Expoziția fotodocumentară itinerantă „Omagiu Căpitanului Conan", organizată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei de către Ambasada Franței în Republica Moldova, a fost realizată de Institutul Francez din București, în parteneriat cu Arhivele Naționale din România și Biblioteca Municipală din or. Dinan, Franța, cu ocazia comemorării izbucnirii Primului Război Mondial.
Expoziția vă invită să descoperiți unul din romanele emblematice ale Primului Război Mondial, „Căpitanul Conan" al scriitorului francez Roger Vercel, laureat al Premiului Goncourt din 1934, care a luptat pe Frontul de Est.
Mobilizat în 1914, apoi trimis pe Frontul de Est în 1918, Roger Vercel luptă împotriva Bulgariei, defilează la București în ziua armistițiului, se bate cu bolșevicii în Basarabia, apoi exercită misiunea de raportor al Consiliului de război înainte de a se întoarce în Franța. Lunile petrecute în Europa Centrală și de Est l-au marcat definitiv, inspirându-l să scrie cele trei romane: „Strămoșul nostru Traian", „Căpitanul Conan" și „Léna". Romanul „Căpitanul Conan" este povestea soldaților francezi mobilizați să urmeze războiul împotriva bolșevicilor. Având cazărmile la București, ei întâmpină dificultăți în a se conforma legilor vieții civile de pe teritoriul României. Prin acest roman, Roger Vercel oferă un tablou al evenimentelor din țară de la finalul războiului, în privința raporturilor dintre populația română, abia eliberată de sub ocupația germană, și soldații francezi care nu se pot întoarce în patria-mamă.
Expoziția redă povestea romanului, de la scrierea acestuia până la adaptarea cinematografică a lui Bertrand Tavernier în 1996, bazată pe arhivele Bibliotecii Municipale din Dinan. Ea ne trimite, de asemenea, în Bucureștiul lui Roger Varcel, cel al anilor 1918-1919, datorită descrierilor autorului și a bogatei documentări din colecțiile Arhivelor Naționale ale României. Dispuse pe șapte panouri, reproducerile fotografiilor care-l prezintă pe Vercel în țara natală, alături de personalități franceze, se îmbină cu cele ale cărților poștale ilustrate, care redau aspecte ale vieții citadine descrise de autorul francez în cartea sa.
Expunerea este complinită cu piese originale din timpul Primului Război Mondial - fotografii, ziare, cărți poștale, gravuri, arme etc. - , deținute în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei și în colecții private.
Expoziția este însoțită de proiecția filmului „
Capitaine Conan" în regia lui Bertrand Tavernier.