Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit timp de trei săptămâni cea de-a V-a ediție a Expoziției Brazilor de Crăciun. Expoziția face parte din proiectul-concurs „Balul Brazilor de Crăciun" - un concurs unic de creativitate și design destinat studenților talentați din Republica Moldova, inițiat și susținut de Nata Albot și Viorica Nagacevschi, fondatoare a Asociației Obștești „KLumea".
|
Spre deosebire de edițiile precedente, anul acesta în competiția pentru cel mai frumos brad s-au putut înscrie nu doar studenții de la instituțiile cu profil artistic, dar și artiști consacrați. Astfel, expoziția, organizată de echipa „KLumea", a reunit 57 de lucrări create manual, în diverse tehnici, de tineri de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Universitatea Tehnică din Moldova și de artiști plastici cu experiență. Aceștia s-au întrecut la originalitate și măiestrie, confecționând brazi din diferite materiale, precum ar fi sticlă, lemn, metal, textile, hârtie, ouă de prepeliță și pene, decorate cu linguri, tablouri, note muzicale, ciuboțele, tuburi de vopsea, perne, ghemulețe de ață și tot felul de jucării.
În expoziție au fost prezentați, în afara concursului, și cinci brazi creați de Hospice Angelus, Internatul de fete din Hâncești, Centrul pentru copii cu autism „Puzlle Kids", Asociația Națională „Învingem fibroza chistică" și Fundația „Dobroe Serdtze".
Cele 5467 de persoane care au vizitat expoziția au avut posibilitatea, și în acest an, să voteze cel mai îndrăgit brad în baza biletului de intrare și să participe la o licitație silențioasă a lucrărilor expuse. Aceasta a constat în înscrierea, în lista de licitație atașată la brazii expuși, a sumei pe care vizitatorul este gata să o doneze.
La încheierea expoziției, un juriu format din cinci membri, în componența căruia au intrat organizatorii, sponsori și jurnaliști, au desemnat câștigătorii celor trei premii puse în joc. Cei mai frumoși brazi din concurs au fost anunțați în seara zilei de 11 decembrie, în cadrul unui eveniment cu licitație.
Premiul I a fost obținut de Oxana Turtureanu, studentă la AMTAP, pentru bradul „Dor de dor" (7000 de lei, cadouri și o călătorie în Polonia, oferită de Institutul Cultural „Adam Mickiewicz" din Varșovia). De Premiul II s-au învrednicit Andrei Brânza, student la UTM, cu bradul „Ciclice" și Valentin Bostan, student la AMTAP, cu bradul „Lacrima unui popor" (5000 de lei și cadouri). Premiul III i-a fost acordat lui Alexandru Terenti, student la UTM, pentru bradul „West wood" (2.000 de lei și cadouri). Premiul „Ales de public" l-a primit Ecaterina Căpățină și Vadim Antoni pentru bradul „Nemurire", care a adunat cele mai multe voturi de la vizitatorii expoziției (3000 lei și cadouri).
Din sursele financiare adunate în urma licitației, jumătate au fost returnate creatorilor de brazi, iar altă jumătate au mers pentru proiectul „Arterapia", inițiat de KLumea pentru a decora spațiile spitalelor de copii din Chișinău.