cultural-istoric, dar și despre modalitatea de a conecta arheologia cu tehnologiile viitorului, creând un registru digital al siturilor arheologice din Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Republica Moldova.

Detalii>>

Vernisarea expoziției de artă fotografică „Impresii din India”

4 Iunie 2024

În data de 4 iunie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției de artă fotografică „Impresii din India" realizată de artistul Paul Bock (SUA), organizată de Asociația Internațională „Euro Foto Art" din Oradea (AIEFA).

Această expoziție, organizată sub egida Federației Internaționale de Artă Fotografică recunoscută de UNESCO, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Ambasada Indiei în România și Republica Moldova, și Summit Agro România, parte a Corporației Japoneze „Sumitomo", susținător al agriculturii și artei, prezintă o selecție de 50 de fotografii de mari dimensiuni realizate de Paul Bock, originar din Oradea și membru AIEFA.


Detalii>>

Ziua Internațională a Copilului 2024

1 Iunie 2024

Anual, pe data de 1 iunie, este celebrată Ziua Internațională a Copilului. Este o zi magică, plină de emoții cu adevărat speciale, în care avem prilejul de a sărbători cea mai frumoasă perioadă din viața fiecărui om - copilăria.

Pentru micii vizitatori ai instituției, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost organizat în această zi evenimentul cu genericul „Lumea ta, copilărie!", prin intermediul căruia ne-am propus să oferim copiilor oportunitatea de a descoperi istoria, arta și cultura într-un mod interactiv și captivant


Detalii>>

Conferință științifico-practică pentru profesorii școlari din municipiul Bălți „Predarea disciplinei opționale pentru clasele a IX-a, a XII-a REGIMUL TOTALITAR COMUNIST: REPRESIUNE ȘI MIȘCARE DE REZISTENȚĂ”

29 Mai 2024

În data de 29 mai 2024, Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM, în cooperare cu Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova și Universității de Stat „Alecu Russo" din Bălți și în parteneriat cu Institutul de Istorie, USM și Asociația Obștească Institutul Pro Memoria, a organizat conferința științifico-practică pentru profesorii școlari din mun. Bălți „Predarea disciplinei opționale pentru clasele a IX-a, a XII-a «Regimul totalitar comunist: represiune și mișcare de rezistență»". Evenimentul a avut loc în incinta Centrului NORTEK al Universității de Stat „Alecu Russo" din Bălți, cu participarea profesorilor universitari, cercetătorilor științifici și a profesorilor școlari din municipiul Bălți.

Detalii>>

Semnarea Pactului pentru Europa la MNIM

26 Mai 2024

Blocul „Împreună", format din partidele Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării au semnat, alături de alte 9 partide Pactul pentru Europa - un acord cu privire la Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

Evenimentul istoric a avut loc în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, în prezența mai multor ambasadori și reprezentanți ai societății civile.

Detalii>>

African Fashion Show for Charity 2024

25 Mai 2024

Pe 25 mai 2024, la Chișinău, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc spectacolul excepțional de modă African Fashion Show for Charity, care a fost desfășurat deja la a 2-a ediție, sub misiunea de a promova diversitatea culturală și de a susține cauze caritabile.

Evenimentul a fost susținut de renumitul model internațional, Kamila Lumor, care a venit special din Milano pentru această ocazie

Detalii>>

The Distinguished Gentleman's Ride 2024

19 Mai 2024

Pe data de 19 mai, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost gazda ediției din 2024 a evenimentului The Distinguished Gentleman's Ride.

La această manifestare, motocicliștii schimbă tradiționalele geci de piele în favoarea unor sacouri elegante și se adună pentru a sprijini o cauză nobilă.


Detalii>>

Inaugurarea expoziției de cultură vestimentară chineză „Dialog în spațiu și timp”

18 Mai 2024

De Ziua Internațională a Muzeelor, pe data de 18 mai, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc inaugurarea expoziției de cultură vestimentară chineză „Dialog în spațiu și timp". Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ambasada Chinei în Republica Moldova și a adus în prim-plan o colecție unică pentru țara noastră, oferind vizitatorilor o incursiune fascinantă în evoluția istoriei vestimentației chineze.

În cadrul ceremoniei de deschidere, au luat cuvântul Directorul general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, dl Eugen Sava, E.S. Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, dl Yan Wenbin, și Secretarul general al Ministerului Culturii, dna Ana Varzari


Detalii>>

Vernisajul expoziției temporare „O istorie a celui mai vechi oraș locuit din România – Constanța”

18 Mai 2024

Pe data de 18 mai 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău a găzduit un eveniment deosebit: vernisajul expoziției temporare „O istorie a celui mai vechi oraș locuit din România - Constanța". Acest eveniment cultural remarcabil a fost organizat în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Specialiștii implicați în pregătirea expoziției au fost: dr. Sorin Marcel Colesniuc, dr. Aurel Mototolea, drd. Tiberiu Potârniche, dr. Delia Cornea, dr. Cristian Cealera, dr. Lavinia Dumitrașcu și ing. Ada Marcu, din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în colaborare cu dr. hab. Eugen Sava și dr. Livia Ermurachi, din partea Muzeului Național de Istorie a Moldovei


Detalii>>

Ziua Internațională a Muzeelor
„Muzeele pentru educație și cercetare”

18 Mai 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut onoarea de a găzdui unul dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor - Ziua Internațională a Muzeelor. Evenimentul de anul acesta, desfășurat sub genericul „Muzeele pentru educație și cercetare", a avut loc sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 10:00 și 18:00.

Pe parcursul zilei, vizitatorii au avut ocazia să participe la o varietate de activități și surprize pregătite special pentru această ocazie

Detalii>>

Gala Premiilor în contextul Zilei Internaționale a Muzeelor 2024

17 Mai 2024

În data de 17 mai, în cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a avut loc Gala premiilor, în contextul Zilei Internaționale a Muzeelor 2024, dedicată muzeografilor, managerilor de muzee și programelor inovative care contribuie la promovarea experiențelor culturale și educative.

Prezent la eveniment Sergiu Prodan, ministru al Culturii a subliniat: „Ziua Internațională a Muzeelor ne oferă prilejul de a celebra diversitatea și complexitatea experienței umane, reflectată în patrimoniul vast, adăpostit și păstrat cu grijă de muzeele lumii


Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Castele cehe în inima Moldovei”

15 Mai 2024

De Ziua Internațională a Familiei, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată expoziția „Castele cehe în inima Moldovei", un eveniment realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Republicii Cehe și Ambasada Republicii Cehe la Chișinău.

La ceremonia de deschidere au fost prezenți oficiali de seamă, printre care Miloš Vystrčil, președintele Senatului Republicii Cehe, Liliana Nicolaescu-Onofrei, președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului Republicii Moldova, și Stanislav Kázecký, Ambasadorul Republicii Cehe la Chișinău


Detalii>>

Căutare de comori de Ziua Internațională a Familiei la MNIM

15 Mai 2024

Sub deviza „Familiile și schimbările climatice", Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit Ziua Internațională a Familiei pe 15 mai 2024. Muzeografii Olga Andranovici și Natalia Popovici au organizat o căutare de comori printre exponatele muzeelor care alcătuiesc răspunsurile antice în fața schimbărilor climatice.

Vizitatorii participanți au explorat împreună istoria și au investigat secretele străvechi care oferă răspunsuri pentru viitor. Cu trusa de aventură în mână, părinți și copii, studenți și profesori au colaborat pentru a descifra mesajele din trecut și pentru a găsi soluții pentru provocările moderne


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Acest portret impresionant al lui Mihai Eminescu, realizat de artistul Alexandru Gușanov, este inspirat din una dintre cele patru fotografii cunoscute ale poetului. Fotografia care a stat la baza acestui portret a fost realizată în anul 1869, în Piața Sf. Wenceslas din Praga, când Eminescu avea doar 19 ani...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC