Microscopia electronică de baleiaj este un instrument eficient pentru studierea și evaluarea tuturor etapelor ciclului de viață al construcțiilor (materii prime, fabricare, instalare într-o structură, utilizare, ciclare/reutilizare).
În orice disciplină științifică, nu numai metoda științifică aplicată are o importanță vitală, ci și instrumentele științifice utilizate. Unul dintre marile progrese în lumea științei a avut loc în 1942, odată cu dezvoltarea microscopiei electronice de baleiaj, care, cu o rezoluție cuprinsă între 3 și 20 nm, permite observarea suprafeței probelor la măriri de până la 250000x, ceea ce a dat naștere unor progrese importante în înțelegerea structurii și compoziției materialelor de construcție, precum și a fenomenelor și reacțiilor care au loc în interacțiunea acestora cu mediul înconjurător.
Vizitatorii acestei expoziții vor avea ocazia să aprecieze, printr-o colecție de 21 de fotografii realizate cu un microscop electronic cu baleiaj, un detaliu al diferitelor materiale care nu poate fi văzut cu ochiul liber, apropiindu-se astfel de lumea spectaculoasă a imaginilor din domeniul nanoștiinței și, prin urmare, de diferitele teme și linii de cercetare care se dezvoltă la Institutul de Științe ale Construcțiilor Eduardo Torroja din Spania.
Curatori: Esperanza Menéndez, Maximina Romero; Coordonare și concept: Rogelio Sánchez; Grafică și machetare: Carmen Aragonés
Expoziția de microfotografii „Ceea ce ochiul tău nu vede" poate fi văzută între 16 octombrie - 13 noiembrie, pe gardul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989 121A, Chișinău.