În Holul de la etaj al Muzeului Național de Istorie a Moldovei este deschisă expoziția temporară cu genericul
Memoria ilustratelor în timp, dedicată Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor istorice, sărbătorită anual la 18 aprilie.
Expoziția a fost realizată de sectorul Istorie Modernă și are drept scop conștientizarea de către vizitatori a diversității patrimoniului național, cât și de a provoca interesul acestora pentru monumente dar și de a sensibiliza respectul față de istorie. Expoziția vine și ca un semnal de alarmă asupra pericolului în care se află o parte din monumente și încurajează acțiunile de protejare și conservare a acestora.
Piesa de rezistență a expoziției este cartea poștală ilustrată de patrimoniu, care însumează 275 de imagini, încadrată cronologic perioada sfârșitul sec. XIX - 2011.
Mesajul expozițional este structurat în două compartimente:
Primul include vederi de epocă, cu imagini ale monumentelor istorice
din Basarabia, inclusiv orașul Chișinău, în perioada sf. sec. XIX - anii 40 ai sec. XX. Prin intermediul vederilor vizitatorul va „călători" în timp, admirând bulevardul central al orașului-reședință, arhitectura edificiilor administrative și emblematice, instituțiilor de învățământ și de cultură, locuri de popas și agrement etc.
Cel de-al doilea compartiment cuprinde ilustrate cu imagini ale monumentelor de azi.
Sunt expuse vederi cu imagini, ce reflectă un segment de istorie a Republicii Moldova ce cuprinde sf. anilor ʹ80 ai sec. XX și până în prezent. Paralel cu imaginile monumentelor vechi, păstrate până în zilele noastre, sunt expuse imaginile edificiilor-simbol pentru Republica Moldova: Președinția, Parlamentul, Casa Guvernului, Primăria etc. Un loc aparte ocupă ilustratele cu imaginea instituțiilor de cultură și artă, monumente și statui, biserici și mănăstiri, muzee istorico-naturale din spațiul dintre Prut și Nistru.
Cartea poștală este însoțită de o mini-colecție de ceasuri de perete și de podea, acestea simbolizând
timpul care șterge ... dar și păstrează.