În perioada 1-14 noiembrie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei găzduiește în holul central expoziția „Artefactul din localitatea TA", parte a unui proiect implementat de AO „Comitetul Național ICOM Moldova" și finanțat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în cadrul programului de finanțare „Concursul proiectelor culturale 2024". Această expoziție reprezintă una din activitățile proiectului cu același nume, care aduce în prim-plan patrimoniul arheologic descoperit în localitățile rurale din Republica Moldova. Proiectul pune în valoare artefacte din 24 de localități din regiunile Nord, Centru și Sud ale țării, oferind publicului ocazia de a explora o parte din istoria lor locală.
Expoziția prezintă 24 de artefacte arheologice excepționale care, de-a lungul timpului au intrat în colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei și Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Aceste obiecte - de la unelte și ceramică, până la obiecte de cult și bijuterii - oferă o privire fascinantă asupra trecutului, relevând tradițiile, ocupațiile și viața de zi cu zi a strămoșilor noștri.
Scopul expoziției este de a apropia publicul de patrimoniul cultural local, contribuind la educarea și conștientizarea valorii istorice și identitare a acestor artefacte. Expoziția este compusă din 24 bannere dedicate artefactelor, fiind însoțite de texte informative, imagini, hărți și explicații care detaliază perioada istorică, scopul și contextul cultural al descoperirilor.
„Artefactul din localitatea TA" se adresează tuturor celor interesați de patrimoniu, istorie, arheologie și identitate culturală, cu o atenție deosebită pentru tineri și elevi, care vor descoperi astfel istoria locului natal prin povești autentice și captivante.
Expoziția „Artefactul din localitatea TA", va putea fi vizitată în perioada 1 - 14 noiembrie 2024, pe holul de la parter al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Chișinău, str. 31 August 1989, 121A.