În data de 8 februarie 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a organizat, în cooperare cu Academia de Științe a Moldovei, un nou vernisaj al Expoziției foto-documentare itinerante „Copilăria în Gulag" (curator dr. Ludmila Cojocaru).
Evenimentul a avut loc în cadrul ediției a IX-a a Conferinței Științifice Internaționale Patrimoniul Cultural de ieri - implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine cu genericul „Femeile în cercetare: destine, contribuții, perspective".
Expoziţia prezintă viața copiilor basarabeni condamnați la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare și separare forțată de propriile familii, ca urmare a politicilor represive ale regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească, în perioada 1940-1941 și 1944-1953. Expoziţia reuneşte circa 180 de imagini foto-documentare, însoțite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Institutului Pro Memoria, din arhivele comunităților memoriei, precum și arhivele de familie ale victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească.
Expoziţia foto-documentară „Copilăria în Gulag" a fost realizată cu suportul Programului „The Development Cooperation and Democracy Promotion Programme" al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.
Expoziţia foto-documentară „Copilăria în Gulag" poate fi vizitată la Academia de Științe a Moldovei, până la 28 februarie 2024, de luni până vineri, în Sala Aurie (parter), între 10:00-15:00.