Expoziția este dedicată moștenirii lui Andrei Saharov, fizician rus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Andrei Saharov a fost unul din cei mai de seamă militanți pentru drepturile omului în URSS, precum și un proeminent gânditor al acestei lumi. Ideile sale, bazate pe principialitate și intransigență, au contribuit la schimbările revoluționare și nonviolente din anul 1989, continuând și astăzi să influențeze activitatea îndreptată spre apărarea drepturilor omului și spre echitate. În onoarea lui, Parlamentul European a instituit în anul 1988 un premiu în domeniul drepturilor omului, premiul Saharov.
Expoziția
„Andrei Saharov: Neliniște și Speranță” a fost inițiată de către Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei Thomas Hammarberg. Ea a fost realizată în colaborare cu Muzeul și Centrul Public
„Andrei Saharov” din Moscova, precum și cu Asociația pentru drepturile omului „Memorial” din Federația Rusă, căreia în anul 2009 Parlamentul European ia decernat Premiul Saharov. Inaugurată în decembrie 2009, expoziția este itinerată în mai multe țări ale Europei.
Realizată pe nouă panouri 80x180 cm, expoziția reflectă, prin imagini și citate din lucrări, activitatea lui Saharov împotriva testării armei nucleare, războaielor și conflictelor locale, regimurilor totalitare, urii, foamei și inechității, pentru conservarea mediului ambiant și libertatea intelectuală.
Expoziția promovează drepturile omului, libertatea și democrația în Europa și în întreaga lume, constituindu-se într-un omagiu adus Academicianului Andrei Saharov.
Perioada de expunere la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei: 16 februarie – 6 martie 2011.