Expoziția are ca scop valorificarea expozițională a bunurilor culturale cu valoare de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei. Pentru a avea o imagine mai amplă asupra întregului fond al patrimoniului mobil ce ține de latura militară, partea cea mai spectaculoasă din cadrul istoriei popoarelor, expoziția aduce în centrul atenției publicului un accesoriu obligatoriu al vestimentației militare - acoperământul de cap.
Acest tip de artefact militar este prezentat într-o expunere separată în premieră.
Colecția de coifură a MNAIM, constituită în a doua jumătate a secolului al XX-lea prin donații și descoperiri fortuite, include peste 300 de piese din cele mai vechi timpuri până în prezent, oferind o imagine asupra evoluției acestui element de costum militar pe plan european. O parte dintre piesele de coifură ale colecției au aparținut unor mari personalități militare. Colecția conține toate tipurile de piese ce compun coifura, înfățișând profilul spiritual al societății din care face parte militarul respectiv.
Expoziția „O istorie a coifurii" cuprinde o selecție de circa 100 de piese de patrimoniu, cele mai reprezentative din colecția dată. Prezentarea este făcută în ordinea evolutivă, din sec. IV î. H. până în zilele noastre, din punctul de vedere al tipului de acoperământ de cap.
Prezentarea pieselor de coifură își propune să evidențieze principalele schimbări uniformistice survenite în decursul timpului ca urmare a dezvoltării și perfecționării instituției militare.
Piesele de coifură expuse provin din Imperiul Rus, Prusia, Austro-Ungaria, Franța, Italia, România, Imperiul Otoman, Germania, URSS, Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, Ungaria, Republica Moldova.
Artefactele militare înglobate în expoziție sunt de diverse tipuri - cóifuri, căști, chivere, ceacăie, capele, bonete, fesuri, pălării, berete, chipiuri, șepci, căciuli - și diferite ținute, de campanie și de stradă.
Cele mai vechi și valoroase obiecte din cadrul expoziții sunt două cóifuri, unul de tip frigian, datat cu cea de-a doua jumătate a secolului al IV-lea î. H. și descoperit în 1958 la Olănești, raionul Ştefan Vodă, într-un tezaur, și altul de secolul al XIV-lea, găsit la Orheiul Vechi.
Cele mai recente piese de coifură aparțin Armatei Naționale a Republicii Moldova - șapcă, chipiu, cușmă, model 1992.
Expunerea este complinită cu accesorii de coifură - panaș, pompon, egretă, însemne de armă, furajeră, precum și cu piese disparate: epoleți, leduncă, bandulieră, cartușieră, centiron, porthartă, cravașă, mască și ochelari de protecție, dragon pentru sabie, toc de pistol, sac de merinde, valtrap, arme etc. Pe manechine sunt prezentate câteva tipuri de uniforme: de trompet de ulani (1855), de husar (1855), de locotenent-colonel de roșiori (1934) și de militar al Gărzii de onoare a Armatei Naționale (1992). Pe pereți sunt panotate fotografii cu tipuri de militari din diferite țări ale Europei în vestimentație specifică. Toate acestea contribuie la reconstituirea, peste timp, a fenomenului militar european.