Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice al MNIM, în cooperare cu Ambasada Republicii Lituania, a organizat în data de 31 mai 2022, vernisajul Expoziției foto-documentare „Copilăria în Gulag" cu Masă rotundă la Muzeul Raional de Istorie și Etnografie din Telenești (str. Ciprian Porumbescu, nr. 8, or. Telenești), cu prezență fizică și on-line.
Cu un mesaj de salut la inaugurarea expoziției s-a adresat Directorul Muzeului Raional de Istorie și Etnografie din Telenești, dna Elena Ilescu, referindu-se la importanța cunoașterii istoriei și memoriei victimelor produse de regimul totalitar-comunist din RSS Moldovenească în rândul copiilor, mai ales în contextul evenimentelor internaționale de astăzi. Dr. Ludmila Cojocaru, șef filială Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM a prezentat în fața audienței conceptul și principalele compartimente ale expoziției, relatând din istoria documentării științifice asupra acestei expoziții foto-documentare și noutatea tematicii pentru domeniul muzeografic din Republica Moldova. Șeful Secției Istorie Contemporană a Institutului de Istorie, dr. Virgiliu Bîrlădeanu, a subliniat importanța susținerii oferite de către partenerii europeni în extinderea orizonturilor de cercetare istorică în Republica Moldova. Profesorii școlari și discipolii dumnealor prezenți la vernisaj au apreciat valoarea didactică și educațională a acestor evenimente pentru tânăra generație din Republica Moldova. Persoanele deportate care au asistat la inaugurare și-au regăsit consătenii și rudele în imaginile expuse.
Expoziția a fost însoțită de o Masă rotundă cu participarea profesorilor de istorie din raionul Telenești, tineretului studios de la Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălți și a reprezentanților comunității muzeografice din Republica Moldova. Un deosebit interes au provocat subiectele legate de circumstanțele școlarizării și antrenării forțate în câmpul muncii a copiilor din familiile „dușmanilor poporului". Cercetătorii au adus în discuție impactul transgenerațional al traumei provocate de regimul totalitar-comunist și necesitatea studierii acestuia, iar muzeografii au reiterat importanța valorificării muzeografice a memoriei deportărilor și represiunilor politice din perioada RSS Moldovenească și conjugării eforturilor privind conservarea acestui patrimoniu istoric.
Expoziţia reuneşte circa 180 de imagini foto-documentare, însoțite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, Arhiva Institutului ProMemoria, arhivele comunităților memoriei din localitățile Republicii Moldova și, mai ales, din arhivele de familie ale victimelor regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească.
Inaugurarea vernisajului foto-documentar „Copilăria în Gulag" la Muzeul Raional de Istorie și Etnografie din Telenești este omagiu adus copiilor care au trecut prin atrocitățile regimului totalitar-comunist din URSS, precum și acțiune de comemorare a victimelor produse recent în rândul copiilor în contextul războiului Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei.
Expoziția foto-documentară „Copilăria în Gulag" este deschisă publicului larg în perioada 31 mai - 30 iunie 2022.
Expoziţia foto-documentară „Copilăria în Gulag" a fost realizată în cadrul proiectului „Strengthening the European culture of memory by disseminating historical knowledge and promoting democratic values: exchange and implementation of the best practices between Lithuania and the Republic of Moldova" (cod VB52-1), cu suportul Programului „The Development Cooperation and Democracy Promotion Programme" al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.