Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Centrul Cultural Belarus din Moldova și Agenția Relațiilor Interetnice, prezintă expoziția „Rașcov - trecut prin secole și istorie" pe 22 noiembrie, ora 15.00, în holul de la etaj al muzeului.
Expoziția oferă o perspectivă artistică și istorică asupra unei localități de pe malul Nistrului, cu o moștenire culturală de peste 900 de ani.
Prima atestare documentară a localității datează din secolul al XIV-lea, perioadă în care teritoriul din stânga Nistrului era parte a Marelui Cnezat Lituanian. În 1402, în listele orașelor și castelelor din Marele Ducat al Lituaniei este menționată cetatea „Kalaur", în vecinătatea căreia s-a dezvoltat și așezarea Rașcov. În secolul al XVII-lea, localitatea devine un important centru comercial.
Pe parcursul secolelor, Rașcov a fost martorul conviețuirii armonioase a mai multor comunități etnice și religioase, fiecare dintre ele contribuind la dezvoltarea economică și culturală a localității. În diverse perioade aici au trăit moldoveni, ruși, ucraineni, evrei, polonezi și armeni.
Expoziția reunește lucrările artistului Veaceslav Ignatenco, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din RM, al Uniunii Designerilor din URSS, deținător al medaliei „Francisca Scorina" (2015) și al titlului de „Maestru în Artă" (2019) care, inspirat de peisajele și istoria Rașcovului, surprinde în creațiile sale interacțiunea dintre natură, arhitectură și diversitatea culturală a regiunii. Fiecare lucrare evocă legătura strânsă dintre om și mediul înconjurător, dar și amprenta istoriei asupra acestui loc unic.
Lucrările, realizate de autor de-a lungul anilor, pun în lumină diverse repere istorice esențiale, precum: Biserica Sfântului Caietan (1749), una dintre cele mai vechi biserici catolice din Moldova, Biserica Ortodoxă Acoperământul Maicii Domnului (1740), Biserica Sfintei Treimi (1779), precum și impunătoarea Stâncă roșie - simbol al regiunii.
Expoziția „Rașcov - trecut prin secole și istorie" poate fi vizitată în perioada 22 noiembrie - 6 decembrie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Chișinău, str. 31 August 1989, nr. 121A.