EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex. Paharul este decorat cu trei rânduri de fațete hexagonale, încadrate de linii adâncite, și un șir de ove alungite sub margine, caracteristici care îl încadrează în seria VII a conform clasificării lui E. Straume. Aceste trăsături ornamentale sugerează influențe artistice din diferite regiuni și denotă circulația tehnologiilor și a ideilor în cadrul culturii Sântana de Mureș-Cerneahov.

Contextul arheologic al descoperirii

Necropola Sântana de Mureș-Cerneahov de la Tigheci se află într-o zonă cu o istorie complexă a locuirii, situată pe versantul de nord-vest al râului Tigheci, în punctul „La Lutărie". Identificată în anii '80 ai secolului XX în urma exploatărilor ilegale de lut, necropola a suferit numeroase deteriorări, care au condus la pierderea unor artefacte valoroase și la distrugerea unor morminte. Printre obiectele salvate de dl. Ion Pușcașu, fondatorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Tigheci, se numără piese ceramice lucrate la roată, care reflectă tradițiile și tehnicile comunităților din perioada migrațiilor.
O primă investigație arheologică a sitului a avut loc în 1990, când s-a descoperit un mormânt de înhumație fără inventar, dar complet. În urma unor prospecțiuni din 2013 și 2015 realizate de Agenția Națională Arheologică, a fost observată distrugerea continuă a necropolei prin eroziune. Situația a impus săpături de salvare în 2017, când au fost documentate și cercetate cinci morminte din cultura Sântana de Mureș-Cerneahov. Această campanie arheologică a permis, printre altele, recuperarea oaselor unui schelet de bărbat cu vârsta la deces estimată între 40 și 45 de ani, aspect ce aduce informații suplimentare privind structura demografică a comunității respective.

Importanța și analogii culturale

Paharul din sticlă decorat cu fațete hexagonale se numără printre cele mai prețioase artefacte din necropola de la Tigheci. Astfel de pahare sunt caracteristice pentru cultura Sântana de Mureș-Cerneahov și au fost găsite în câteva situri importante, precum Târgșor și Bârlad-Valea Seacă (România) și Gavrilovka, Ranjevoe (Ucraina), indicând conexiunile culturale și comerciale ale comunității cu alte centre de influență din perioada târzie a antichității. Textele antice și analogiile culturale sugerează o arie de interacțiune complexă, cu influențe elenistice și romane, care s-a reflectat și în producția de obiecte de lux, precum acest pahar de sticlă.

Tur Virtual


Expoziții

„Ion Tăbîrță. In memoriam”

28 martie 2024 - 28 aprilie 2024

Muzeul Național de Istorie a Moldovei anunță deschiderea expoziției de grafică și pictură „Ion Tâbîrță. In memoriam", care cuprinde cca 50 de lucrări ale artistului plastic, o parte din care sunt expuse publicului pentru prima dată. Vernisarea expoziției va avea loc în data de 28 martie, la orele 16:00 în Sala 1.

Ion Tăbîrță s-a născut la 2 august 1930 în satul Hlinaia, Slobozia, Republica Moldova, într-o familie de țărani. În anii 1937-1946 învață la școala din satul natal. În anii 1946-1951 studiază la Școala de Arte Plastice „I. Repin" din Chișinău (actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice „Al. Plămădeală"). În anii 1951-1954 este pictor în cadrul Fondului Plastic al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Studiază la Institutul de Arte Plastice din Kiev (1954-1960) în clasa renumitului profesor V. Casian, unde a studiat diferite tehnici grafice: linogravura, litografia, xilografia, acvaforte, gravura pe carton și altele.

Din 1960 până în 1963 este profesor la Colegiul de Arte Plastice „I. Repin". În anul 1962 devine membru a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, și participă activ la toate expozițiile de peste hotare. Din anul 1964 este membru al consiliului de conducere al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, iar din 1968 este președintele secției U.A.P. din Moldova. Din 1962 și pînă în 1969 este director al Școlii de Arte Plastice pentru copii „A. Șciusev" din Chișinău.

Artistul desfășoară o activitate rodnică în calitate de organizator al învățămîntului în domeniul artei. În 1969 se deschide Școala Republicană medie-internat de Arte Plastice (actualmente Liceul Republican de Arte Plastice „I. Vieru"). Un merit incontestabil în organizarea acestei școli-liceu îi aparține lui I. Tăbîrță. În anii 1969-1977 este director al Școlii Republicane medii-internat de Arte Plastice din Chișinău.

În anii 1977-1979 Ion Tăbîrță este pictor-șef al Fondului Plastic al U.A.P. din Moldova, iar în 1979-1983 e șeful catedrei de desen și pictură a Facultății de Artă Plastică și Grafică a Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă" (actualmente Universitatea Pedagogică „Ion Creangă"). În anul 1980 i se conferă titlul onorific de Lucrător Emerit al Culturii din R.S.S.M.

În anii 1983-1988 este director al Muzeului Național de Arte Plastice din Moldova. În anii 1988-1990 este director al Liceului Republican de Arte Plastice „I. Vieru". În anul 1990 i se conferă titlul onorific „Învățător al Poporului din R.S.S.M.". În anii 1990-1994 este director adjunct al Liceului de Arte Plastice „I. Vieru".

Pe parcursul activității sale pictorul realizează serii de lucrări cum ar fi seria de picturi „La uzina de tractoare" ce constituie aproape 40 de lucrări, reprezentând o cronică a uzinei, seria de linogravuri: „Primăvara", „Maternitate", „Pace", „Noi, primii" și altele, lucrări în acvaforte: „Moldovenii", „Bulgarii", „Blestem", „Pe costiș", „Mihai Eminescu" „Luceafărul", „A. Mateevici", „Spiritul nostru", „Meleagurile Moldovei". Ion Tăbîrță abordează și tematica istorică, realizând chipuri de personalitatăți istorice: V. Lupu, D. Cantemir, și alții. Lucrează în domeniul peisajului, reprezentînd diverse locuri din orașul Chișinău. Artistul profesează și acuarela, executînd o serie de lucrări în orașele Câmpina, Timișoara (România) și în Moșino (Ucraina).

Lucrările maestrului au fost expuse în peste 20 de țări, multe lucrări se află în colecțiile muzeelor de arte plastice, pinacotecilor din Republica Moldova și peste hotarele ei.

Expoziția de grafică și pictură „Ion Tâbîrță. In memoriam" poate fi vizitată între 28 martie - 28 aprilie 2024, în Sala 1 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Chișinău, str. 31 August 1989, 121A.


 




Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 10 lei, pensionari, adulţi cu dizabilităţi medii / invaliditate de gradul III, studenţi - 5 lei, elevi - 2 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Exponatul lunii noiembrie prezintă un exemplar rar de pahar de sticlă din necropola Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Acest pahar, datat în a doua jumătate a secolului IV d.Hr., evidențiază măiestria artizanală a vremii, fiind confecționat din sticlă verzuie translucidă, de formă tronconică, cu decor geometric complex....

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2024 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC