EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă.

Numele Fabergè - emblemă a originalității creațiilor unei Case devenite celebre - a scris istorie în lumea bijuteriilor și a artelor decorative. Talentul de-a reuni bijuteria, designul artistic și utilitatea în objets de lux și objets de fantesie a suscitat mereu o veritabilă fascinație. Confecționate din aur, argint, email și pietre prețioase, piesele realizate în atelierele Fabergé sunt dovada unei virtuozități ieșite din comun, distingându-se prin grija pentru detalii și perfecta asociere a materialelor. Chiar și piesele inspirate din vocabularul stilurilor anterioare poartă marca unei inconfundabile originalități.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei tezaurizează un spectaculos căuș, realizat în atelierele Casei Fabergé, la începutul secolului al XX-lea.

Căușul Fabergé reprezintă un melanj curios între „stilul rus" și stilul „modern". Este realizat din argint masiv, cu cupa circulară, aurită pe interior. Toarta supraînălțată, stilizată (tip cârlig), decorată cu motive vegetale, inele triple și perle de argint. Buza este împodobită cu un brâu lat, alcătuit din medalioane dreptunghiulare, ornamentate cu bucle spiralate și solzi stilizați, dispuse alternativ. Recipientul este susținut de patru piciorușe semisferice. În registrul central, sunt gravate inscripțiile: Eugenie von Platonow/St.Petersburg și ТОРГОВЫЙ ДОМЪ „АЛЕКСАНДРЪ"/1863/15/10/1913.

În urma cercetărilor presupunem că acest căuș a fost realizat la comanda negustorului de ghilda întâi, Alexander Trauberg, proprietarul Casei de Comerț „АЛЕКСАНДРЪ", de pe Bulevardul Nevsky 11, Sankt-Petersburg, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la fondarea firmei sale.

Însemnele de marcaj, poansonate pe exteriorul bazei: sigla K. ФАБЕРЖЕ, surmontată de stema Imperiului Rus, un profil feminin, văzut din dreapta, cu kokoshnik, în chenar oval, însoțită de litera majusculă Δ ( delta) din alfabetul grecesc și titlul argintului 88, certifică realizarea piesei de filiala moscovită a Casei Fabergé.

Creațiile cu șarm hipnotic realizate de Casa Fabergé au devenit idealul estetic al unei epoci, simboluri ale exuberanței și rafinamentului, create de un bijutier al regilor și un rege al bijuteriilor.


Tur Virtual



Arhiva evenimentelor



Lansarea monografiei „Așezările preistorice și antice târzii de la Mereni”

31 Ianuarie 2024

La 31 ianuarie 2024, Liceul Teoretic „Emil Nicula" din s. Mereni a găzduit un eveniment deosebit, lansarea monografiei „Așezările preistorice și antice târzii de la Mereni" semnată de Gheorghe POSTICĂ și Eugen SAVA. Lucrarea face parte din prestigioasa serie Biblioteca „Tyragetia" XXXVIII, sub coordonarea dr. hab. Eugen Sava, dr. Aurel Zanoci.

Pe parcursul celor peste 200 de pagini, autorii au oferit o perspectivă succintă asupra cadrului geografic și istoric al cercetărilor arheologice, concentrându-se pe repertoriul arheologic al localității Mereni și rezultatele investigațiilor arheologice sistematice, toate acestea fiind ilustrate amplu cu hărți, planșe grafice și fotografii


Detalii>>

Săptămâna comemorării victimelor Holocaustului la MNIM

28 Ianuarie 2024

Anual în data de 27 ianuarie, marcăm Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În Republica Moldova, Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată anual din anul 2015.

Astfel în perioada 22-28 ianuarie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost marcată săptămâna comemorării victimelor Holocaustului. În cadrul programului de manifestări, s-au înscris și trei activități organizate de Secția Relații publice, Educație muzeală


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Reinhard Heydrich. Atentatul. Moartea arhitectului Holocaustului"

22 Ianuarie 2024

În data de 22 ianuarie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziția „Reinhard Heydrich. Atentatul. Moartea arhitectului Holocaustului". Expoziția aduce în prim-plan evenimentele din 27 mai 1942, când parașutiștii cehi Jan Kubiš și Josef Gabčík au pus capăt vieții lui Reinhard Heydrich, arhitectul Holocaustului. Acest eveniment notoriu a reprezentat un moment crucial în lupta împotriva opresiunii și în numele demnității umane

Detalii>>

„Fii poet pentru o zi!” activitate dedicată Zilei Naționale a Culturii

15 Ianuarie 2024

În contextul celebrării Zilei Naționale a Culturii, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei împreună cu AO „Homeschooling Moldova" au organizat o activitate consacrată clasicului literaturii române Mihai Eminescu, intitulată „Fii poet pentru o zi!".

Împreună cu părinții lor, copiii au descoperit universul poetic al lui Mihai Eminescu și au adus la lumină aspecte inedite ale vieții sale


Detalii>>

Întâlnirea conducerii Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei cu Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko şi soţia sa Olesia Shevchenko

29 Decembrie 2023

În data de 29 decembrie, conducerea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei a avut o întâlnire cu Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko şi soţia sa Olesia Shevchenko.

Ambasadorul a adus mulțumiri Directorului General MNIM, dr. hab. Eugen Sava și adjuncților săi Alexandru Argint și Sîrbu Livia pentru cooperarea activă și fructuoasă pe parcursul anului 2023, în cadrul căreia au fost organizate o serie de evenimente comune în sprijinul Ucrainei, printre care se numără și recenta expoziție de desen pentru copii „Formula păcii în arta copiilor din Ucraina și din lume"


Detalii>>

Inaugurarea expoziției aniversare „Muzeul Național de Istorie a Moldovei la 40 de ani. O istorie ilustrată”

22 Decembrie 2023

În data de 22 decembrie, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc inaugurarea expoziției aniversare „Muzeul Național de Istorie a Moldovei la 40 de ani. O istorie ilustrată".

La eveniment au fost prezenți numeroși prieteni ai MNIM, care au adresat cuvinte de felicitare instituției noastre și au subliniat importanța activității acesteia în vederea păstrării, cercetării și a promovării patrimoniului istoric și cultural al Republicii Moldova


Detalii>>

Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”, ediția a X-a

17 Decembrie 2023

În data de 17 decembrie 2023, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) au organizat Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului", ediția a X-a.

Evenimentul a fost dedicat scoarței - element al culturii tradiționale românești, înscris, la 1 decembrie 2016, în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, în urma nominalizării în comun a acestei tradiții de România și Republica Moldova


Detalii>>

Vernisarea expoziției fotografice „Fotciencia”

15 Decembrie 2023

În data de 15 decembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției fotografice „Fotciencia", organizată în parteneriat cu Ambasada Spaniei la București.

Fotografiile fac parte din cea de-a nouăsprezecea ediție a concursului FOTCIENCIA, inițiativă a Consiliului Național de Cercetare din Spania (CSIC) și a Fundației Spaniole pentru Știință și Tehnologie (FECYT), cu sprijinul Fundației Jesús Serra și al Grupului Catalana Occidente, care ne permite să observăm știința și tehnologia din diferite puncte de vedere


Detalii>>

Atelierul cultural al profesorilor școlilor de artă și muzică „Hora Culturală”, ediția a II-a

10 Decembrie 2023

Între 8-10 decembrie, a avut loc cea de-a doua ediție a atelierului „Hora Culturală", un eveniment organizat în cadrul proiectului Voices Plus. La această ediție au participat cu 26 de directori de școli de artă și muzică și profesori din 12 regiuni ale țării, inclusiv Leova, Șoldănești, Sîngerei, Drochia, satul Pelinia, Cantemir, Cupcini, Glodeni, satul Hîjdeni, Florești, Fălești și Bălți.

Scopul acestei inițiative a fost de a oferi oportunitate reprezentanților din diversele regiuni să facă schimb de experiență și să contribuie la îmbunătățirea sistemului educațional și cultural prin dialog și colaborare


Detalii>>

„Nu alături, dar împreună!” Activitate dedicată Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități

7 Decembrie 2023

În spiritul bunătății și al sprijinului comunitar, în data de 7 decembrie, Sectia Relații publice și Educație muzeală a desfășurat activitatea specială „Nu alături, dar împreună!". Evenimentul a fost inițiat în cadrul programului dedicat Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Cu ajutorul Fundației „Plaiul Soarelui", copiii cu dizabilități au avut oportunitatea de a participa activ și creativ la confecționarea de jucării pentru brad. Atmosfera a fost plină de zâmbete și entuziasm, petrecând timpul în mod interesant și util, descoperind împreună tainele creației și bucuriile asociate sărbătorilor de iarnă


Detalii>>

Vernisarea expoziției de artă „Formula păcii în arta copiilor din Ucraina şi din lume”

6 Decembrie 2023

Într-o atmosferă plină de căldură și emoție, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit ieri, vernisajul expoziției de artă „Formula păcii în arta copiilor din Ucraina şi din lume", inițiată de fundația de binefacere „Galeria copiilor Lviv" din Ucraina și cu sprijinul comunității „Soțiile diplomaților ucraineni" și Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.

Expoziția aduce în prim-plan creațiile a 150 de copii talentați, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, proveniți din 7 școli și studiouri de artă, precum și centre pentru refugiați


Detalii>>

Deschiderea expoziției „Centenarul Constituției României Întregite (1923 – 2023)”

6 Decembrie 2023

În data de 6 decembrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc deschiderea expoziției „Centenarul Constituției României Întregite (1923 - 2023)". Această expoziție de documente și fotografii reprezintă o celebrare a primei legi fundamentale care a reglementat organizarea statală, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Evenimentul a fost organizat de Curtea Constituțională a României și de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Administrația Prezidențială a României - Muzeul Național Cotroceni, Banca Națională a României și Biblioteca Metropolitană București


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Ovi D. Pop: România mea”

1 Decembrie 2023

În perioada 1-15 decembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei are onoarea de a găzdui o expoziție de excepție a fotografului român Ovi D. Pop, intitulată „Ovi D. Pop: România Mea".

Născut la Oradea în 9 aprilie 1973, Ovi D. Pop este un fotograf cu o experiență de peste 20 de ani, abordând diverse genuri ale artei fotografice, inclusiv portret, nud, fotografie aeriană și monumente. Cu un portofoliu impresionant, este directorul Editurii "Duran's" din Oradea, unde a publicat 7 monografii ilustrate ale județului Bihor, precum și alte lucrări notabile


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Daniel Rădulescu la Chișinău”

29 Noiembrie 2023

În data de 29 noiembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost deschisă o expoziție remarcabilă susținută de artistul Daniel Rădulescu. Evenimentul a fost organizat în cadrul celebrării Zilei Naționale a României și a reprezentat o oportunitate unică pentru publicul din Chișinău de a descoperi universul fascinant al sculpturilor sale realizate integral din oțel.

La vernisajul moderat de către Directorul General al MNIM, dr. hab Eugen Sava, cu luări de cuvânt au participat Ambasadorul României în Republica Moldova Cristian-Leon Turcanu și Adrian Dupu, Secretar de Stat, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova


Detalii>>

Vernisarea expoziției „World Press Photo”, ediția 2023

15 Noiembrie 2023

De șapte ani publicul poate afla istoriile celor mai impresionante fotografii care marchează omenirea. Expoziția a fost inaugurată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei pe 15 noiembrie, unde au fost expuse imaginile câștigătoare ale celei mai prestigioase competiții fotografice din întreaga lume. Cea de-a șaptea ediție a expoziției internaționale „World Press Photo”, este organizată de Fundația World Press Photo din Olanda în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent și Agenția Piko Creative, cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău


Detalii>>

Arta prin care hârtia prinde viață

11 Noiembrie 2023

Anual, pe data de 11 noiembrie în întreaga lume se sărbătorește Ziua Mondială Origami. Cu această ocazie, secția Relații publice, Educație muzeală a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a organizat două ateliere de origami, la care au participat copii, părinți și bunici. Pentru mulți dintre ei a fost o oportunitate unică, să se familiarizeze cu istoria acestei tehnici specifice culturii japoneze, să creeze mici bijuterii de artă, utilizând doar hârtia

Detalii>>

Comemorarea Zilei Memoriei Victimelor Comunismului la Washington DC, SUA

7 Noiembrie 2023

În data de 7 noiembrie 2023, Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM, cu suportul Ambasadei Republicii Moldova în SUA a participat la „Târgul Internațional Cultural al Victimelor Comunismului", organizat de Muzeul Victimelor Comunismului de la Washington DC, cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Comunismului.

Evenimentul a reunit eforturile a peste 20 de misiuni diplomatice acreditate la Washington DC din statele cu o istorie marcată de atrocitățile regimurilor comuniste


Detalii>>

Vernisarea expoziției „Epoca lui Ștefan cel Mare reflectată prin patrimoniul muzeal de pe ambele maluri ale Prutului”

7 Noiembrie 2023

În data de 7 noiembrie, în holul de la etaj a Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției „Epoca lui Ștefan cel Mare reflectată prin patrimoniul muzeal de pe ambele maluri ale Prutului".

În cadrul evenimentului, cu alocuțiuni au participat dr. hab. Eugen Sava, Directorul General al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, prof. dr. Ramona Maria Mocanu, manager proiect, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare" Vaslui, Igor Țarălungă, manager proiect, Consiliul Raional Soroca și Alina Albu, manager proiect, Consiliul Județean Vaslui Ulterior, Dr. Laurențiu Chiriac, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare" Vaslui, a prezentat publicului prezent istoricul și conceptul expoziției


Detalii>>

Școala de toamnă „Dialogul dintre tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului pentru edificarea culturii europene a memoriei și promovarea valorilor democratice. Implementarea bunelor practici între Lituania și Moldova”

3 Noiembrie 2023

Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălți și Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania, în perioada 1-3 noiembrie 2023, a organizat Școala de toamnă „Dialogul dintre tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului pentru edificarea culturii europene a memoriei și promovarea valorilor democratice. Implementarea bunelor practici între Lituania și Moldova"

Detalii>>

Conferința științifică cu participare internațională: Istorie – Arheologie – Muzeologie, ediția a XXXIII-a

27 Octombrie 2023

În zilele de 26-27 octombrie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, s-a desfășurat conferința științifică cu participare internațională: Istorie - Arheologie - Muzeologie, Ediția a XXXIII-a, în format mixt (cu prezență fizică și online).

Conferința a reunit peste 120 de specialiști din domeniul arheologiei, istoriei, muzeografiei, lingvisticii, politologiei și etnologiei din 10 țări: Republica Moldova, România, Ucraina, Polonia, Canada, Georgia, Azerbaidjan, Germania, Armenia și Kazahstan


Detalii>>

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 >>

 

 


Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC