Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, în holul de la etaj, propune
publicului
vizitator expoziția temporară de colecție cu genericul „Monumente istorice în imagini". Piesa expozițională predominantă este cartea poștală ilustrată, „însoțită" de o mini-colecție de ceasuri de patrimoniu, acestea din urmă simbolizând
timpul care șterge... dar și păstrează. Obiectivul expoziției este de a valorifica colecția de carte poștală și a eficientiza imaginea cartofilică în atragerea interesului public, atât asupra diversității patrimoniului istoric din Republica Moldova, cât și a vulnerabilității sale ce reclamă eforturi conjugate de protejare și conservare. Produsul final al expoziției este sensibilizarea celor ce trec pe lângă un monument istoric, să trăiască cel puțin un moment de respect față de istorie, dar și un semnal de alarmă asupra pericolului în care se află o parte din monumente, în ciuda frumuseții și valorii lor.
Expoziția a fost concepută de sectorul Istorie Modernă și cuprinde peste 300 de piese cartofilice, ceasuri de perete și de podea, albume pentru vederi, cronologic încadrându-se în perioada sf. sec. XIX - 2011. Mesajul expozițional explorează creația umană, exprimată prin identificarea valorii patrimoniale și se dorește să aducă în atenția publicului vizitator imagini a diverse clădiri cu valoare de monument istoric, reprezentând istoria, oglindită în arhitectura bisericilor, mănăstirilor, diverse edificii de menire socio-administrativă etc. Expoziția este structurată în două compartimente:
1.
Memoria ilustratelor. Include vederi de epocă, cu imagini ale monumentelor istorice
din Basarabia, inclusiv orașul Chișinău, în perioada sf, sec. XIX - anii 40 ai sec. XX. Prin intermediul vederilor vizitatorul va „călători" în timp, admirând bulevardul central al orașului-reședință, arhitectura edificiilor administrative și emblematice, instituțiilor de învățământ și de cultură, locuri de popas și agrement etc.
2.
Monumente istorice de azi. Au fost expuse vederi cu imagini, ce reflectă un segment de istorie a Republicii Moldova în perioada sf. anilor ʼ80 sec. XX până în prezent. Paralel cu imaginile monumentelor vechi, păstrate până în zilele noastre, au fost expuse imaginile edificiilor-simbol pentru Republica Moldova: Președinția, Parlamentul, Casa Guvernului, Primăria etc. Un loc aparte ocupă ilustratele cu imaginea instituțiilor de cultură și artă, monumente și statui, biserici și mănăstiri, muzee istorico-naturale din spațiul dintre Prut și Nistru.