La 1 februarie 2013 în Holul de la etaj al Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei a fost deschisă expoziția
Pe când Suedia era guvernată din Moldova, concepută și realizată de Tezaurul Regal (Stockholm) și Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, având doi curatori - dr. Per Sandin și dr. hab. Elena Ploșnița.
Expoziția este dedicată aniversării a 300-a de la „calabalâcul" de la Varnița, aflării regelui suedez Carol XII în anii 1709-1713 la Bender și Varnița. Are drept scop valorificarea și promovarea unui segment important de istorie comună moldo-suedeză, legat de numele viteazului rege Carol XII și oferă o retrospectivă a istoriei și a evenimentelor petrecute la începutul secolului XVIII.
Mesajul expozițional este structurat în două capitole. Primul capitol reunește imaginile diverselor categorii de piese: portretul regelui suedez, obiecte personale ale lui Carol XII : caseta, peruca, tichia din piele de vidră, pălăria neagră de fetru; panorama Constantinopolului, fotografia monumentului de la Varnița consacrat regelui de la Varnița, executată în anii '20 ai secolului XX, armament de epocă - toate făcând parte din diverse colecții publice de patrimoniu național al Suediei.
Capitolul doi al expoziției cuprinde piese autentice din patrimoniul Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei. Merită a fi menționate Planul taberei regelui suedez, elaborat în anul 1840, de B. Eitner, o colecție de piese - cuie, sfeșnic, potcoavă, ghiulele, sticlă de geam, vase de ceramică și sticlă din sec. XVII-XVIII - descoperite în cadrul săpăturilor arheologice de la Varnița în anul 1993.
Expoziția este însoțită de un eseu elaborat de dr. Per Sandin, în română, engleză, rusă, dedicat vieții regelui suedez Carol XII și de un material promoțional - un pliant în română și engleză, autorul textului fiind Elena Ploșnița.