Expoziția „Cărți poștale din Ucraina" este organizată de Asociația Obștească „Progressive community", în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și cu sprijinul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, dedicată comemorării a doi ani de la declanșarea războiului agresiv al Rusiei împotriva statului suveran Ucraina.
Expoziția cuprinde 22 de planșe - cărți poștale, fiecare povestește istoria unui monument de arhitectură localizat în diferite regiuni ale Ucrainei, de până și după distrugerea sau avarierea acestuia. Lucrările fac parte din expoziția internațională „Simbolul Victoriei Ucrainei", proiect care documentează și prezintă distrugerile provocate de atacurile cu rachete şi a bombardamentelor asupra patrimoniului cultural ucrainean. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, zilnic sunt atacate și distruse multiple monumente istorice, de arhitectură și arheologice ale Ucrainei. Forțele militare rusești țintesc în mod cinic și nemilos în muzee, monumente, universități, cinematografe, aruncă rachete spre biserici, catedrale, turnuri de televiziune și alte edificii. Armata rusă nu doar că devastează orașele și satele ucrainene, dar distruge în mod sistematic și patrimoniul cultural ucrainean.
Doar împreună devenim mai puternici și putem susține Ucraina în lupta pentru pace și conservarea patrimoniului cultural. Menționăm că, colaborăm cu organizația voluntară OC FC „Vilni Kryla", organizație care furnizează ajutor umanitar în zonele fierbinți. Împreună cu „Vilni Kryla", a fost organizată o campanie de strângere de fonduri, menită să sprijine eroii ucraineni. În acest sens, facem apel la fiecare dintre dumneavoastră să vă alăturați campaniei de strângere de fonduri, scanând codul QR. Contribuția fiecărui este foarte valoroasă pentru cei care luptă pentru apărarea Ucrainei, pentru pace și stabilitate.
Vizitând această expoziție aveți oportunitatea de a vă aprofunda în istoria și semnificația acestor monumente inedite și unice, precum și să resimțiți tragedia adusă de război.
Expoziția va fi expusă în holul de la etaj al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, în perioada 24 februarie -15 martie 2024.