#Exponatul Lunii
>>>

Artefactul reprezintă un topor de luptă prelucrat din rocă magmatică (diabaz), de culoare cenușiu-brună. Acesta a fost descoperit întâmplător în anul 1966, pe teritoriul satului Aluniș, raionul Rîșcani. Conform caracteristicilor sale morfologice artefactul poate fi atribuit culturii Catacombelor (sec. XXIX-XXII a. Chr). Toporul are corpul masiv, naviform alungit, cu umerii slab reliefați, muchia scurtă și îngustă, plană și circulară în secțiune transversală. Tăișul este ușor arcuit. Orificiul a fost perforat în zona lățimii maxime a obiectului. Acesta are formă circulară și diametrul de 2,2, cm. Suprafața artefactului este minuțios șlefuită, foarte îngrijit lucrată și nu prezintă urme de lovire sau așchieri. Dimensiuni: lungime - 20,0 cm; lățime maximă - 8,4 cm; diametrul muchiei - 5,0 cm; lățimea lamei - 7,0 cm. Greutatea - 2,3 kg. Topoarele de luptă din piatră sunt caracteristice comunităților culturii Catacombelor și sunt descoperite de cele mai multe ori ca inventar funerar, depuse în morminte. Prezența topoarelor în complexele funerare, atribuie acestora o funcționalitate complexă: arme - simboluri sociale - obiecte de cult. Topoarele erau utilizate inițial ca arme, devenind simbol social pentru proprietar, ulterior căpătând și caracter votiv în rezultatul depunerii lor în morminte, pentru a servi defunctului și după moartea sa. Despre funcția de simbol social a topoarelor de luptă din piatră ne vorbesc rocile de înaltă calitate utilizate la prelucrarea lor, dar și modul de executare deosebit de îngrijit. În cazul toporului de la Aluniș în favoarea acestei ipoteze vin și dimensiunile mari ale acestuia, care îl deosebesc de alte exemplare. Descoperirea topoarelor de luptă din piatră în afara unui complex funerar, poate însemna o depunere cu caracter votiv al acestuia. Este greu de imaginat că aceste piese deosebit de îngrijit lucrate, din roci de înaltă calitate aduse de la distanțe mari, puteau fi abandonate sau pierdute întâmplător. Mult mai probabil, acestea erau depuse în scopuri magico-religioase, caz posibil și pentru toporul de piatră descoperit la Aluniș.
Tur Virtual

|
|
 |
 Expoziții
„Puzzle-Germania”
6 – 27 octombrie 2015
Germania a fost divizată timp de peste 40 de ani, până la reunificarea de la 3 octombrie 1990. Pe 3 octombrie 2015 se împlinesc 25 de ani de la acest moment istoric extrem de important nu numai pentru istoria contemporană a Republicii Federale Germania, dar și pentru istoria Europei. 3 octombrie este pentru Germania ziua în care a redevenit un singur stat pe harta Europei.
|
Ambasada Germaniei la Chișinău a marcat aniversarea printr-un eveniment simbolic - prezentarea unui puzzle în formă de harta Germaniei, pe holul de la parter al Muzeului Național de Istorie a Moldovei. La inaugurarea evenimentului, ambasadoarea Germaniei la Chișinău, E.S. Ulrike Knotz, a exprimat recunoștință tuturor celor care în mod creativ au abordat tema unității și libertății Germaniei. „Am invitat tineri din Moldova și alte țări să prezinte viziunea lor asupra reunificării Germaniei și anume sub forma unui puzzle, al cărui elemente au fost pictate și, ulterior, la Ambasadă au fost asamblate. Consider că rezultatul este unul reușit, inspirator", a constatat doamna ambasador. Puzzle-ul „Harta Germaniei" este alcătuit din 28 de piese confecționate de partenerii de proiect din Republica Moldova, între care Şcoala de arte „Mihai Dolgan" din Sângerei, Şcoala de arte „Nicolae Sulac" din Florești, Şcoala de arte „Maria Cibotari" din Cahul, Şcoala de arte plastice din Bălți, Şcoala de arte plastice din Rezina, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu" din Giurgiulești, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu" din Chișinău, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu" din Chișinău, Grădinița „Ghiocel" din Vadul lui Vodă, Colegiul Național de Comerț al ASEM, Asociația umanitară „Filantropia creștină" din Orhei, Lectoratul DAAD ș.a. Piesele de puzzle sunt realizare în diferite tehnici - pictură, desen, modelaj, colaj, origami, croșetare etc. Puzzle-ul „Harta Germaniei" semnifică unitatea germană, care este o performanță comunitară istorică și un efort comun al națiunilor împrietenite. Pe de altă parte, participarea partenerilor din Republica Moldova la realizarea acestui puzzle demonstrează consolidarea bunelor relații moldo-germane. Evenimentul face parte din acțiunea „Împreună pentru unitate", la care participă 34 de misiuni diplomatice germane din întreaga lume și care pune în evidență momentul istoric de acum 25 de ani.
|
 |
|
|

|
|
#Exponatul Lunii
Artefactul reprezintă un topor de luptă prelucrat din rocă magmatică (diabaz), de culoare cenușiu-brună. Acesta a fost descoperit întâmplător în anul 1966, pe teritoriul satului Aluniș, raionul Rîșcani. Conform caracteristicilor sale morfologice artefactul poate fi atribuit culturii Catacombelor (sec. XXIX-XXII a. Chr)...
Citeşte mai multe >>
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific.
©2006-2025 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova
Telefoane:
Secretariat: +373 (22) 24-43-25
Secţia Relaţii publice, Educaţie muzeală: +373 (22) 24-04-26
Fax: +373 (22) 24-43-69
E-mail: office@nationalmuseum.md
Serviciul asistenţă tehnică: info@nationalmuseum.md
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC
|
| |