Muzeul Național de Istorie a Moldovei este gazda unei expoziții unice, care prezintă geniul lui Leonardo da Vinci ca inventator și om de știință. Inedita expoziție mobilă „Da Vinci - Invenții" a fost realizată de Compania australiană „Grande Exhibitions" sub egida Muzeului „Leonardo da Vinci" de la Roma, cu sprijinul multor specialiști italieni.
Prezentată pentru prima dată în Republica Moldova, expoziția „Da Vinci - Invenții" face parte dintr-un circuit internațional, fiind expusă în peste 60 de țări din Europa, Asia, America de Nord și Australia.
Expoziția reunește circa 50 de modele de mașinării, proiectate acum 500 de ani de cea mai importantă figură culturală a Renașterii. Modelele, unele funcționale, sunt realizate în lemn și respectă fidel schițele și proiectele lui Leonardo da Vinci, care nu au fost reproduse în timpul vieții genialului inventator. Pentru crearea acestor modele, artizanii italieni au cercetat circa 6 000 de pagini din caietele de notițe ale lui Leonardo - așa-zisele codexuri, fiind nevoiți să învețe un vechi dialect florentin, să interpreteze prescurtările și scrierea în oglindă a lui Leonardo, să analizeze desenele lui complicate.
Mașinăriile prezentate în expoziție sunt grupate în următoarele categorii:
• Aparate de zbor: Leonardo da Vinci se consideră părintele zborului. Inițial el a proiectat mașini de zburat bazate pe mișcările aripilor, crezând că oamenii pot învăța să zboare dacă vor crea și acționa mașini care imită mișcarea păsărilor. Mai târziu da Vinci a înțeles că omul nu va avea niciodată puterea să zboare precum păsările. Așa că a studiat zborul fără mișcarea aripilor, cercetând viteza vântului și modalitățile de utilizare a curenților de aer pentru a atinge înălțimi mari. În expoziție sunt prezentate: planor, deltaplan, șurub aerian, parașută, dispozitive de măsurare a vitezei vântului și a umidității aerului, măsurător de pantă etc.
• Mașinării civile: Pe parcursul vieții sale, Leonardo a lucrat la diverse proiecte tehnice, inventând mașini pentru ca sarcinile de muncă să devină mai eficiente. Multe dintre desenele sale mecanice sunt adevărate opere de artă. Altele sunt doar schițe care se referă în mod direct la mecanica dispozitivului. Bătrân fiind, și-a revizuit lucrările privind metalurgia, macaralele, mașinile de construcții și cele textile, propunând noi îmbunătățiri. Leonardo a fost interesat și de muzică. Din multiplele sale invenții, toba mecanică este, poate, cea mai fascinantă. Sunt expuse: mașina cu propulsie, bicicleta, mașina de ridicat piloni, podometrul, toba mecanică etc.
• Mașini hidraulice / mersul pe apă: Leonardo s-a remarcat și în domeniul ingineriei hidraulice. A desenat planuri pentru controlul și regularizarea râurilor și pentru asanarea mlaștinilor. A studiat soluții hidraulice testate deja de alți ingineri, dar a propus și soluții noi. Printre invențiile sale se numără ferăstrăul hidraulic, costumul de scafandru, navele cu cocă dublă, o barcă cu zbaturi și colacul de salvare, toate prezente în expoziție.
• Mașini de război: Deși Leonardo era, prin natura sa, un pacifist, el a trăit într-o perioadă de război, când orașele-stat din Italia se luptau între ele și împotriva Franței. Războiul a generat noi provocări mecanice și strategice, iar unele dintre cele mai inventive activități ale lui Leonardo s-au axat pe arme pentru război. Unele din proiectele sale timpurii sunt practice și ușor de construit, de exemplu poduri mobile rapide și scări pentru asaltul fortărețelor. Mai târziu, activitatea lui s-a axat pe strategiile defensive și ofensive ale vremii: poduri mai durabile, scări de asalt, artilerie avansată, mortiere. Leonardo a elaborat planuri pentru mitraliere cu mai multe țevi, tunuri, catapulte, arbalete gigantice, care de luptă dotate cu coase la roți, vehicule blindate - predecesoare ale tancurilor de astăzi. Toate acestea pot fi văzute în expoziția găzduită de muzeu.
• Principiile fizicii și a mecanicii: Leonardo considera că mecanica este cheia înțelegerii lumii. A studiat comportarea elementelor - apă, aer, lumină - și a identificat modelele în care acestea se comportă în diferite situații. A realizat multe desene care prezintă curgerea turbionară a apei, curenții de aer și natura luminii, cu umbrele și reflexiile acesteia, încercând mereu să înțeleagă principiile fizice și mecanice de la baza acestora. Între piesele care fac parte din acest compartiment remarcăm: mecanismul cu roată dințată, ciocanul acționat de o camă excentrică, rulmenții rotativi cu bile, elevatorul ș.a.
Alături de modelele de mașinării proiectate de genialul renascentist, expoziția mai cuprinde și copii ale celor mai renumite manuscrise și note de anatomie ale lui da Vinci. Desenele sale detaliate de anatomie sunt o realizare uimitoare. După trei secole și jumătate, ele au stat la baza stilului și formei desenelor anatomice din vestitul manual „Gray's Anatomy" (Anatomia lui Gray), scris de către Henry Gray.
Din expoziție nu lipsește nici opera artistică a lui da Vinci. Sunt prezentate zeci de reproduceri la dimensiuni originale ale capodoperelor „Mona Lisa", „Cina cea de taina", „Omul Vitruvian", „Fecioara între stânci", „Madonna Benois", „Sfântul Ieronim" ș.a. În expoziție pot fi regăsite și schițele Bătăliei de la Anghiari. Cu ajutorul tehnologiilor moderne, sub o formă amuzant-educativă, este proiectată pe pânză „Cina cea de taină".
Expoziția „Da Vinci - Invenții", prezentată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, oferă cea mai completă abordare a operei lui Leonardo da Vinci, în mod interactiv, captivându-i pe vizitatori prin genialitatea mereu actuală a lui Leonardo. Vizitatorii pot mișca, trage, împinge, roti unele obiecte, pentru a sesiza practic toate principiile științifice pe care se bazează invențiile marelui renascentist.