Expoziția urmărește refacerea imaginii trecutului prin concentrarea asupra figurilor unor remarcabile doamne și domnițe din Moldova secolelor XV-XIX.
Organizarea expoziției a fost determinată de descoperirea unui șir de portrete de doamne și domnițe din Moldova epocilor medievală și modernă, ca rezultat al unor cercetări științifice în biblioteci și arhive din Polonia, Lituania, Ucraina, Rusia și Belarus. Așa se face că imagini cu chipuri realiste de femei din Moldova secolului al XVII-lea lipsesc cu desăvârșire în colecțiile muzeale din Republica Moldova.
Expoziția prezintă circa 50 de imagini ale femeilor din înalta societate moldovenească medievală și modernă - soții și fiice de domnitori, jupânese - , cópii de scrisori originale ale acestora, documente de epocă ce demonstrează activitatea socială, culturală, politică și științifică a femeilor din secolele XV-XIX.
Expoziția oferă publicului larg posibilitatea de a vizualiza imagini feminine de epocă, păstrate în picturi murale (fresce) și portrete deținute de muzeele din străinătate sau în colecții particulare, imagini care recompun caleidoscopic trecutul istoric, surprinzând cadrul vieții cotidiene, spiritualitatea și morala fiecărei epoci în parte.
Originalitatea expoziției constă în faptul că majoritatea imaginilor prezentate sunt expuse pentru prima dată, cu toate că unele au fost incluse deja în circuitul științific.
Expoziția este complinită cu materiale tipologice originale, care întregesc sau completează conținutul unor compartimente.