EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă.

Numele Fabergè - emblemă a originalității creațiilor unei Case devenite celebre - a scris istorie în lumea bijuteriilor și a artelor decorative. Talentul de-a reuni bijuteria, designul artistic și utilitatea în objets de lux și objets de fantesie a suscitat mereu o veritabilă fascinație. Confecționate din aur, argint, email și pietre prețioase, piesele realizate în atelierele Fabergé sunt dovada unei virtuozități ieșite din comun, distingându-se prin grija pentru detalii și perfecta asociere a materialelor. Chiar și piesele inspirate din vocabularul stilurilor anterioare poartă marca unei inconfundabile originalități.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei tezaurizează un spectaculos căuș, realizat în atelierele Casei Fabergé, la începutul secolului al XX-lea.

Căușul Fabergé reprezintă un melanj curios între „stilul rus" și stilul „modern". Este realizat din argint masiv, cu cupa circulară, aurită pe interior. Toarta supraînălțată, stilizată (tip cârlig), decorată cu motive vegetale, inele triple și perle de argint. Buza este împodobită cu un brâu lat, alcătuit din medalioane dreptunghiulare, ornamentate cu bucle spiralate și solzi stilizați, dispuse alternativ. Recipientul este susținut de patru piciorușe semisferice. În registrul central, sunt gravate inscripțiile: Eugenie von Platonow/St.Petersburg și ТОРГОВЫЙ ДОМЪ „АЛЕКСАНДРЪ"/1863/15/10/1913.

În urma cercetărilor presupunem că acest căuș a fost realizat la comanda negustorului de ghilda întâi, Alexander Trauberg, proprietarul Casei de Comerț „АЛЕКСАНДРЪ", de pe Bulevardul Nevsky 11, Sankt-Petersburg, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la fondarea firmei sale.

Însemnele de marcaj, poansonate pe exteriorul bazei: sigla K. ФАБЕРЖЕ, surmontată de stema Imperiului Rus, un profil feminin, văzut din dreapta, cu kokoshnik, în chenar oval, însoțită de litera majusculă Δ ( delta) din alfabetul grecesc și titlul argintului 88, certifică realizarea piesei de filiala moscovită a Casei Fabergé.

Creațiile cu șarm hipnotic realizate de Casa Fabergé au devenit idealul estetic al unei epoci, simboluri ale exuberanței și rafinamentului, create de un bijutier al regilor și un rege al bijuteriilor.


Tur Virtual


Expoziții

„IMPRESIUNI DIN INDIA”

EXPOZIȚIA ARTISTULUI FOTOGRAF PAUL BOCK (SUA)

4-30 iunie 2024

Asociația Internațională „Euro Foto Art" din Oradea (AIEFA) a pregătit pentru iubitorii de fotografie din Republica Moldova, o expoziție de artă fotografică de mare valoare artistică, intitulată „Impresii din India", care a fost deschisă și anul trecut la Palatul Parlamentului din România, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la relațiile diplomatice dintre România și India.

Expoziția este organizată sub egida Federației Internaționale de Artă Fotografică recunoscută de UNESCO, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Moldovei, Ambasada Indiei în România și Republica Moldova respectiv Summit Agro România, companie aparținând Corporației Japoneze „Sumitomo", susținător al agriculturii și artei.

De această dată, pe șevaletele din holul de la intrarea în Muzeul Național de Istorie a Moldovei vor fi instalate o selecție de 50 de fotografii de format mare, realizate de renumitul artist fotograf Paul Bock din Statele Unite ale Americii, originar din Oradea, membru AIEFA. Imaginile au fost realizate în timpul unei călătorii creative a renumitului artist fotografic în vara anului 2022 în India. Imaginile pot fi vizionate și pe site-ul Asociației Internaționale: https://eurofotoart.ro/expo-paul-bock-usa/.

Vernisajul expoziției de artă fotografică intitulată „Impresii din India" va avea loc marți, 04 iunie 2024, ora 15:00, în holul de la intrarea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, în prezența unor distinși invitați, printre care și Ambasadorul Indiei în România, Republica Moldova și Albania, Excelența Sa Rahul Shrivastava, curatorul expoziției, artistul fotograf Ștefan Tóth István, președintele AFIAP, ESFIAP și Dr. ing. Patricia Maria Ştirbu, Preşedinte Summit Agro România, Republica Moldova, Bulgaria şi Adria.

Cu această ocazie, va fi lansat albumul de artă fotografică „Impressions from India", al fotografului Paul Bock, apărut cu sprijinul financiar al Ambasadei Indiei în România și în îngrijirea editurii „Euro Foto Art".

Momentele muzicale ale vernisajului vor fi asigurate de reputatul artist orădean de violă Thurzó Sándor József, care va interpreta mai multe piese din repertoriul indian: „Poor Heart" de A.R. Rahman¸ „Focul în orașul Poroshmoni" de R. Tagore, „Încă te vreau" de Mithoon și „Sare Jahan Se Acha" de Suhale Mazoor. Vernisajul va fi transmis online pe adresa de facebook a Asociației: https://www.facebook.com/EuroFotoArtAssociation

Celebrul fotograf Paul Bock s-a născut la Oradea, a absolvit Liceul Clasic Mixt din orașul natal, iar după ce a obținut o diplomă de inginer de la Institutul Politenic din Timișoara, s-a întors la Oradea pentru o perioadă de timp, apoi, pentru 26 de ani., a condus un atelier de proiectare a instalațiilor petrochimice în SUA, Coreea de Sud, Venezuela, Argentina, Brazilia, Israel și Italia. Visul său din tinerețe - fotografia - a fost uitat, din cauza activităților intense din această perioadă. După ce situația familială i-a permis acest lucru, s-a dedicat și fotografiei. Astfel, din anul 2000, a studiat cu renumitul artist fotograf Larry Jeans, asistentul din tinerețe al renumitului fotograf de talie mondială Ansel Adams. În 2004 a obținut Diploma Tri - Community School of Photography din Los Angeles. În data de 4 august 2013 a devenit membru creator al Asociației Internaționale „Euro Foto Art", iar din 2017 a fost numit vicepreședintele Asociației Internaționale pentru SUA. A participat cu regularitate cu lucrările sale la diverse proiecte internaționale organizate de Asociația „Euro Photo Art" în diferite părți ale lumii.

De-a lungul carierei sale artistice a obținut o serie de premii și distincții internaționale. Din lucrările sale au fost deschise două expoziții de artă fotografică în 2009 și 2018, în cea mai longevivă galerie permanentă de artă fotografică din România, Galeria „Euro Foto Art" - Oradea (RO), devenită în 2019 și cea de-a 17-a Centrul Expozițional FIAP. din lume.


 




Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
Peste 2500 de piese din metale prețioase de o deosebită valoare istorică, artistică și simbolică
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

În lumea ebluisantă a pietrelor prețioase și a metalelor nobile există unii bijutieri care s-au detașat evident, reușind, prin arta lor, să armonizeze perfect eleganța discretă cu rafinamentul absolut, geniul cu designul, sofisticarea cu splendoarea eternă și inubliabilă...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC