Cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului Cultural, în data de 26 septembrie, ora 15:00, se va desfășura vernisajul Expoziției „Metalurgia - de la magie la industrie" care explorează evoluția fascinantă a prelucrării metalelor de la practici rudimentare la turnarea în serie, care a schimbat esențial modul în care societatea gestiona și utiliza metalele.
Cronologic, expoziția prezintă prelucrarea metalului începând cu perioada eneoliticului și până în evul mediu târziu, de la apariția obiectelor modeste din cupru la avântul turnării în serie a pieselor din metal și apariția unor centre locale meșteșugărești specializate în reducerea minereurilor și prelucrarea metalelor.
La început, persoanele care cunoșteau și practicau tehnici de identificare, reducere și prelucrare a metalelor erau considerați adevărați magicieni. Primele obiecte confecționate din cupru nativ nu aveau destinație utilitară, fiind mai degrabă obiecte cu valoare estetică și simbolică deosebită. Descoperirea faptului că metalele pot fi extrase din minereu prin încălzire și că pot fi modelate prin topire și turnare, a constituit un avânt esențial în dezvoltarea metalurgiei dar și a calității vieții comunităților umane. Turnarea metalului în serie a fost utilizată pentru confecționarea uneltelor, armelor, podoabelor, elementelor de harnașament, decorațiunilor etc.
Invenția și practicarea metalurgiei reprezintă una din cele mai importante inovații din istoria umanității, generând schimbări majore practic în fiecare din activitățile omului. Colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei conțin un număr impresionant de obiecte din metal descoperite în așezări, morminte, depozite dar și descoperiri întâmplătoare. Mai multe piese metalice au devenit repere cronologice pentru mediile culturale din preistorie, antichitate și evul mediu.
Expoziția „Metalurgia - de la magie la industrie" are ca scop reconstituirea etapelor de dezvoltare a acestui meșteșug prin prisma artefactelor de metal deținute de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, dar și a unor reconstrucții pentru o mai bună percepere de către publicul larg atât al nivelului practicării metalurgiei în diferite perioade istorice cât și a importanței metalurgiei pentru cultura materială a comunităților care s-au perindat în acest spațiu. Expoziția își propune să ilustreze modul în care cunoștințele și abilitățile s-au dezvoltat de-a lungul timpului, transformând metalurgia de la un domeniu magic la un pilon al progresului.
Expoziția „Metalurgia - de la magie la industrie" poate fi vizitată începând cu data de 26 septembrie 2024 , la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Chișinău, str. 31 August 1989 121 A, Sala 2