EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă.

Numele Fabergè - emblemă a originalității creațiilor unei Case devenite celebre - a scris istorie în lumea bijuteriilor și a artelor decorative. Talentul de-a reuni bijuteria, designul artistic și utilitatea în objets de lux și objets de fantesie a suscitat mereu o veritabilă fascinație. Confecționate din aur, argint, email și pietre prețioase, piesele realizate în atelierele Fabergé sunt dovada unei virtuozități ieșite din comun, distingându-se prin grija pentru detalii și perfecta asociere a materialelor. Chiar și piesele inspirate din vocabularul stilurilor anterioare poartă marca unei inconfundabile originalități.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei tezaurizează un spectaculos căuș, realizat în atelierele Casei Fabergé, la începutul secolului al XX-lea.

Căușul Fabergé reprezintă un melanj curios între „stilul rus" și stilul „modern". Este realizat din argint masiv, cu cupa circulară, aurită pe interior. Toarta supraînălțată, stilizată (tip cârlig), decorată cu motive vegetale, inele triple și perle de argint. Buza este împodobită cu un brâu lat, alcătuit din medalioane dreptunghiulare, ornamentate cu bucle spiralate și solzi stilizați, dispuse alternativ. Recipientul este susținut de patru piciorușe semisferice. În registrul central, sunt gravate inscripțiile: Eugenie von Platonow/St.Petersburg și ТОРГОВЫЙ ДОМЪ „АЛЕКСАНДРЪ"/1863/15/10/1913.

În urma cercetărilor presupunem că acest căuș a fost realizat la comanda negustorului de ghilda întâi, Alexander Trauberg, proprietarul Casei de Comerț „АЛЕКСАНДРЪ", de pe Bulevardul Nevsky 11, Sankt-Petersburg, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la fondarea firmei sale.

Însemnele de marcaj, poansonate pe exteriorul bazei: sigla K. ФАБЕРЖЕ, surmontată de stema Imperiului Rus, un profil feminin, văzut din dreapta, cu kokoshnik, în chenar oval, însoțită de litera majusculă Δ ( delta) din alfabetul grecesc și titlul argintului 88, certifică realizarea piesei de filiala moscovită a Casei Fabergé.

Creațiile cu șarm hipnotic realizate de Casa Fabergé au devenit idealul estetic al unei epoci, simboluri ale exuberanței și rafinamentului, create de un bijutier al regilor și un rege al bijuteriilor.


Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Sesiunea Naţională de Rapoarte – Cercetări arheologice în Republica Moldova, Campania 2023

19 Aprilie 2024

Pe 19 aprilie 2024, sub auspiciile Ministerului Culturii și Comisiei Naționale de Arheologie, a avut loc Sesiunea Națională de Rapoarte - Cercetări Arheologice în Republica Moldova pentru Campania 2023. Evenimentul științific a fost organizat în colaborare între Agenția Națională de Arheologie și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, pentru a coincide cu Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, celebrată în 18 aprilie

Detalii>>

Masă rotundă și vernisare de expoziție „Complexul arheologic Dănceni: 50 de ani de la demararea cercetărilor de teren”

17 Aprilie 2024

La 17 aprilie, cu prilejul Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei s-au desfășurat lucrările mesei rotunde „Complexul arheologic Dănceni: 50 de ani de la demararea cercetărilor de teren".

Evenimentul cultural-științific a fost moderat de prof. univ. dr. hab. Gheorghe Postică. În debutul evenimentului cu un mesaj de salut a venit Dr. hab. Eugen Sava, directorul general al MNIM


Detalii>>

Ziua Faptelor Bune la MNIM

14 Aprilie 2024

Alături de mii de instituții și organizații din întreaga lume, pe 14 aprilie, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei s-a alăturat mișcării globale Good Deeds Day!

Împreună cu muzeografele MNIM, Natalia Popovici, Galina Mirzac, Alina Parabina și Olga Andranovici, publicul nostru a avut parte de ghidaje gratuite și o serie de activități educative, organizate special pentru ei și familiile lor


Detalii>>

Vizita delegației MNIM în comuna Ruseștii Noi, raionul Ialoveni

10 Aprilie 2024

La 10 aprilie, comuna Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, a serbat prima atestare documentară. Cu această ocazie autoritățile publice locale au organizat un șir de activități în cadrul manifestării „500 de ani Ruseștii Noi 1524-2024".

La solicitarea primarului localității, din partea Muzeului Național de Istorie a Moldovei au fost prezenți cercetătorul științific Eugen Mistreanu și muzeograful Sergiu Bodean


Detalii>>

Donație valoroasă pentru Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială MNIM

3 Aprilie 2024

În baza unui Acord semnat anterior între Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova și Muzeul Național de Istorie a Moldovei în vederea completării colecției de patrimoniu a Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială a MNIM, în data de 3 aprilie 2024, reprezentanții SIS au transmis în gestiune permanentă instituției muzeale un nou lot de documente și materiale cu privire la persoanele supuse represiunilor politice în anii regimului totalitar-comunist.

Detalii>>

Inaugurarea expoziției „Dușmance ale poporului”

2 Aprilie 2024

În data de 2 aprilie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc inaugurarea expoziției „Dușmance ale poporului", eveniment organizat de Fundația Academia Civică - Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din România în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și cu sprijinul Fundația Hanns Seidel - România și Fundaţia Hanns Seidel - Republica Moldova.


Detalii>>

Lecție tematică MNIM: „Politica ateistă în RSSM”

28 Martie 2024

În data de 28 martie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost susținută o lecție tematică inedită cu tema „Politica ateistă în RSSM". În cadrul acesteia au participat elevii liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim". Ghidați de muzeografa Eugenia Golban, tinerii și adulții, în egală măsură, au făcut o incursiune în istoria și ideologia RSSM, pentru a înțelege mai bine rolul și influența politicilor ateiste asupra societății, transformările sociale și culturale ale vremii și alte aspecte legate de viața cotidiană

Detalii>>

Vernisarea expoziției de grafică și pictură „Ion Tâbîrță. In memoriam”

28 Martie 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut onoarea să marcheze deschiderea expoziției de grafică și pictură „Ion Tâbîrță. In memoriam", omagiu remarcabilului artist plastic Ion Tâbîrță.

În cadrul evenimentului, cu luări de cuvânt au participat Ministrul Culturii Sergiu Prodan, Directorul adjunct al MNIM Livia Ermurachi, curatorul expoziției Serghei Kliuchnikoff, artistul plastic Ghenadie Jalbă, Luminița Tăburța, fiica pictorului Ion Tâbîrță, și Rodica Tăburța, șefa catedrei Design de la Facultatea Informatică, Inginerie și Design ULIM


Detalii>>

Comisia interguvernamentală moldo-bulgară de cooperare economică reunită la Chișinău a vizitat MNIM

26 Martie 2024

În data de 26 martie, a avut loc reuniunea a 9-a a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-bulgare în capitala noastră, Chișinău. Această importantă întâlnire a avut loc sub copreședinția dlui Victor Parlicov, Ministrul Energiei al Republicii Moldova, și a dnei Irina Shtonova, Viceministra Economiei și Industriei din Republica Bulgaria.

În cadrul acestei reuniuni, au fost discutate aspecte cheie legate de consolidarea cooperării în domeniul energetic, dezvoltarea proiectelor comune și optimizarea schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Bulgaria


Detalii>>

Săptămâna Internațională de Educație Financiară la MNIM

24 Martie 2024

În cadrul Săptămânii Internaționale de Educație Financiară, desfășurată între 18-24 martie 2024, Banca Națională a Moldovei (BNM) a organizat activități educative la care au participat peste 2500 de copii și tineri. Acestea au avut loc atât la sediul băncii centrale, cât și la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, incluzând expoziții de monede vechi și moderne, ateliere de lucru și jocuri interactive legate de educația financiară.

Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a condus personal activități inovatoare, inclusiv simularea unei ședințe de politică monetară cu elevii Liceului Teoretic Republican „Aristotel"


Detalii>>

Prezentarea proiectului echipei „Space DaVinci” la MNIM

14 Martie 2024

În data de 14 martie, în Sala Unirii, echipa „Space DaVinci" de la I.P. Liceul DaVinci au prezentat proiectul lor de robotică, inginerie și programare care va participa la finala competiției FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024.

Ediția MasterPiece este despre fuziunea dintre artă și tehnologie. Participanții vor explora cum aceste două domenii pot interacționa, creând soluții unice și imaginative la provocările din lumea reală. MasterPiece pune accentul pe un proiect de cercetare care se focusează pe problemele din lumea reală legate de artă și cultură


Detalii>>

Activitate pentru copii – „Fire de martie”

10 Martie 2024

Pe timpurile când oamenii începeau anul în luna martie, dorind să-și păstreze frumusețea, sănătatea și bogăția pe tot parcursul lui, ei purtau niște obiecte speciale - „fire de martie", care a dus la tradiția mărțișorului.

În data de 10 martie, ghizii noștri au povestit micilor noștri vizitatori și părinții acestora despre tradiția mărțișorului iar ulterior, au participat la un atelier de confecționare a acestor mici simboluri ai primăverii


Detalii>>

Vernisajul Expoziției foto-documentare „Copilăria în Gulag" la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin (România)

7 Martie 2024

În data de 7 martie 2024, Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu colegii de la Casa Memorială „Iuliu Maniu" din Bădăcin (jud. Sălaj, România) și Muzeul Județean de Istorie și Artă - Zalău (România), a organizat un nou vernisaj al Expoziției foto-documentare „Copilăria în Gulag" (curator dr. Ludmila D. Cojocaru)

Detalii>>

Vizita elevilor Liceului Teoretic Bulgar „Vasil Levski” din Chișinău la MNIM

4 Martie 2024

În data de 4 martie, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut bucuria de a primi în vizită pe elevii Liceului Teoretic Bulgar „Vasil Levski" din Chișinău.

Vizita este parte din activitățile comunității bulgare din Republica Moldova cu ocazia împlinirii a 146 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub dominația otomană


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Cărți poștale din Ucraina”

26 Februarie 2024

În data de 26 februarie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziția „Cărți poștale din Ucraina".

În cadrul evenimentului, cu luări de cuvânt au participat Ministrul Culturii Republicii Moldova, Sergiu Prodan, directorul adjunct MNIM, Livia Ermurachi, reprezentanta Ambasadei Ucrainei la Chișinău, Natalia Sirenco și directorul AO „Progressive Community", Diana Dereveanco


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Icoane pictate pe cutii de muniție”

22 Februarie 2024

În data de 22 februarie, în Sala 1 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției „Icoane pictate pe cutii de muniție".

Cu luări de cuvânt au participat Ministrul Culturii, domnul Sergiu Prodan, Tomasz Kobzdej, Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, Marko Shevchenko, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Tadas Valionis, Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, doamna Olesia Shevchenko, soția ambasadorului Ucrainei în Republica Moldovei și nu în ultimul rând, autorii picturilor Oleksandr Klymenko și Sonia Atlanova


Detalii>>

Activități dedicate Zilei internaționale a copilului bolnav de cancer

17 Februarie 2024

Săptămâna trecută, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei au avut loc activități dedicate Zilei internaționale a copilului bolnav de cancer, marcată anual la 15 februarie.

În data de 15 februarie, fațada Muzeului a fost iluminată galben-auriu, ceea ce exprimă solidaritatea cu copiii care se confruntă cu boli oncologice. Prin aceasta, s-a creat o atmosferă de sensibilizare și conștientizare în rândul populației privind importanța sprijinului pentru acești copii și familiile lor în perioada grea prin care trec


Detalii>>

Lansarea volumului „Personalități basarabene – parte a patrimoniului cultural-istoric național (secolul XIX - prima jumătate a secolului al XX-lea)”

12 Februarie 2024

În data de 12 februarie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc lansarea culegerea de studii și articole „Personalități basarabene - parte a patrimoniului cultural-istoric național (secolul XIX - prima jumătate a secolului al XX-lea)". Volumul cuprinde materialele conferinței științifice naționale cu participare internațională din data de 19 septembrie 2023, organizată în cadrul proiectului „Patrimoniul muzeal și memoria istorică: cercetare, interpretare, prezentare" (cifrul 20.80009.0807.43), finanțat prin Programul de Stat (2020-2023). Lucrarea a fost publicată în prestigioasa serie Biblioteca „Tyragetia" XLI (2023). Evenimentul a fost organizat în cadrul Zilei Internaționale a Femeilor și Fetelor din domeniul științei, marcată anual la data de 11 februarie

Detalii>>

Conferința științifică internațională „Femeile în cercetare: destine, contribuții, perspective”, secțiunea „Arheologia azi: probleme și soluții”

8 Februarie 2024

În data de 8 februarie, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc Secțiunea nr. 5 a celei de-a IX-a ediție a conferinței științifice internaționale „Femeile în cercetare: destine, contribuții, perspective", dedicată Zilei Internaționale a Femeilor și fetelor cu activități în domeniul științei, marcată anual la 11 februarie.

Secțiunea „Arheologia azi: probleme și soluții" a reunit studenți și cercetători consacrați din Republica Moldova, România, Ucraina și Germania, care au prezentat comunicări interesante care vizau ultimele lor cercetări și descoperiri din domeniul arheologiei, istoriei antice și a preistoriei


Detalii>>

Lansarea seriei de mărci poștale „Anul 2024 – Anul Dragonului”

2 Februarie 2024

În data de 2 februarie, Poșta Moldovei, în colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, a pus în circulație seria de mărci poștale, plicul „Prima zi" și ștampila poștală specială „Anul 2024 - Anul Dragonului".

În calitate de vorbitori, la eveniment au fost prezenți Violeta Cojocaru, administrator interimar al Î.S. „Poșta Moldovei", E.S. Yan Wenbin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Cristina Ceban, secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Roman Cojuhari, director general al Agenției Proprietății Publice, Ana Varzari, secretar general al Ministerului Culturii și Vladimir Melnic, pictorul seriei de mărci


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC