Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Delegația Interregională a Comitetului Internațional al Crucii Roșii din Moscova (pentru Federația Rusă, Republica Belarus și Republica Moldova) organizează în perioada 14 septembrie - 14 octombrie 2017 expoziția „Războiul și acțiunea umanitară: lecțiile istoriei".
|
Expoziția reflectă activitatea deosebită desfășurată de Comitetului Internațional al Crucii Roșii pentru ajutorarea celor aflați în suferință, de la începuturi până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cele peste 50 de imagini fotografice, culese din arhivele Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Agenției de știri TACC, Muzeului Central de Stat de Istorie Contemporană a Rusiei și Muzeului Național de Istorie a Moldovei, reprezintă mărturii documentare ale unor momente tragice care au marcat istoria secolelor XIX-XX: Războiul ruso-turc din 1877-1878, Războiul hispano-american din 1898, Primul Război Mondial, Războiul greco-turc din 1919-1922, al Doilea Război Mondial. Fotografiile cuprinse în expoziție arată nu numai cruzimea, brutalitatea, durerea și suferința - părți inerente oricărui război - , dar, în mod special, exemple de acțiuni umanitare autentice, de condescendență, de compasiune și spirit de sacrificiu de care au dat dovadă angajații Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Crucii Roșii Ruse și Sovietice, Crucii Roșii din Basarabia, voluntarii întregii Mișcări Internaționale de Cruce Roșie pentru alinarea suferințelor celor mai vulnerabile persoane.
Ideea centrală a expoziției este că codul criminal al războiului a lăsat adeseori, în timpul conflictelor militare, locul codului omeniei. Multe din mărturiile timpului ne fac să descoperim dincolo de ură, violență și moarte, ceea ce a existat dintotdeauna, într-o măsură mai mare sau mai mică: compasiunea, întrajutorarea, mila, pacifismul.
Inaugurarea expoziției a avut loc pe 14 septembrie 2017, ora 15.00, la parterul Muzeului Național de Istorie a Moldovei.