Expoziţia „Amintiri de Crăciun" reconstituie atmosfera plină de magie a sărbătorilor, aşa cum a fost ea trăită pe parcursul secolului XX. Prin intermediul pieselor din colecţia muzeului, publicul este invitat să pășească în atmosfera Crăciunului de odinioară, chiar dacă atunci Moș Crăciun se numea Moș Gerilă, iar Sărbătorile de Crăciun deveniseră Sărbători de iarnă.
Elementul central al expunerii este Bradul de Crăciun, împodobit cu ornamente și ghirlande din anii '60-70 ai sec. XX, cu fulgi de nea din vată, cu nuci și mere. În jurul bradului sunt expuse decorațiuni, figurine ale lui Moș Crăciun, clopoței și daruri oferite copiilor de mult îndrăgitul Moș - păpuşi, ursuleţi, cățeluși, trenulețe ș.a. Astfel că, expoziția oferă ocazia să se (re)descopere decorațiunile și jucăriile preferate ale copilăriei sau ale părinților și bunicilor.
O notă de originalitate conferă expoziției cărțile poștale, menite să demonstreze farmecul sărbătorilor de iarnă. Acestea se constituie în adevărate crâmpeie decupate parcă din basmele copilăriei, cu Moş Crăciun, cu reni, cu peisaje de poveste, cu scene de Crăciun, cu oameni de zăpadă, cu brazi, cadouri etc.
Prin intermediul imaginii, expoziția urmărește și evoluția înfățișării lui Moş Crăciun peste sute de ani, începând din secolul al XVII-lea şi până în zilele noastre. Reprezentările lui Moş Crăciun s-au transformat în timp, fie conform imaginaţiei desenatorilor şi caricaturiştilor, fie al tehnicii de desen disponibile sau a particularităţilor vremurilor.
Expoziția „Amintiri de Crăciun" este cadoul oferit de Muzeul Național de istorie a Moldovei la sfârșit de an tuturor vizitatorilor, dar în special copiilor.