Epoca romană este reprezentată prin variate piese, printre care și un set de vase romane din bronz și din lut, descoperite într-un mormânt sarmatic de lângă satul Olănești, raionul Ştefan-Vodă, între care și o raritate - un vas de lut în formă de berbec.
Secolelor I-III p. Chr. aparțin multiple vase din lut cenușiu, podoabe din pietre semiprețioase, os și scoici, agrafe din metale nobile.
În urma invaziilor din perioada marilor migrații ale popoarelor și dispariției culturii Sântana de Mureș-Černeahov (secolele III-IV p. Chr.), spațiul actual al Republicii Moldova a fost cumplit devastat. Ca rezultat, are loc degradarea tuturor sferelor vieții economice și sociale a băștinașilor. În secolul al VI-lea, în teritoriile locuite de populația romanică rarefiată pătrund triburile slavilor care se deplasau spre Balcani. Sub influența acestora au loc schimbări în cultura materială a romanicilor.
Așezările sunt de mici dimensiuni. Populația locuiește în case de tip semi-bordei, încălzite de cuptoare din piatră. Principalele preocupări sunt agricultura și creșterea animalelor. Un anumit rol în viața cotidiană îl au meșteșugurile. Spre deosebire de perioada anterioară, vesela este prelucrată manual, fără utilizarea roții olarului. Cele mai multe unelte de muncă sunt confecționate din os, corn și piatră. Piesele din metal sunt foarte rare, însă nu lipsesc.
Materialele arheologice din secolele VI-VII p. Chr., descoperite în procesul investigațiilor în mai multe așezări și necropole din spațiul pruto-nistrean, reflectă viața și activitatea romanicilor de răsărit și a alogenilor într-o perioadă marcată de importante transformări social-economice și culturale.
Aceste descoperiri mărturisesc despre existența anumitor relații de schimb ale romanicilor răsăriteni cu comunitățile limitrofe, în special cu Imperiul Bizantin. Printre acestea menționăm amforele și vasele modelate la roata olarului, podoabe din bronz, monede etc.
Epoca Evului Mediu timpuriu este reprezentată prin cultura materială - vase, unelte de muncă, podoabe și piese vestimentare, cruci-encolpioane - a fondatorilor primelor formațiuni prestatale (sec. IX-XII) și statale timpurii (sec. XIII-XIV).