EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex. Paharul este decorat cu trei rânduri de fațete hexagonale, încadrate de linii adâncite, și un șir de ove alungite sub margine, caracteristici care îl încadrează în seria VII a conform clasificării lui E. Straume. Aceste trăsături ornamentale sugerează influențe artistice din diferite regiuni și denotă circulația tehnologiilor și a ideilor în cadrul culturii Sântana de Mureș-Cerneahov.

Contextul arheologic al descoperirii

Necropola Sântana de Mureș-Cerneahov de la Tigheci se află într-o zonă cu o istorie complexă a locuirii, situată pe versantul de nord-vest al râului Tigheci, în punctul „La Lutărie". Identificată în anii '80 ai secolului XX în urma exploatărilor ilegale de lut, necropola a suferit numeroase deteriorări, care au condus la pierderea unor artefacte valoroase și la distrugerea unor morminte. Printre obiectele salvate de dl. Ion Pușcașu, fondatorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Tigheci, se numără piese ceramice lucrate la roată, care reflectă tradițiile și tehnicile comunităților din perioada migrațiilor.
O primă investigație arheologică a sitului a avut loc în 1990, când s-a descoperit un mormânt de înhumație fără inventar, dar complet. În urma unor prospecțiuni din 2013 și 2015 realizate de Agenția Națională Arheologică, a fost observată distrugerea continuă a necropolei prin eroziune. Situația a impus săpături de salvare în 2017, când au fost documentate și cercetate cinci morminte din cultura Sântana de Mureș-Cerneahov. Această campanie arheologică a permis, printre altele, recuperarea oaselor unui schelet de bărbat cu vârsta la deces estimată între 40 și 45 de ani, aspect ce aduce informații suplimentare privind structura demografică a comunității respective.

Importanța și analogii culturale

Paharul din sticlă decorat cu fațete hexagonale se numără printre cele mai prețioase artefacte din necropola de la Tigheci. Astfel de pahare sunt caracteristice pentru cultura Sântana de Mureș-Cerneahov și au fost găsite în câteva situri importante, precum Târgșor și Bârlad-Valea Seacă (România) și Gavrilovka, Ranjevoe (Ucraina), indicând conexiunile culturale și comerciale ale comunității cu alte centre de influență din perioada târzie a antichității. Textele antice și analogiile culturale sugerează o arie de interacțiune complexă, cu influențe elenistice și romane, care s-a reflectat și în producția de obiecte de lux, precum acest pahar de sticlă.

Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Ziua Internațională a Muzeelor
„Muzeele pentru educație și cercetare”

18 Mai 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut onoarea de a găzdui unul dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor - Ziua Internațională a Muzeelor. Evenimentul de anul acesta, desfășurat sub genericul „Muzeele pentru educație și cercetare", a avut loc sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 10:00 și 18:00.

Pe parcursul zilei, vizitatorii au avut ocazia să participe la o varietate de activități și surprize pregătite special pentru această ocazie

Detalii>>

Gala Premiilor în contextul Zilei Internaționale a Muzeelor 2024

17 Mai 2024

În data de 17 mai, în cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a avut loc Gala premiilor, în contextul Zilei Internaționale a Muzeelor 2024, dedicată muzeografilor, managerilor de muzee și programelor inovative care contribuie la promovarea experiențelor culturale și educative.

Prezent la eveniment Sergiu Prodan, ministru al Culturii a subliniat: „Ziua Internațională a Muzeelor ne oferă prilejul de a celebra diversitatea și complexitatea experienței umane, reflectată în patrimoniul vast, adăpostit și păstrat cu grijă de muzeele lumii


Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Castele cehe în inima Moldovei”

15 Mai 2024

De Ziua Internațională a Familiei, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată expoziția „Castele cehe în inima Moldovei", un eveniment realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Republicii Cehe și Ambasada Republicii Cehe la Chișinău.

La ceremonia de deschidere au fost prezenți oficiali de seamă, printre care Miloš Vystrčil, președintele Senatului Republicii Cehe, Liliana Nicolaescu-Onofrei, președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului Republicii Moldova, și Stanislav Kázecký, Ambasadorul Republicii Cehe la Chișinău


Detalii>>

Căutare de comori de Ziua Internațională a Familiei la MNIM

15 Mai 2024

Sub deviza „Familiile și schimbările climatice", Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit Ziua Internațională a Familiei pe 15 mai 2024. Muzeografii Olga Andranovici și Natalia Popovici au organizat o căutare de comori printre exponatele muzeelor care alcătuiesc răspunsurile antice în fața schimbărilor climatice.

Vizitatorii participanți au explorat împreună istoria și au investigat secretele străvechi care oferă răspunsuri pentru viitor. Cu trusa de aventură în mână, părinți și copii, studenți și profesori au colaborat pentru a descifra mesajele din trecut și pentru a găsi soluții pentru provocările moderne


Detalii>>

Ziua Internațională a Familiei la MNIM

15 Mai 2024

Cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut plăcerea de a găzdui un atelier interactiv despre Istoria scrisului și lansarea „Cărții Interactive de Istorie". Evenimentul s-a dovedit a fi o oportunitate perfectă pentru familii de a petrece timp de calitate împreună, explorând trecutul și bucurându-se de inovațiile aduse în cadrul muzeului nostru

Detalii>>

„Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922” de Elena Bria la MNIM

10 Mai 2024

Înconjurați de numeroși iubitori ai istoriei și artei, oameni de cultură și reprezentanți ai corpului diplomatic, tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922" de Elena Bria, a fost în premieră expus în Republica Moldova la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Tabloul cu dimensiunile de 295x383 cm, executat în tehnica ulei pe pânza, a fost pictat în anul 2018, ca lucrare de licență la absolvirea Academiei de Pictură, Sculptură și Arhitectură „Ilya Repin" din Sankt Petersburg, Rusia


Detalii>>

Zilele Europei la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

10 Mai 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unei serii de proiecții cinematografice în cadrul celebrării Zilelor Europei. Evenimentul, desfășurat în perioada 7-10 mai 2024, a oferit publicului oportunitatea de a explora aspecte diverse ale culturii și istoriei europene prin intermediul unor filme de excepție.

Pe parcursul celor patru zile, Muzeul a rulat o selecție variată de filme, care au captivat atenția și au stimulat dialogul cultural


Detalii>>

Conferință științifico-practică pentru profesorii școlari din raionul Dubăsari „Predarea disciplinei opționale pentru clasele a IX-a, a XII-a REGIMUL TOTALITAR COMUNIST: REPRESIUNE ȘI MIȘCARE DE REZISTENȚĂ”

8 Mai 2024

În data de 8 mai 2024, Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM, în cooperare cu Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova și Direcția Învățământ General Dubăsari și în parteneriat cu Institutul de Istorie, USM și Asociația Obștească Institutul Pro Memoria, au organizat conferința științifico-practică pentru profesorii școlari din raionul Dubăsari „Predarea disciplinei opționale pentru clasele a IX-a, a XII-a «Regimul totalitar comunist: represiune și mișcare de rezistență»". Evenimentul a avut loc în incinta Consiliului Raional Dubăsari, cu participarea profesorilor universitari, cercetătorilor științifici și a profesorilor școlari din raionul Dubăsari.

Detalii>>

Al XVIII-lea Simpozion de Heraldică

25 Aprilie 2024

În data de joi, 25 aprilie 2024, Societatea de Genealogie, Heraldică și Arhivistică „Paul Gore", în colaborare cu Comisia Națională de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, au organizat Al XVIII-lea Simpozion de Heraldică.

Evenimentul s-a desfășurat în sediul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, situat în strada 31 August 1989, nr. 121 A, Chișinău, în Sala de Conferințe de la parter, precum și în regim online.


Detalii>>

Urme muzicale Cehe la Chişinău

23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie 2024, Sala Albastră a Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a găzduit o prelegere publică inedită, dedicată contactelor muzicale ceho-moldovenești de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Cehe la Chișinău în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici", desfășurat în cadrul proiectului „2024 Anul Muzicii Cehe" și prilejuit de vizita comună a Comisiei pentru afaceri cu Uniunea Europeană și a Comisiei pentru Economie, agricultură și transport a Senatului Republicii Cehe.

Detalii>>

Acțiuni consacrate Zilei comemorării victimelor foametei organizate din anii 1946-1947

20 Aprilie 2024

În data de 20 aprilie 2024, Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM în cooperare cu Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și cu Muzeul de Istorie Avdarma și în parteneriat cu Institutul de Istorie, USM, Universitatea de Stat din Comrat, Direcția Regională Învățământ UTA Găgăuzia, Asociația Obștească Institutul ProMemoria au organizat conferința științifico-practică pentru profesorii școlari din UTA Găgăuzia cu genericul „Predarea disciplinei opționale pentru clasele a IX-a, a XII-a «Regimul totalitar-comunist: represiuni și mișcare de rezistență»".

Detalii>>

Forumul Cultural Internațional „Patrimoniul Cultural, Provocări și Oportunități”, dedicat Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor

19 Aprilie 2024

În perioada 18-19 aprilie 2024, s-a desfășurat cu succes primul Forum Cultural Internațional „Patrimoniul Cultural, Provocări și Oportunități", dedicat Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, la sediul Muzeului Național de Istorie al Moldovei. Evenimentul a fost organizat cu scopul de a examina aspectele diverse ale patrimoniului cultural, evidențiind atât provocările cât și oportunitățile pe care le prezintă, subliniind importanța conservării și promovării moștenirii culturale bogate a Moldovei și Europei

Detalii>>

Sesiunea Naţională de Rapoarte – Cercetări arheologice în Republica Moldova, Campania 2023

19 Aprilie 2024

Pe 19 aprilie 2024, sub auspiciile Ministerului Culturii și Comisiei Naționale de Arheologie, a avut loc Sesiunea Națională de Rapoarte - Cercetări Arheologice în Republica Moldova pentru Campania 2023. Evenimentul științific a fost organizat în colaborare între Agenția Națională de Arheologie și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, pentru a coincide cu Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, celebrată în 18 aprilie

Detalii>>

Masă rotundă și vernisare de expoziție „Complexul arheologic Dănceni: 50 de ani de la demararea cercetărilor de teren”

17 Aprilie 2024

La 17 aprilie, cu prilejul Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei s-au desfășurat lucrările mesei rotunde „Complexul arheologic Dănceni: 50 de ani de la demararea cercetărilor de teren".

Evenimentul cultural-științific a fost moderat de prof. univ. dr. hab. Gheorghe Postică. În debutul evenimentului cu un mesaj de salut a venit Dr. hab. Eugen Sava, directorul general al MNIM


Detalii>>

Ziua Faptelor Bune la MNIM

14 Aprilie 2024

Alături de mii de instituții și organizații din întreaga lume, pe 14 aprilie, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei s-a alăturat mișcării globale Good Deeds Day!

Împreună cu muzeografele MNIM, Natalia Popovici, Galina Mirzac, Alina Parabina și Olga Andranovici, publicul nostru a avut parte de ghidaje gratuite și o serie de activități educative, organizate special pentru ei și familiile lor


Detalii>>

Vizita delegației MNIM în comuna Ruseștii Noi, raionul Ialoveni

10 Aprilie 2024

La 10 aprilie, comuna Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, a serbat prima atestare documentară. Cu această ocazie autoritățile publice locale au organizat un șir de activități în cadrul manifestării „500 de ani Ruseștii Noi 1524-2024".

La solicitarea primarului localității, din partea Muzeului Național de Istorie a Moldovei au fost prezenți cercetătorul științific Eugen Mistreanu și muzeograful Sergiu Bodean


Detalii>>

Donație valoroasă pentru Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială MNIM

3 Aprilie 2024

În baza unui Acord semnat anterior între Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova și Muzeul Național de Istorie a Moldovei în vederea completării colecției de patrimoniu a Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială a MNIM, în data de 3 aprilie 2024, reprezentanții SIS au transmis în gestiune permanentă instituției muzeale un nou lot de documente și materiale cu privire la persoanele supuse represiunilor politice în anii regimului totalitar-comunist.

Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Dușmance ale poporului”

2 Aprilie 2024

În data de 2 aprilie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc inaugurarea expoziției „Dușmance ale poporului", eveniment organizat de Fundația Academia Civică - Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din România în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și cu sprijinul Fundația Hanns Seidel - România și Fundaţia Hanns Seidel - Republica Moldova.


Detalii>>

Lecție tematică MNIM: „Politica ateistă în RSSM”

28 Martie 2024

În data de 28 martie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost susținută o lecție tematică inedită cu tema „Politica ateistă în RSSM". În cadrul acesteia au participat elevii liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim". Ghidați de muzeografa Eugenia Golban, tinerii și adulții, în egală măsură, au făcut o incursiune în istoria și ideologia RSSM, pentru a înțelege mai bine rolul și influența politicilor ateiste asupra societății, transformările sociale și culturale ale vremii și alte aspecte legate de viața cotidiană

Detalii>>

Vernisarea expoziției de grafică și pictură „Ion Tâbîrță. In memoriam”

28 Martie 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut onoarea să marcheze deschiderea expoziției de grafică și pictură „Ion Tâbîrță. In memoriam", omagiu remarcabilului artist plastic Ion Tâbîrță.

În cadrul evenimentului, cu luări de cuvânt au participat Ministrul Culturii Sergiu Prodan, Directorul adjunct al MNIM Livia Ermurachi, curatorul expoziției Serghei Kliuchnikoff, artistul plastic Ghenadie Jalbă, Luminița Tăburța, fiica pictorului Ion Tâbîrță, și Rodica Tăburța, șefa catedrei Design de la Facultatea Informatică, Inginerie și Design ULIM


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex....

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC