La 19 septembrie 2013, cu prilejul celebrării Zilelor Europene ale Patrimoniului, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată expoziția „Flori de mină din Maramureș, România", organizată de Muzeul de Mineralogie Baia Mare.
Expoziția a prezentat în premieră publicului din Republica Moldova 120 de eșantioane minerale splendide din colecția Muzeului de Mineralogie Baia Mare, singurul muzeu regional cu acest specific din România și deținătorul uneia dintre cele mai mari colecții regionale de minerale sau „flori de mină" din Europa.
Floarea de mina este un eșantion mineral recoltat din subteran, monomineral sau format din mai multe minerale, care posedă calități estetice deosebite, datorită concreșterii cristalelor mineralului sau mineralelor, a culorilor, a formelor, a dimensiunilor de excepție a unor cristale componente.
Frumusețea și mărimea mineralelor au stârnit interesul oamenilor din cele mai vechi timpuri, eșantioanele fiind extrase, aduse la suprafață și păstrate în colecții proprii sau expuse la muzeu.
Numărul foarte mare de eșantioane minerale găsite în minele din jurul orașului Baia Mare oferă regiunii dreptul de a fi numită cea mai bogată deținătoare de asemenea frumuseți din România, fiind bine cunoscută și pe plan mondial.
În expoziție au putut fi admirate minerale de o frumusețe unică, fascinantă, datorită formelor, strălucirii sau din contra a suprafeței mate, a acelor sau a suprafeței catifelate, a culorii unice sau a curcubeului ce se naște în ele. Printre acestea se numără varietăți de cuarț, calcit, rodocrozit, marcasită, ghips etc.