La 29 noiembrie 2013 se împlinesc 20 de ani de la introducerea în circulație a monedei naționale a Republicii Moldova. Expoziția organizată de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în colaborare cu Banca Națională a Moldovei are scopul de a comemora acest eveniment și de a familiariza publicul larg cu istoria introducerii leului moldovenesc.
Perioada parcursă de tânărul stat Republica Moldova de la declararea Suveranității și Independenței și până la introducerea leului a fost anevoioasă și dificilă. Ţara se confrunta cu o puternică inflație, cu un mare deficit în domeniul producției alimentare și nealimentare. Pentru a face parte problemelor, țara avea nevoie de un sistem monetar propriu. Până la decretul prezidențial nr. 200 „Cu privire la introducerea monedei naționale în Republica Moldova" de la 24 noiembrie 1993, Republica Moldova a cunoscut mai multe etape și tipuri de unități bănești temporare.
Pentru a crea publicului larg o imagine cât mai amplă referitoare la istoria introducerii leului, în expoziție sunt prezentate o serie de materiale premergătoare reformei monetare, materiale care reflectă procesul de concepere și realizare a banilor provizorii, piese numismatice aflate în circulație, precum și monede comemorative emise de Banca Națională a Moldovei. O mare parte a documentelor și pieselor expuse fac parte din colecția maestrului Gheorghe Vrabie, artist plastic din Republica Moldova, autorul designului bancnotelor și monedelor naționale. Dintre acestea fac parte schițele grafice ale chipului lui Ştefan cel Mare de pe ambele serii de lei, desenele care reflectă procesul de creare și realizare a bancnotelor, a diferitor elemente ornamentale, a siglei BNM, a diferitor simboluri și reprezentări de pe fața și versoul bancnotelor.
Publicul are ocazia să vadă în expoziție cupoanele alb-negru, dar și cele color, numite „Cartela consumatorului", introduse în circulație la începutul anului 1991 de către Banca Națională și Guvern în scopul apărării pieței de consum din RSS Moldova. Acestea sunt urmate de cupoanele cu valorificare multiplă introduse la 2 iunie 1992, echivalate față de rubla sovietică cu 1:1, care au avut valori de 200, 50, 1000 și 5000 (ruble). La 20 septembrie 1993, în calitate de mijloc de plată a fost introdus cuponul de 5 lei echivalent cu 5000 cupoane (ruble). Bancnota de 5 lei, numită atunci cupon, reprezintă de fapt unul din primele trei specimene de lei elaborate de către maestrul Gheorghe Vrabie.
Toate aceste bancnote pot fi văzute în vitrinele expoziției. Acestea sunt urmate de specimene ale bancnotelor aflate azi în circulație, de monedele metalice, inclusiv cele scoase din circulație, precum și de monedele jubiliare și comemorative. Prima monedă jubiliară emisă de Banca Națională a Moldovei a fost consacrată aniversării a cincea de la proclamarea independenței Republicii Moldova, cu valoarea nominală de 100 lei. În anul 2000 a fost inaugurată prima serie de astfel de monede:
Mănăstirile Moldovei. Exemplarele din această serie cu valoarea nominală de 50 lei, din argint, au cuprins imaginile a 20 de mănăstiri din Republica Moldova. Schițele grafice au fost executate de către artiștii plastici Vitalie Pogolșa și Simion Zamșa. Ulterior au fost introduse și alte serii monetare comemorative și jubiliare:
Evenimente istorice;
Aleea clasicilor din Grădina publică „Ştefan cel Mare și Sfânt" din Chișinău;
Sport;
Personalități;
Locașuri sfinte;
Monumentele Moldovei;
Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei;
Cartea Roșie a Republicii Moldova.