De Ziua Independenței Republicii Moldova, la 27 august 2013, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a vernisat expoziția tematică „Arheologia Republicii Moldova la 22 ani".
Prin materialele de valoare deosebită, etalate în vitrinele expoziției, s-a încercat să se demonstreze că în cele peste două decenii de independență arheologia din Republica Moldova a dat dovadă de o nouă și consistentă sclipire.
Investigațiile arheologice sistematice, cercetările de salvare sau perieghetice au adus la lumina zilei sute de noi situri, anterior necunoscute. În câteva zeci dintre ele, cuprinzând perioade de la paleolitic și până în evul mediu tardiv și perioada premodernă, au fost efectuate săpături arheologice. Materialele descoperite în procesul cercetărilor au permis evidențierea în spațiul pruto-nistrean a unor noi culturi arheologice, cum ar fi cultura neolitică Criș, cultura dacilor liberi etc.
Cele mai importante materiale, rezultate din cercetările întreprinse în acești ani de către echipele de arheologi (Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM; Muzeul Național de Istorie a Moldovei; Universitatea de Stat din Moldova; Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă"; Agenția Națională Arheologică de pe lângă Ministerul Culturii al Republicii Moldova), au fost expuse în expoziția de bază a Muzeului nostru, altele au fost etalate în cadrul numeroaselor expoziții tematice ale instituției.
De rând cu expozițiile naționale, materialele arheologice descoperite în siturile din Republica Moldova, au fost incluse în cadrul unor expoziții internaționale, organizate în centre științifice și muzee din România, SUA, Germania, Marea Britanie, Italia, Grecia etc., fiind înalt apreciate de comunitatea științifică și de către oamenii de cultură, bucurându-se de evaluări elogioase.
În această perioadă de timp a fost elaborată o legislație nouă și reglementări ce țin de cercetarea și protecția patrimoniului arheologic. Au apărut noi direcții de cercetare, anterior nevalorificate: arheologia bisericească și arheologia urbană.
Despre importanța vestigiilor arheologice descoperite în acești ani în Republica Moldova mărturisesc și numeroasele proiectele internaționale, cu participarea unor specialiști notorii de la instituții de cercetare din Europa și SUA, pentru elucidarea multiplelor aspecte ce țin de evoluția și dezvoltarea comunităților umane din perioada preistorică și antică. Rezultatele acestor cercetări pluridisciplinare au fost incluse în circuitul științific și cultural prin publicarea unui număr impresionant de lucrări de sinteză academică, enciclopedii, lucrări monografice, studii și articole, care au văzut lumina în țară și peste hotare. Unele dintre ele au fost distinse cu importante premii naționale și internaționale.