Compartimentul expozițional dedicat epocii contemporane, debutează cu o serie de piese ce reflectă mișcările social-culturale de la începutul secolului al XX-lea, primul Război Mondial și mișcarea națională din anul 1917, care a culminat cu crearea primului parlament basarabean - Sfatul Ţării și Unirea Basarabiei cu România.
Principalele evenimente și personalități care au stat mai întâi la proclamarea independenței de Rusia, la 24 ianuarie 1918, iar apoi și a unirii cu Ţara, la 27 martie 1918, sunt prezentate în expoziția muzeală: fotografiile lui Paul Gore, Alexei Mateevici, Nicolai Alexandri - lideri ai mișcării naționale din Basarabia, dar și cele ale demonstrațiilor de la Chișinău și Bălți din anul 1917, precum și cea a clădirii în care la 21 noiembrie și-a lansat activitatea Sfatul Ţării. Toate aceste piese reprezentative oferă o rezonanța emotivă deosebită. Spiritul timpului este întregit prin reconstituirea biroului redacției ziarului Cuvânt moldovenesc, important organ de presă al mișcării naționale din Basarabia.
Procesul de integrare a teritoriului dintre Prut și Nistru în viața politică, economică și culturală a României întregite a atras după sine transformări social-economice importante, dar mai cu seamă o amplă înflorire a culturii și învățământului. Mărturie în acest sens sunt colecțiile de fotografii, documente, cărți, medalii și opere de artă din patrimoniul muzeului. Printre cele mai prestigioase instituții de învățământ prezentate în expoziție sunt: Liceul de băieți „B.P. Hasdeu", Liceul de fete „Regina Maria", Liceul militar „Regele Ferdinand", și, desigur, renumita Şcoală de Belle Arte condusă de sculptorul Alexandru Plămădeală.
Mai multe imagini fotografice și afișe teatrale relatează despre activitatea prodigioasă a Teatrului Național din Basarabia, dar și a unor personalități marcante ale vieții politice și culturale din perioada interbelică cum ar fi scriitorul și omul politic Constantin Stere, compozitorul Alexandru Cristea, directoarea Conservatorului „Unirea" Anastasia Dicescu, soprana cu renume mondial Maria Cebotari, solistă a operelor din Viena, Dresda și Berlin, cântărețele de operă Lidia Lipcovschi și Lidia Babici.