Muzeul Național de Istorie a Moldovei Vă invită să vizitați expoziția „Ion Ungureanu, un destin luminat de Luceafăr", dedicată ilustrului om de cultură, fost ministru al Culturii și Cultelor al Republicii Moldova, Artist al Poporului, Laureat al Premiului Național, Cavaler al Ordinului Republicii.
Numele lui Ion Ungureanu se asociază întâi de toate cu epoca de aur a Teatrului Republican „Luceafărul", cu Podul de Flori, restaurarea și reamplasarea la locul inițial a monumentului lui Ştefan cel Mare și Sfânt, cu aducerea la Chișinău a Lupoaicei latine cu Remus și Romulus, inaugurarea unor noi teatre și biblioteci, redeschiderea a zeci de locașuri sfinte, cu zeci de roluri în teatru și cinematografie, zeci de spectacole din dramaturgia națională și universală montate pe scene cu renume.
Tezeu, Malvolio, doctorul Dorn, fon Walter,
Păsările tinereții noastre,
Sfânta Sfintelor și
Biserica Albă de I. Druță,
Minodora de A. Strâmbeanu,
Steaua fără nume de M. Sebastian,
Radu Ştefan, întâiul și ultimul de A. Busuioc - sunt doar câteva roluri și spectacole care l-au consacrat ca actor și regizor de excepție.
Deși a repurtat victorii în teatre cu renume, unul singur a fost și este teatrul de suflet a lui Ion Ungureanu - „Luceafărul".
Expoziția „Ion Ungureanu, un destin luminat de Luceafăr" reunește peste 250 de fotografii, documente, afișe teatrale, programe, distincții, trofee, cărți ce reflectă aspecte importante din viața și creația renumitului actor, regizor și om al Cetății.
Expoziția este prilejuită de împlinirea a 80 de ani din ziua nașterii lui Ion Ungureanu și reprezintă, un omagiu adus acestei personalități neordinare a culturii și istoriei naționale, un gest de profundă recunoștință și respect pentru meritele incontestabile în dezvoltarea culturii naționale, promovarea valorilor naționale și universale.