Expoziția este dedicată comemorării a 35 de ani de la trecerea în neființă a arhitectului V. Voițehovski (1909-1977) și este un omagiu adânc adus acestei personalități, ce a contribuit mult la reconstrucția Chișinăului postbelic și la edificarea multor orașe ale republicii.
În baza proiectelor sale la Chișinău au fost construite circa 100 de clădiri, printre care cea a cinematografului „Patria" (1951), clădirile primului microraion de la Botanica (1952-1962), edificiul Ministerului Industriei Alimentare (1953), blocurile de studii ale Universității de Medicină „N. Testemițeanu" (1956-1962), clădirile microraionului IV de la Râșcani (1961), a Filarmonicii de Stat „S. Lunchevici" din Moldova (1962), un șir de blocuri locative de pe bulevardul Ştefan cel Mare din Chișinău și multe blocuri locative, școli, cinematografe din orașele Bălți și Soroca. În opera sa Voițehovski a folosit motive ale arhitecturii populare moldovenești, obținând o îmbinare armonioasă a lor cu stilizarea potrivită a materialelor locale. Bazându-se pe tradițiile arhitecturii bizantine V. Voițehovski folosea la fațadele edificiilor în scopuri decorative elemente de ceramică glazurată. V. Voițehovski a stat la leagănul arhitecturii sovietice moldovenești, a construit împreună cu puținii arhitecți din pleiada sa o școală de arhitectură națională.
În cadrul expoziției sunt prezentate fotografii și documente inedite din colecțiile muzeale și particulare. O valoroasă colecție este și cea din patrimoniul MNAIM, privitoare la activitatea familiei Andronache (Andrunachevici) - Stadnițki, ce dezvăluie biografia soției marelui arhitect - Tatiana Alexandru, cunoscută pianistă și profesoară la Conservatorul de Stat din Chișinău, fiica renumitei pianiste din Basarabia, Antonina Stadnițki - Andronache. Un rol important în expoziție îi revine și compartimentului legat de dezvoltarea orașului Soroca, orașul de baștină al arhitectului V. Voițehovschi.
Din material autentic demonstrativ (proiecte, schițe, machete) este prezentat un singur proiect original - clădirea fostului Sovnarhoz (în prezent Ministerul Industriei), amplasat pe bulevardul Ştefan cel Mare. Mulți ani acest proiect s-a păstrat în patrimoniul Casei memoriale „A. V. Şciusev", actualmente se află în patrimoniul MNAIM. Această lucrare a arhitectului constituie nucleul de bază al expoziției.