Filatelia, ca parte integrantă a moștenirii culturale, este și va rămâne un element reprezentativ al imaginii țării în lume. Timbrul, adevărat ambasador al istoriei și tradițiilor, al valorilor morale și culturale naționale și universale, este atributul suveranității statului și este tratat, la nivel mondial, ca însemn național, alături de steag, stemă, imn și monedă.
Instituția responsabilă de emiterea, de punerea și de retragerea din circulație a mărcilor poștale în Republica Moldova, din 1992, după aderarea la Uniunea Poștală Universală, este Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Editarea și tipărirea materialelor filatelice este pusă în sarcina Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei".
Primele timbre poștale ale Republicii Moldova au fost emise la 23 iunie 1991 și sunt consacrate primei aniversări de la proclamarea suveranității, acestea purtând atributele statalității - Stema si Drapelul Republicii Moldova.
Republica Moldova a fost prima din fostele țări sovietice care și-a emis propriile timbre. Din 1991 până în prezent au fost emise 875 de mărci oficiale ale Republicii Moldova.
Expoziția „Republica Moldova în filatelie: istorie și cultură" reunește numeroase piese filatelice emise între anii 1991 și 2014 de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor - timbre poștale, colițe și coli dantelate, plicuri, ilustrate maxime, machete și eseuri - , aflate în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei și a Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei".
|
În multitudinea de tematici abordate timp de 23 de ani, filatelia moldavă a înscris la loc de cinste promovarea valorilor istorice și culturale. Cele mai reprezentative piese filatelice cu acest subiect alcătuiesc cadrul expoziției. Momente de răscruce din istoria neamului, personalități istorice și ale culturii, construcții și monumente simbolice, piese de patrimoniu, sunt câteva din aspectele oglindite de expoziție. Materialele filatelice redau: Marea Adunare Națională, Ziua alegerii primului președinte al Republicii Moldova, 15 ani de la aderarea Republicii Moldova la ONU, 70 de ani de la primul val al deportărilor în masă a basarabenilor; cetățile Soroca, Tighina (Bender), Orhei, Hotin, Cetatea Albă, Ismail și Chilia; mănăstirile Căpriana, Curchi, Hârbovăț, Japca, Rudi, Saharna și Ţipova; domnitorii Moldovei, între care Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare, Petru Rareș, Mihai Viteazul, Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir ș.a.; personalități ilustre, precum G. Ureche, Dosoftei, Varlaam, M. Costin, N. Milescu, I. Creangă, M. Eminescu, A. Bernardazzi, M. Berezovschi, A. Mateevici, Pan Halipa, Ş. Ciobanu, G. Vieru, M. Bieșu ș.a.
|
Astfel că, materialele filatelice prezentate în expoziție ilustrează adevăratele valori naționale care nu trebuie uitate, întrucât ele sunt cele ce ne caracterizează, ne definesc, ne îmbogățesc.
Prin această expoziție oferim publicului o mică parte din moștenirea vie a trecutului, dar și oportunitatea de a admira frumusețea desenului, a culorii și a tehnicii de tipărire a pieselor filatelice.