Expoziția propune vizitatorului o reflecție a artistului italian Pietro Finelli asupra artei și a creativității.
Ideea principală a expoziției este dialogul dintre pictură și cinematografie, viață și cinema, în special filmul „Noir", Finelli fiind fascinat de acest gen clasic de film american. Interesul lui în cinematografie se bazează pe un proces cognitiv-vizual, care este din ce în ce mai declanșat de acest mediu expresiv prin contrastele alb-negru. Artistul este literalmente prins de această modalitate atipică de a pune accentul în primul rând pe viziune, decât pe subiect. Cu unele pensule pe ecran, Pietro Finelli creează atmosfera întunecată a filmelor misterioase „Noir" din anii 1940-1950. Obsesia obscură, camerele întunecate, vederile nocturne misterioase ale orașelor anonime, lumina și umbra, oamenii fără chipuri - toate aceste detalii întăresc efectul de alienare.
Pietro Finelli (1957) este un narator de povești construite pe fragmente de existență, motivate de necesitatea de a căuta o identitate mai profundă, un așa-numit „substrat inerent", care aduce înapoi plinătatea vieții. Arta lui Finelli este o iconografie a intuiției care conectează diferite niveluri de exprimare și în mod repetat dizolvă limitele dintre realitate și iluzie. În acest fel, privitorul este liber să se scufunde într-o succesiune infinită de sensuri care sunt interconectate într-un proces neterminal.
Opera lui Pietro Finelli a fost prezentată la expoziții în galerii și muzee naționale și internaționale, printre care Galeria MC din New York, Il Ponte Contemporanea din Roma, Galerie Pack din Milano, Muzeul Castel Nuovo din Napoli, Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Geneva, Fundația FJKlemm din Buenos Aires, Galeria Jacques Cerami din Belgia, Centrul de artă contemporană VELAN din Torino, Italia.
Perioada de expunere: 15 septembrie - 15 octombrie 2018.
Curator: Giovanni Iovane.