În data de 24 februarie 2023, începând cu ora 12:00, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei va avea loc lansarea expoziției „PAIN IN REFUGEES".
Durerea cronică este o experiență prelungită care persistă dincolo de punctul în care aceasta este considerată o experiență adaptivă. Durerea poate contribui la stres, anxietate, depresie și interferență în funcționarea normală de zi cu zi. În ultimul deceniu, a crescut interesul pentru legătura dintre durerea cronică și afecțiunile psihologice precum stresul post traumatic.
Scopul principal al acestei expoziții este de a contura faptul că durerea, indiferent de sursa acesteia, nu este doar o experiență senzorială. Durerea afectează fiecare aspect al vieții unei persoane și există relații dinamice, care se întăresc reciproc prin factori biologici, psihologici și sociali care interacționează și contribuie la intensitatea durerii.
Culorile și durerea sunt biologic strâns asociate între ele. Durerea la rândul ei este asociată, de cele mai multe ori, cu anumite culori. Asocierea dată au făcut-o și respondenții noștri - refugiații.
O altă perspectivă a cercetării date este de a studia relația dintre percepțiile vizuale, amintirile involuntare după evenimentul amenințător, comorbiditățile, locul actual de trai, comportamentul autodistructiv și percepția asupra profunzimii durerii la refugiați.
Vă invităm să luați cunoștință, dar și atitudine, în baza experiențelor și răspunsurilor a 264 de respondenți, suferinzi de durere acută și cronică, dar și de impactul psihologic al ororilor războiului. Oameni diferiți, culori diferite - aceeași suferință!
Această expoziție este rezultatul colaborării dintre Societatea pentru Studiul și Combatere a Durerii din Moldova și Societatea Ucraineană de Anestezie Regională și Terapie a Durerii. Expoziția „PAIN IN REFUGEES" va putea fi văzută în perioada 24 februarie - 12 martie 2023, pe gardul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A.