Cantitățile mari de materie primă obținute grație creșterii animalelor și practicării vânătorii, au stimulat, din cele mai vechi timpuri, prelucrarea osului și cornului. Această preocupare a evoluat de la o simplă îndeletnicire casnică la o adevărată artă, în care piesele sunt realizate cu multă meticulozitate, măiestrie, simț estetic și gust artistic. Fiind ușor de prelucrat, osul și cornul au oferit o mare libertate de exprimare, permițând crearea unei game impresionante de obiecte, prin utilizarea multiplelor tehnici cum ar fi tăierea, șlefuirea, gravarea, găurirea etc. Stațiunile din paleolitic și neo-eneolitic de la Trinca, Butești, Cosăuți și Brânzeni, așezările și necropolele de la Trifăuți, Săcărăuca, Dănceni, Ruseștii Noi, Costești, Vulcănești, Giurgiulești ș.a., dar și cele din epoca bronzului, a fierului timpuriu și din evul mediu, oferă cea mai mare gamă de materiale, dar și de piese de artă și podoabă, obiecte exotice de o rară frumusețe și diversitate.
|
Expoziția „Arta prelucrării osului din preistorie până în perioada premodernă" reunește cele mai reprezentative piese - unelte și obiecte din os, corn și din colți de mistreț - descoperite în rezultatul investigațiilor arheologice din a doua jumătate a secolului al XX-lea și începutul secolului XXI în stațiunile, așezările și necropolele din spațiul pruto-nistrean, din paleolitic și până în epoca medievală. Acestea pot fi încadrate în categoria uneltelor de muncă, a armelor, a pieselor de artă sau a podoabelor.
|
Din categoria uneltelor din os, cele mai frecvent descoperite sunt străpungătoarele de diferite dimensiuni, dăltițele și pumnalele ornamentate, precum și acele. Din corn erau tăiate brăzdare, suporturi pentru săpăligi cu tăiș din piatră, suporturi pentru seceri cu lame din silex și obsidian, plantatoare, suporturi pentru topoare înmănușate sau dălți, mânere pentru unelte cu tăișul din piatră, bronz sau fier. Din pereții oaselor mari erau confecționate dălți, răzuitoare din omoplați pentru prelucrarea pieilor, spatule plate pentru netezirea vaselor sau pentru decorare, săgeți, vârfuri de sulițe și lance, ace simple sau cu capul perforat, cârlige de undițe, harpoane etc. Un loc aparte îl dețin piesele de artă și de podoabă - pandantive antropomorfe din os, aplice, nasturi, mărgele etc. care, ca forme și motive, se încadrează în categoria de obiecte ce reflectă gusturile artistice și estetice ale băștinașilor.