EN RO















#Exponatul Lunii

>>>

Porțelanul este un material ce-a stârnit mult interes de-a lungul istoriei, iar fabricarea acestuia a fost o adevărata provocare. Numit și „aur alb", porțelanul este un material ceramic alb și translucid, obținut prin arderea la temperaturi înalte a unei paste de caolin, cuarț și feldspat, plus alte adaosuri. Pentru prima oară el a fost descoperit și folosit în China. Primele obiecte chinezești au ajuns în Europa în secolul al XIII-lea, însă o răspândirea mai largă a porțelanului chinezesc pe continentul european se atestă în secolul al XVII-lea. Tehnologia producerii porțelanului a fost ținută în secret foarte mult timp de către chineji.

Prima manufactură de porțelan dur din Europa, cea din orașul Meissen, a fost deschisă în 1710 datorită descoperirilor făcute în producerea porțelanului de către matematicianul și fizicianul din Saxonia Ehrenfried Walter von Ischirnhaus (1661-1708), realizate în practică de alchimistul de la curtea regală - Johann Friedrich Böttger (1682-1718), care a inventat smalțul și a obținut contopirea absolută a ciobului și smalțului. Fabrica Meissen, funcțională și astăzi, a creat și creează o gamă vastă de produse din porțelan. Realizate de cei mai buni artiști, sculptori și gravori, care utilizează culori unice, pictate manual, cu un design exclusiv, produsele Meissen sunt de o calitate și eleganță deosebită, cu o faimă mondială.

Serviciul de ceai, incomplet compus din 7 piese (ceainic, vas pentru lapte, zaharniță, două căni cu farfurioare), expus în această vitrină reprezintă un produs al celebrei fabrici din orașul Meissen, regatul Saxonia, Germania, lucrat în prima jumătate a secolului al XIX-lea din porțelan de înaltă calitate. Exponatul a intrat în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei prin transfer de la Casa-muzeu „G. Cotovschi" din Hâncești, închisă în anii 1989-1990.

Este remarcabil decorul acestor piese, executat manual numit „flori germane", unul din cunoscutele stiluri de decorare cu flori și plante, practicat de meșterii de la această manufactură încă din secolul al XVIII-lea, fiind influențați de porțelanul chinezesc, decorat cu imagini de flori și fructe. O trăsătură specifică al acestui stil de decorare consta în „împrăștierea florilor", adică aranjarea lor sub formă de inflorescențe florale individuale sau buchete pe suprafața obiectelor de porțelan.

Marcajul de pe partea inferioară a pieselor reprezintă două săbii încrucișate, elemente împrumutate din stema regatului Saxonia, aplicat manual cu vopsea de cobalt sub glazură. Cu mici schimbări în reprezentarea săbiilor, această marcă este utilizată începând cu anul 1722 și până în prezent. Pentru marcajul de pe piesele din serviciu este caracteristic redarea unor puncte proeminente pe săbiile încrucișate. Acest marcaj s-a utilizat la fabrica Meissen în perioada anilor 1815-1860.

Pictura policromă florală, aurirea și aplicarea bobocului de trandafir pe capacele ceainicului și a zaharniței, conferă o delicateță sublimă acestor piese, de o răspândire rară.

Tur Virtual


Expoziții

„Mihai Eminescu în medalistică, filatelie și cartofilia din patrimoniul MNIM”

03 ianuarie – 31 decembrie 2025

Mihai Eminescu, una dintre cele mai reprezentative personalități ale culturii române, este celebrat printr-o mini expoziție de excepție găzduită în Sala de Bronz a Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Această expoziție dezvăluie o perspectivă inedită asupra poetului național, reflectată prin obiecte de o valoare artistică și istorică deosebită. Piese din medalistică, filatelie și cartofilie, fiecare purtând o poveste aparte, recompun imaginea poetului în detalii ce transcend timpul.

Atmosfera expoziției este marcată de prezența unor opere create de artiști talentați din Republica Moldova, România, Letonia și Rusia, fiecare contribuind cu propria interpretare a moștenirii eminesciene. Printre aceștia se remarcă Constantin Dumitrescu, Vasile Gabor, Maximilian Fetița, Ștefan Grudinschi, Janis Strupulis și Aleksandr Baklanov, ale căror creații oferă o incursiune captivantă în viața și opera poetului. Medaliile expuse evocă teme variate, de la prietenia emblematică cu Ion Creangă, călătoriile sale de studiu la Viena, Berlin și alte centre culturale europene, până la imaginea părinților săi, Gheorghe și Raluca Eminovici, care au influențat profund formarea sa. Portretele gravate ale poetului, inspirate din cele patru fotografii consacrate, completează această imagine vibrantă.

Un loc aparte îl ocupă piesele rare, cum ar fi moneda comemorativă de "1 rublă", emisă în 1989 cu prilejul Centenarului morții poetului, realizată de Aleksandr Baklanov la Monetăria din Sankt Petersburg. Alte medalii, precum "Constelația Eminescu", care înfățișează familia poetului, sau "Semnătura poetului M. Eminescu", oferă detalii personale și simboluri asociate acestuia. De asemenea, seria "Basarabia Recunoscătoare" aduce în prim-plan legătura între moștenirea eminesciană și recunoștința comunității pentru valorile culturale perpetuate.


Cartofilia prezentă în expoziție surprinde aspecte esențiale ale vieții și operei lui Mihai Eminescu prin intermediul cărților poștale de colecție. Acestea includ portrete ale poetului, ilustrații inspirate din poeziile sale, imagini ale unor locuri emblematice legate de viața sa, precum și reprezentări ale busturilor poetului și ale monumentelor ridicate în memoria sa. Fiecare carte poștală devine o mărturie vizuală a impactului universal pe care creația sa l-a avut asupra culturii naționale și internaționale.

Filatelia expusă aduce în prim-plan colițe filatelice, timbre și blocuri filatelice care celebrează personalitatea și opera lui Eminescu. Acestea sunt ilustrate cu imagini ale arborelui genealogic al familiei sale și ale personalităților marcante din anturajul său. Emise în Republica Moldova, România și alte țări, aceste piese filatelice reflectă nu doar respectul pentru opera poetului, ci și perpetuarea memoriei sale printr-un mediu accesibil colecționarilor și iubitorilor de artă de pretutindeni.

Exponatele provin atât din colecțiile muzeului, cât și din donații oferite de colecționari renumiți precum Ioan Dogaru, Nicolae Curdov, Constantin Dumitrescu și alții. Această diversitate reflectă impactul profund al operei lui Eminescu asupra generațiilor succesive de creatori și admiratori. Cărțile poștale și colițele filatelice expuse contribuie la întregirea imaginii poetului, ilustrând momente cheie din viața sa și evocând universalitatea mesajului său poetic.

Publicul este invitat să descopere această colecție remarcabilă pe parcursul întregului an, în cadrul unui spațiu expozițional ce îmbină eleganța cu reflecția culturală. Vizitatorii vor avea ocazia să contemple imaginea poetului național, reflectată în creații artistice de o valoare inestimabilă, care evocă ecoul universal al operei sale nemuritoare. Muzeul Național de Istorie a Moldovei vă așteaptă să explorați o latură mai puțin cunoscută a moștenirii lui Mihai Eminescu, o comoară culturală păstrată și celebrată pentru toate generațiile.


 




Moldova independentă
RSSM sub regimul sovietic
Războiul Al Doilea Mondial
Basarabia şi RASSM între cele două războaie mondiale
Basarabia în perioada dintre cele două războaie mondiale
Epoca renaşterii mişcării cultural-naţionale
Epoca reformelor şi consecinţelor
Suprimarea autonomiei. Basarabia o nouă colonie ţaristă
Perioada autonomiei relative a Basarabiei în cadrul Imperiului Rus
Epoca
Fanariotă
Între medieval şi modern, epoca fanariotă
Epoca de aur a culturii româneşti
Secolul de aur al  culturii româneşti
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Lupta pentru apărarea fiinţei naţionale a Ţării Moldovei
Formarea statului medieval Moldova
Perioada formării şi constituirii definitive a statului medieval de sine stătător Moldova
Epoca marilor migraţiuni nomade
Epoca marilor migraţiuni nomade şi apariţia primelor formaţiuni prestatale în regiunea carpato-dunăreană
Evul mediu timpuriu
Evul mediu timpuriu. Perioada constituirii comunităţilor romanicilor, a apariţiei primelor formaţiuni prestatale
Epoca fierului
Epoca fierului şi epoca antică
Epoca bronzului
Epoca bronzului
Epoca eneoliticului
Epoca eneoliticului
Epoca neoliticului
Epoca neoliticului
Epoca paleoliticului
Epoca paleoliticului
  
  

Veniţi la muzeu! Redescoperiţi istoria!
Vizitează muzeul
Vizitează muzeul
Program de vară– zilnic,
orele 10-18.

Program de iarnă – zilnic,
orele 10-17.
Luni închis.
Taxe de intrare:  Adulţi – 50 lei, pensionari, studenţi - 20 lei, elevi - 10 lei. Acces gratuit (...)

WiFi Internet prin Wi-Fi gratuit: Pentru vizitatori în curtea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei funcţionează o reţea de internet prin Wi-Fi.




#Exponatul Lunii

Porțelanul este un material ce-a stârnit mult interes de-a lungul istoriei, iar fabricarea acestuia a fost o adevărata provocare. Numit și „aur alb", porțelanul este un material ceramic alb și translucid, obținut prin arderea la temperaturi înalte a unei paste de caolin, cuarț și feldspat, plus alte adaosuri...

Citeşte mai multe >>




































Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

 



Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC

menu
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Visit museum Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC