În data de 20 mai 2024, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în România și Senatul României, a organizat un nou vernisaj al expoziției itinerante „Copilăria în Gulag" (curator dr. Ludmila D. Cojocaru). Evenimentul are loc în contextul împlinirii în anul 2024 a 75 de ani de la cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia, care a avut loc pe 5-6 iulie 1949.
Expoziția „Copilăria în Gulag" prezintă imagini foto-documentare care reflectă viața copiilor basarabeni condamnați la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare și separare forțată de propriile familii în baza politicilor represive ale regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească, în perioada 1940-1941 și 1944-1953.
Demersul expozițional reuneşte circa 180 de imagini foto-documentare, însoțite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Institutului Pro Memoria, din arhivele comunităților memoriei, precum și arhivele de familie ale victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească.
Expoziția constituie un omagiu adus copiilor care au trecut prin atrocitățile regimului totalitar-comunist din URSS, un semn de memorie celor fără de vină, un gest de justiţie simbolică faţă de copiii basarabeni care au trecut prin Gulag.
Evenimentul s-a bucurat de prezența membrilor corpului diplomatic acreditat la București, reprezentanților instituțiilor de stat din România, dar și istoricilor și celor interesați de parcursul Republicii Moldova.
Expoziția poate fi vizitată în foaierul Sălii de Plen a Senatului Parlamentului României (București, Palatul Parlamentului, str. Izvor, nr. 2-4) până în data de 31 mai 2024.
Expoziţia foto-documentară „Copilăria în Gulag" a fost realizată cu suportul Programului „The Development Cooperation and Democracy Promotion Programme" al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.