În cadrul celei de-a 13-a Reuniuni mondiale a mass-mediei bulgare, care s-a desfășurat în Republica Moldova între 4 și 8 octombrie, pe holul de la etaj al Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă expoziția fotodocumentară „Născută liberă". Expoziția este un proiect de parteneriat dintre Agenţia de presă bulgară BTA, Biblioteca Naţională „Sfinţii Chiril şi Metodiu" şi Universitatea de la Veliko Târnovo, Bulgaria.
Expoziția reunește 23 de panouri, care prezintă istoria presei bulgare din perioada de renaștere națională (anii 60-70 ai sec. XIX). Ea are menirea de a recreea spiritul de militant al renaşterii naţional-politice a presei bulgare.
Presa a avut un rol important în evoluţia culturii bulgăreşti şi, mai mult, a cristalizat şi consolidat sentimentul naţional, acţionând ca un factor de dobândire a Independenţei religioase şi pregătind revoluţia naţională. Aspiraţia spre libertate, spre împlinirea spirituală şi materială îşi găseşte mai întâi expresia în primele ziare şi reviste publicate la Bucureşti şi Ţarigrad de către gânditorii bulgari progresişti.
Periodicele din acea vreme au o trăsătură distinctivă prin diversitatea lor tematică. În concordanţă cu cerinţele timpului şi cu setea de cunoaştere, aceste periodice informează, analizează, îndeamnă la schimbare, instruiesc. Tematica lor este diversă, cuprind analize de curente sociale, sfaturi agricole, linii directoare de întreţinere gospodării, articole educative şi moralizatoare, reflecţii pe teme filosofice, chiar şi bârfe mass-media din întreaga lume. Stilul editorilor de la acele vremuri nu a fost reprezentat de profituri, ci de ideea deşteptării unui popor, de aceea în expoziţie sunt împletite şi chipurile ale celor mai cunoscuţi intelectuali bulgari din acele timpuri.
În expoziție pot fi văzute ziarele „Svoboda" (Libertatea) și „Nezavisimost" (Independenţa), editate de Liuben Karavelov; „Duma na bulgarskite emigranti" (Cuvântul emigranţilor bulgari), „Budilnik" (Deşteptător) și „Zname" (Steag), editate de Hristo Botev; „Branitel" (Apărător) și „Băduştnost" (Viitorul), editate de Gheorghi S. Rakovski; „Nova Bulgaria" (Bulgaria Nouă), editat de Stefan Stambolov.
Născută liberă, promovând ideile cele mai progresiste ale vremii şi apărând cu fermitate valorile omeneşti universale, publicistica bulgară din perioada de renaştere naţională a creionat şi deschis drumul spre mult râvnită Independenţă.