Expoziția, denumită generic În Lumea jucăriilor, reunește peste 300 de piese, încadrate cronologic între mil. IV î. Hr. și anul 2010, majoritatea fiind piese din colecții private. Starea excepțională de conservare, valoarea intrinsecă și unicitatea au constituit criteriile de selecție a obiectelor ce compun expoziția. Colaborarea cu Universitatea de Stat, Studioul Teleradio Moldova precum și cu colecționari din Republica Moldova și România a scos la iveală piese extrem de interesante sub aspect științific, estetic, dar și al provenienței.
Este evident că istoria jucăriilor este la fel de veche ca istoria umanității. Cele mai vechi jucării erau făcute din materiale găsite în natură, ca lemn și lut. Astfel, expoziția debuteză cu un ansamblu de piese emblematice: zornăitură din mil.IV î. Hr. (MNAIM), figurine antropomorfe datate cu sec. IV î.Hr. (Muzeul de Antichități al USM), figurine zoomorfe și vase miniaturale din sec. IX-X d. Hr. (MNAIM). Circuitul expozițional continuă cu jucării de lemn (colecția Ion Podaru), țuruieci din ceramică (colecția Iurie Caminschi), fluiere din lemn (colecția Grigore Posternac), păpuși din paie și pănuși de porumb (colecțiile Natalia Cangea și Vera Muzlaeva).
O altă categorie de jucării, care oferă expoziției o notă de eleganță, o constituie păpușile din „papier mâché“ (carton presat) și porțelan, fabricate în Franța, Germania și SUA. Remarcăm o piesă deosebită din această categorie – o păpușă din „papier mâché” și porțelan, produsă în 1860 în Franța (colecția Mihai Ciocanu). Expunerea cuprinde și păpuși de porțelan din anii 1920, 1960-1990 (colecția Galina Harjevskaia).
Următorul tronson al expoziției reunește păpuși din plastic, celuloid și cauciuc, produse în Germania (1960-1990), URSS (1950-1990). Cele mai reprezentative sunt jucăriile de la Fabrica de păpuși din Durlești, unica întreprindere de acest gen de pe teritoriul Republicii Moldova, care a activat în perioada anilor 1960-1990.
Un grup aparte de exponate îl constituie jucăriile pentru băieței: soldăței de plumb (colecția Emma Azina), mașinuțe (colecțiile Sergiu Guțu și Iurie Revenco) și trenulețe (colecția Victor Tocmacov).
O notă distinctă a expoziției o constituie păpușile Teatrului Televizat Prichindel și ale Teatrului Municipal de Păpuși Guguță. Demersul expozițional este completat cu lucrări ale Centrului Origami Moldova, cărți poștale și fotografii ce reflectă tematica expoziției, selectate din patrimoniul MNAIM, colecția de păpuși naționale Nina Djos și ursuleți de pluș (colecția Tatiana Suhoparenko).
Itinerarul expoziției se încheie cu un grupaj de jucării contemporane. Emblematice pentru acest compartiment sunt păpușile Cleopatra, (colecția Valentina Anton), Bratz și Barbie, iar eroii lui Disney vin să ne transpună în atmosfera de basm.
Expoziția va fi deschisă pentru public de pe 16 decembrie 2010 până la 16 februarie 2011.